Păi matematic vorbind, cel mai probabil dacă intersectăm mulțimile o să ne dea un interval de genul (început, religie) U (nehotărâre, plus infinit). În intervalul ăsta e cuprinsă și fabricarea religiilor care trebuie să aibă ceva în comun, și creatorul, și cărți sfinte(alt element comun) dar și îndoială care există al toți oamenii indiferent de religie și dacă o manifestă sau nu și mai există și o necunoscut, plus infinit care nu știm unde ne duce.
Ideea e că e un interval incert, deschis și fără un final exact, deci nu avem de unde să știm ce e corect și ce nu, că aici nu avem un tabel al semnului ca să găsim plusurile și minusurile ca la matematică.
Mai baiete, eu spun una tu spui alta.
Poi spunem toti prostii! Nu?
Nu,doar tu.
Esti rautacios. bravo un crestin adevarat
Nu sunt crestin.
Sa inteleg ca pentagrama de la avatar vrea sa ma faca sa cred ca este de partea cea rea a crestinismului sau esti ateu.Dan Diaconescu sa fie cu tine, fiule!
Te-ar putea surprinde, dar religiile pagane considerau credinta in zei lucru de bun simt, nu dogma religioasa. Nicio religie pagana nu te punea sa declami ca tu crezi in Zeus, Apollo, Afrodita, etc. Tot ce ti se cerea era sa le aduci din cand in cand sacrificii, sa participi la serbarile lor (de obicei ospete, asa ca macar te intorceai cu somacul plin) si sa nu insulti zeii sau statuile lor. Religiile pagane nu aveau coduri dogmatice sau etice, nu ca paganii n-ar fi avut etica, dar etica nu intra la preocupari religioase, ci cel mult la filosofie si stil de viata.
Nici macar la evrei nu era important sa declami ca tu crezi in Dumnezeu, acest lucru era subinteles, ti se cerea in schimb sa respecti obiceiurile morale si culturale ale evreilor (asta daca erai evreu, ca daca erai pagan ii durea-n pix de ce zei adori). Unele versete din Biblie nu neaga ca exista mai multi zei, dar zic ca doar un singur zeu e demn de adoratie si inchinare. Abia la crestini credinta corecta (in sens de dogma corecta) a capatat importanta capitala. Iar de la ei s-au molipsit si musulmanii.
Pai cred ca 90% din religiile lumii nu se multumesc doar sa crezi in ele, trebuie sa indeplinesti si ritualuri stupide...Asa ca nu o sa ajute prea tare.
Religiile disparute aveau alti zeii, iudaismul a fost o religie politeista (elohim), crestinismul recunoaste tatal-fiul-sfantul duh doar crestini fac asta
mulsumani =au alte, obiceuri, alte traditi, alte versiuni de iad etc
vrei sa spui ca toate religiile cred in acelasi creator dar in 4500 de moduri diferite, cam ciudat creatorul asta de ce nu poate fi perceput si real?
deismul afirma ca un zeu aparare din nimic creaza big bang apoi se pensioneaza
in comparatie cu teismul, panteismul, agnosticismul, deismul este mai pe intelesul omului care vrea cunoastere ca inceput
Toate religiile aveau doar un singur lucru in comun si anume un creator comun asa zici tu.Eu cred ca nu este deloc asa. Aveau mult mai multe in comun decit stiu cei mai multi dintre noi. Daca stam si analizam religiile vechi vom vedea ca mai peste tot in afara de acel creator comun mai exista si un Isus comun si o fecioara care naste comuna si 12 apostlic comuni si exemplele pot continua.De fapt religieile sint o copie a uneia dupa alta la care sa mai adaugat cite ceva, ceva o alta marie cu alta palarie dar de fapt aceiasi poveste.De ce s-a facut asta? Pentru ca fiecare a cautat puterea sa conduca, sa se lafaie in lux si sa aiba cine ii satisfice aceste luxury, deci sa aiba hamali, scalvi si asa mai departe.Asa eu vazind la vecinu care este sef de trib cum isi supune "sclavii "eu nu pot veni cu aceiasi poveste pentru ca nu o sa atrag nici un sclav rob hamal sa ma aasculte si atunci ce fac? Caut sa mai adaug ceva la o poveste care deja vad, stiu ca functioneaza si o sa am surpriza sa vad ca oamenii sint curiosi cind vad ca a aparut un element nou sau o continuare a unei povesti.Cam asa stau povestile scuze lucrurile zic eu.
Daca nu vrei anumite raspunsuri, da, dumnezeu e singurul zeu care a ramas, pentru ca "activitatea" celorlalti a fost explicata, nu mai aveau putere asupra oamenilor si s-a renuntat la a mai crede in ei.
andreiadrian0123456789012 întreabă: