anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Religia, cine ma ajuta sa o inteleg...
1. Sunt un neinitiat, un neindoctrinat de Biblie ( indoctrinat nu e neaparat un cuvant negativ, nu sariti pe mine )
Ceea ce mi se pare un pic "ciudat" e ca Dumnezeu ne priveste de acolo de sus si dupa ce murim ne da sentinta.

2. Mi-e greu sa imi imaginez rational un Dumnezeu in cer. Cum sa mi-l imaginez, un zeu imens, cu chipul si asemanarea noastra?

3. Mai degraba imi surade ideea ca Dumnezeu e toata energia din jurul nostru, natura care se regenereaza la fel cum si noi ne regeneram cand ne ranim, ca noi suntem o infima piesa de puzzle care impreuna formeaza un Dumnezeu, ca Dumnezeu e constiinta noastra.

4. De ce sunt asa de multe religii si fiecare sustine ca religia lui e cea corecta?
Nu inteleg, religiile se bat cap in cap, fiecare isi respecta religia lui, si asta inseamna ca doar una dintre religii e cea corecta si duce in rai.Crestinii sustin ca religia lor e cea mai aproape de adevar. Ceilalti sunt pierduti, saracii.

5. Cred ca cel mai important este ca noi oamenii sa functionam ca un intreg. Un lucru pe care l-am observat la noi, romanii, e ca fiecare "bun crestin", care merge la biserica si zice ca "Dumnezeu a zis, Dumnezeu a facut", trage pe turta lui, ranchiunosi, barfitori, si apoi " Iarta-ne Doamne "

6. Cand vad Biserica, ca se implica in politica, si au scepre gen, papa, patriarh... si exista oameni care nu au o chifla in stomac.

Doamne ajuta.
I love y'all!

Răspuns Câştigător
| RaduRadu01 a răspuns:

Pentru 1 si 2- Mi se pare absurd ca o entitate complexa (nu strict Zeul biblic), care a creat acest univers complex, sa fie atat de umana. Universul e vast, e posibil sa existe si alte forme de viata, nu suntem singur. Aici intra psihicul nostru, avem nevoie de siguranta si de liniste psiho-emotionala, si ce bine ca exista zei care au grija de noi, nu? In plus, felul cum unii zei sunt descrisi (aici intra si cel biblic) in textele sacre, denota clar faptul ca oamenii i-au inventat. Imi e greu sa imi imaginez un zeu care are toane si isi schimba pararea, sau pedepseste si rasplateste faptele unor fiinte minuscule intr-un unviers vast.

3- Nu am ce comenta. Crezi in ce zeu vrei sau in ce vrei atat timp cat nu te lezeaza sau nu afecteaza negativ pe altcineva. Si uite, am intrebat o colega buna de facultate care este ideea ei de Dumnezeu, iar ea mi-a raspuns ca pentru ea Dumnezeu inseamna cunoastere.

4. Diferitele asezari umane din timpurile preistorice nu aveau rute de legatura intre ele, astfel societatile de atunci aveau sisteme diferite de credinta. E logic ca atunci nu se cunoasteau multe fenomene iar atributele se explicau cel mai bine prin acel ceva nevazut...

5. Aici e simplu. Omul e om. E inca un animal ce isi urmareste interesul, bunastarea pentru supravietuirea facila. (nu ma refer la crestini ci la oameni)

6. Biserica si politica la noi sunt bff si vor fi mult timp.

| TheDjoker a răspuns (pentru RaduRadu01):

Mersi, foarte interesant raspuns.
Totusi cum se explica faptul ca oameni cu capul pe umeri, Sișu, Cedry2k, Dragonu, s-au intors la biserica crestina?

| M25M a răspuns (pentru TheDjoker):

Creierul si psihicul. Creierul cauta mijloace de aparare, cauta siguranta, daca nervii transmit ca ceva e neinregula atunci creierul actioneaza, luam decizii. Biologicul influenteaza psihicul. Este vorba despre sistemele de credinta pe care se cladeste atat psihicul cat si personalitatea aferenta individului. Exista teoria disonantei cognitive. Sa zicem ca tu tii cu partidul x iar pe adversarul y il blamezi. Eh, tu vei cauta acele surse de informare ca nu iti ataca partidul favorit(sau chiar ideologia), iar cele care vor sustine partidul advers vor fi evitate chiar daca astea din urma au fapte concrete. O sa iti vina greu sa te schimbi nu? Asa e si aici. Sistemul de credinta (si nu se refera doar la religie, aceasta e doar un aspect) este bine fondat in mintea(psihicul ) individului. Daca apar "crapaturi " sau fundamentul este amenintat atunci vor aparea si indoielile, incertitudinile.
Acum sa revenim la religie. Gandeste-te ca crestinii nu au devenit crestini de buna voie (ar fi cazuri dar putine). Ei au fost modelati (si eu la fel). Mintea copilului este ca o plastilina si se formeaza usor, foarte usor insa din moment ce intiparesti acolo niste idei pe masura ce individul va creste acele idei se vor intari. Imagineaza-ti cat de greu e sa te indoiesti un fapt in care ai crezut toata viata. De ce revin acele persoane? Nu le stiu motivul, insa stiu ca se poate reveni la un sistem de credinta parasit, mai ales daca acel sistem este, cum am mentionat, intiparit la o varsta frageda.

| M25M a răspuns (pentru M25M):

(Continuare, ca imi face figuri pagina si nu mi-a luat tot ce am scris)
Ar putea fi experientele din viata reala, ori acele activitati ciudate care se intampla cand visezi si ceva ti se pare real. Psihicul poate fi usor influentat, mai bine spus impresionat. Revin la exemplul cu mintea copilului. Noi de mici retinem foarte multe, insa sub alte forme. De exemplu cand i se spune copilului de iad acesta nu si il imagineaza ca pe un loc abstrat ci ca pe unul real. Ceea ce impresioneaza adesea mintea credinciosului(si a mea la momentul de atunci) este ideea duala de rasplata si pedeapsa. Ne incanta rasplata, insa impactul cel mai mare o are frica de pedeapsa. Aia marcheaza si cantareste mult in ecuatie. Acum tu ca adult poti renunta la credinta religioasa, insa experientele acumulate vor fi intr-un conflict atat cu actualul sistem de credinta dar si cu cele vechi. Chiar daca sunt parasite tot au un "cuvant de spus". Deci revenirea la credinta se face din prisma fricii (nu generalizez, sa nu-mi sara cineva la beregata).
Un alt motiv pentru care individul revine este incertitudinea in privinta mortii, tot o frica, insa una de necunoscut laolalta cu constientizarea existentei noastre.
Noi stim ca existam, percepem acest lucrcu, percepem placerile. Moartea inseamna necunoscut, intuneric, sfarsitul nostru. Si e un sentiment neplacut, provoaca nesiguranta. Acum ce factor ne asigura noua continuarea existentei? Zeii. Nesiguranta noastra ne poate arunca in sisteme de credinta mai vechi doar pentru a ne simti siguri.

11 răspunsuri:
| sublime89 a răspuns:

Religiile sunt povesti, mituri. Trebuie sa stim sa facem diferenta intre un mit al creatiei, adica ceea ce si-au putut imagina unii oameni din vechime, si realitatea Universului dezvaluita de stiinta moderna. Mituri ale creatiei au avut toate popoarele, si majoritatea nu seamana deloc intre ele. Noi suntem incapabili sa descoperim lumea doar incercand sa ne imaginam raspunsul. Imaginatia noastra nu corespunde cu realitatea, iar asta s-a vazut in intreaga noastra istorie. Imaginatia ne-a spus ca Soarele e un zeu, sau ca stelele pot cadea pe Pamant. Aceste lucruri s-au dovedit a fi false. De aceea e obligatoriu sa stim sa stabilim o limita clara intre aceste mituri si realitate.

| NGheorghe a răspuns (pentru sublime89):

Dar capacitatile mintale superioare ale omului (de creativitate si inginerie) ce-l face sa fie stapan peste toate plantele si animalele si peste tot pamantul... ai auzit? asta este tot un mit?
Faptul ca omul isi foloseste aceste capacitati pentru a abuza de semenii lui... este tot un mit?
Sclavagismul, robia si slugaria sunt tot mituri?
Ierarhia sociala impusa de stat si actele de abuz ale subalternilor, sau actele de coruptie tot un "mit" se numesc?
"e obligatoriu sa stim sa stabilim o limita clara doar intre " semenul nostru si plante+animale (care sunt clar niste forme inferioare de viata). Regula este clara: omului i s-a dat inteligenta ca sa stapaneasca peste "plante, animale si peste tot pamantul si nicidecum peste semenul sau" Geneza 1:28. Regula fara de care nu exista civilizatie pe Terra ci doar salbaticie. Razboiul este o forma de salbaticie, nicidecum o dovada de cultura. Ca sa ai razboi trebuie sa anulezi regula din Geneza 1:28 si doar apoi te poti apuca de indoctrinarea combatantilor, altfel niciun om nu iti va ridica o arma impotriva altui om, oricat de drogat si alcoolist ar fi.

Simplu fapt ca accepti un comportament salbatic in randul oamenilor ce te inconjoara te transforma si pe tine, nu intr-un ignorant, ci intr-un salbatic.

| sublime89 a răspuns (pentru NGheorghe):

Hai sa vedem ce limita clara putem stabili intre noi si regnul animal cand ne uitam la fosilele astea: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_human_evolution_fossils

| NGheorghe a răspuns (pentru sublime89):

Este un lucru usor de inteles ca tie inca ti frica de animale... vorbesti de parca toata ziua dai bot in bot cu cate un leopard pe la tine pe strada (am vrut sa zic "leu" dar este homonim cu moneda)
Acum, mi se pare enorm de deplasat sa luam in discutie "frica de fosile". big grin
Pe tine nu te inconjoare realitatea?
Poti sa fi sigrur ca te minte cine zice ca este dresor de dinozari! big grin

| sublime89 a răspuns (pentru NGheorghe):

Nu stiu de unde le-ai scos astea cu frica de animale si dresorii de dinozauri. Nu era vorba despre asa ceva.

| NGheorghe a răspuns:

1. D-zeu a creat viata asa cum o vezi (natura cu plante, animale si oameni). Aici exista niste interlegaturi: fiecare specie se hraneste cu ceva anume, se inmulteste si asa viata... continua; (pana cand? eu habar n-am ). Spre diferenta de plante si animale, D-zeu l-a creat pe om cu capacitati mintale superioare (de creativitate si inginerie) ca sa fie stapan peste toate plantele si animalele si peste tot pamantul.(Geneza 1:28). Dupa ce mori iti da sentinta pentru ca aceste capacitati superioare nu ti-au fost date ca sa stapanesti si peste semenul tau (asuprindu-l, abuzandu-l, luandu-i viata, etc) CHESTIA ASTA NU AI VOIE SA O FACI, ci doar cu plantele, animalele (le cultivi, le omori, le mananci, pe animale mai poti sa le dresesi, le limitezi teritoriul sau le tii la Zoo).
2. Esti culmea. Viata exista sub milioane de forme si necesita conditii cu totul si cu totul speciale. Ce importanta are chipul exact a Celui care a creat viata?
3.
4.Bineanteles ca doar maxim una dintre religii poate fii cea corecta, deoarece fiecare are o explicatie diferita a ceea ce se va intampla dupa moarte. Ori te duci in neant (Nirvana- un fel de "stare de bucurie") cum zic budistii; ori in palate cu virgine, cum zic musulmanii; ori in Rai cu toti cei corecti, versiunea crestina. Am enumerat posibilitatea pozitiva... cea negativa difera si ea, dar nu stiu daca are importanta. Oricum parte asta nici nu difera mult... este o despartire de Creator. happy
"Crestinii sustin ca religia lor e cea mai aproape de adevar."- si mie chiar mi se pare corect! Adica pentru mine, chiar nu vad ce sens are viata unui sclav sau a unei slugi, sau a oricarei persoane fortate sau comandate.
"Ceilalti sunt pierduti, saracii." Dar pierdutii astia se distreaza foarte fain:
-Buda a plecat de acasa pentru a obtine iluminarea, exact dupa ce i s-a nascut o fica. Sex si atat! Si dupa ce a devenit iluminat s-a dus sa se grijeasca de altii... si chiar a reusit sa ii convinga sa faca la fel. Ficele budistilor sunt foarte credincioase: ele cred ca s-au nascut din flori de nuferi. (si la noi se mai spune prostii de astea, doar ca nu chiar din "nufar", ca nu cresc nuferi la noi.)
-hinduistii se distreaza foarte fain la casatorii ei isi insoara fii cu pistolul la cap (pe vremuri se folosea sabia). Majoritatea mirilor cedeaza si jura credinta pe viata, uneia pe care nu a vazut-o niciodata, nici macar nu stie cum o cheama. happy Au existat si cazuri mai sangeroase... fapt ce a constituit "o lectie" pentru restul de neansurati. De altfel si intemeietorul acestei religii a patit la fel, eroul Arjuna din Mahabharata, care a venit acasa cu logodnica sa sa o prezinte parintilor, iar mama lui vazandu-l de departe si crezand ca se intoarce de la vanatoare a zis: "Sa profite toti de ea!" Si ghici? Toti fratii lui i-au "calarit" logodnica! Si nu avea inca 2 frati ci inca 5! Sa nu ma intrebi cine a fost tatal copiilor ei, ca nu stiu. Cine poate stii? Si mama lui desi a descoperit, intr-un minut, ca a facut o greseala, nu a mai corectat nimic deoarece: "Vorba mamei este sfanta... pentru orice hindus! "
- islamistii fac la fel, dar nu cu baietii ci cu fetele, care sunt da-te dupa cine are mai multi bani. Cine este mai sarac este indoctrinat sa se detoneze in public ca sa produca cat mai multi morti din alte religii... ca vor primi in Rai multe virgine.
- si zen-istii au gheise, niste prostituate de lux crescute sa rezolve probleme de tot felul care le primesc.
5."Cred ca cel mai important este ca noi oamenii sa functionam ca un intreg." Erai pe aproape big grin! Sigur cel mai important este ca fiecare dintre noi, oamenii, sa nu ne apucam, folosindu-ne direct de forta fizica, sau indirect prin utilizarea inteligentei de care dispunem pentru a produce arme si astfel "sa stapanim" (sa abuzam si controlam) alti oameni. Iar pe de alta parte, nici noi sa nu ne lasam controlati de alti oameni (bine ca, in acest caz, nu le poti zice semeni pentru ca ti-s superiorii, desi sigur nici oameni nu se mai pot numii, ci sunt niste roboti programati cu minciuni- Tu ca crestin pe langa problemele de viata pe care le ai, mai ai si datoria sfanta de a scoate aceste "minciuni" din capul superiorilor). Asta este si singura conditie ca "sa functionam ca un intreg". Ii veche de cateva mii de ani, si cam tot de pe atunci au existat si robii si sclavii si slugile, si popoarele inrobite. Nu spera sa gasesti tu o alta conditie mai noua.
Tin sa precizez ca in biblie exista doua versiuni ale creatiei:
-una yahvista in care D-zeu creaza tot Universul si il pune pe om stapan peste pamant si animale...
-si alta versiune elohista in care D-zeu creaza doar o gradina, gradina raiului, unde ii pune pe Adam si pe Eva ca sa o grijeasca... vrsiune ce, zic eu, este o fabulatie babeasca de adormit copii. Eu unul inca nu am vazut niciodata serpi vorbitori! happy Dar aceasta minciuna a fost pusa acolo cu un scop foarte clar de a face confuzie.
6. Orice sistem creat de societate (sistem religios: biserica, sistem de aparare armata, politie; etc) este creat cu doua scopuri, unul clar, si altul "nevazut de toti" acela de a putea abuza de semeni deoarece este ierarhic, si cand cineva este sef peste altcineva atunci "abuzurile semenilor din functii inferioare" se numesc "indatoriri" happy. Asa suna mai "frumos" desi este aceeasi magarie!

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Amain.

| RaduRadu01 a răspuns:

Bravo, gândeşti - puţini o fac!

Nu am timp acum să dezvolt prea mult părerea mea legată de fiecare idee pe care ai menţionat-o mai sus, dar vreau să îţi spun să îţi împărtăşesc opinia în câteva aspecte.
Şi eu cred că avem o imagine destul de "îngustă" asupra lui Dumnezeu (divinităţii, energiei divine, cum vrei să-i zici). De prea multe ori cădem în păcatul de a crede că DEŢINEM adevărul absolut, iar asta ne face să uităm că avem datoria de a-l căuta necontenit. Avem o perspectivă limitată şi imperfectă chiar şi asupra noastră înşine, cu cât mai mult asupra Universului sau Creatorului, şi totuşi credem că ştim tot. Suntem absurzi. De fapt, Biblia spune că oamenii "nu vor pătrunde niciodată de la începu până la sfârşit lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu" (Eclesiastul 3:11). Dacă nu putem pătrunde pe deplin nici măcar creaţia, cum am putea avea pretenţia de a-l fi pătruns pe Creator?!

Totuşi, faptul că oamenii spun minciuni despre Dumnezeu, faptul că învaţă lucruri atât de contradictorii despre El, nu îi infirmă existenţa. Poţi fi profund dezamăgit de religie, fără să fii dezamăgit de Dumnezeu. Nu le hotărî aceeaşi soartă!

Toate cele bune. happy