| Ionuţ_Adrian_2000 a întrebat:


Ce reprezinta semnul Yin si Yang (întunericul si lumina) in religia crestin ortodox?
Un crestin ortodox poate purta o bratara sau tricou cu acest semn?

9 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Semnul nu are de-a face cu religia ortodoxa. Ortodoxia crede ca raul a deviat din bine, ca e un parazit ce isi trage seva din bine, sau mai bine zis, e un bine pervertit, Yin si Yang insa se presupune ca ar fi cele doua forte, a binelui si raului, strict egale, si ca ele lupta intre ele cu aceeasi forta, si asta tine lumea in echilibru. E filozofia hinduismului, a panteismului, in care tot ce exista e Dumnezeu, spre deosebire de ortodoxie, unde Dumnezeu e distinct de tot ce exista. Daca are cu ceva cunoscut de-a face, acel lucru e yoga.
Poti purta. Nimeni nu te opreste. Insa poate e ca si cum ai purta un tricou pe care scrie "Eu sunt prost" happy. Pentru ca, ortodox fiind, Yin si Yang nu are de-a face cu nimic cu ortodoxia, mai mult, prezinta doar o filozofie, nu ceva ce ar fi real.

| cristi202 a răspuns:

1) Nu sunt iehovist
2) Ai inteles tu gresit. Eu m-as considera prost daca m-as declara ortodox si as purta semnul cu Ying si Yang. Chestia asta ar arata o lipsa de cunoastere crasa. Nu am asociat nicidecum ideea de "eu sunt prost" cu acel semn. Mie semnul nu imi place, dar imi place sa respect credinta altora, cindva postam si raspundeam mult aici la capitolul religie, si cu toate ca adesea discutam in cotradictoriu, am ajuns sa fiu apreciat pentru ca stiam sa respect credinta aceluia care nu credea ca mine. Poti vedea asta din raspunsurile mele, e totul inregistrat.
3) De ce as incerca sa adopt alt stil de viata? De cunoscut culturi noi, sau mai vechi, am incercat, pentru a avea o privire cit mai de ansamblu.
4) Hai sa vedem clar care e adevarul. Filozofia orientala, bazata pe Ying si Yang, are o deficienta. Se presupune ca binele si raul sunt egale intre ele, si ca traiesc mereu intr-o lupta una cu cealalta. Dar oare asta e realitatea? Hai sa vedem cum sta treaba cu raul. Ca sa fi rau, sa zicem un criminal care reuseste sa faca crima perfecta, sau un hot care sa dea o spargere serioasa, trebuie totusi sa fii bun. Trebuie sa fii inteligent, sa te misti rapid, sa judeci situatia cit mai clar, ori, toate aceste lucruri sunt bune, vin din partea binelui, nu sunt rele prinele insele. Ideea e ca poti fii bund e dragul binelui, dar nu si rau de dragul raului. Faci raul pentru ca iti ofera satisfactie, ca vrei sa te razbuni, ca iti aduce cine stie ce cistig, dar toate astea nu sunt rele, faci raul pentru ceva considerat bun. Si in privinta asta, doar filozofia crestina e cea mai aproape de realitate, caci doar ea spune ca raul e un parazit, ca a fost ceva bun inainte, dar s-a pervertit si a devenit rau. Insa oricit de rau ar fi, tot din bine isi trage seva, de fapt, cu cit e mai rau, cu atit mai mare nevoie de bine are. Nu as vedea un hot prost, fara calitati, sa reuseasca sa fure ceva deosebit. Cu cit furtul e mai mare, mai ingenios facut, cu atit si hotul din spate are mai multe calitati bune. Deci raul nu poate exista fara bine, si de aceea chestia cu Ying si Yang nu prea tine.
5)"Pseudo-religia" mea nu a furat si prelucrat nimic. Si nu e doar o filozofie. E de fapt singura religie care reuseste sa innoiasca viata omului. Exista mii exemple de viata degradata care a reusit sa fie transformata in bine. si nici o religie nu se poate lauda cu asta. In 25 de ani de credinta am vazuti criminali inraiti transformati in oameni cuminti, hoti transformati in oameni cinstiti, alcoolici transformati in oameni lucizi, si lista poate continua.

| cristi202 a răspuns:

Numele lui Dumnezeu nu e neaparat Iehova. Si nu dai dovada de ignoranta daca nu crezi asta. POate dimpotriva. In scrierile ebraice, de unde se presupune a aparea acest nume, nu apare deloc asa. E doar o tetagrama, YHWH, cand e pomenit acest nume, dupa cum observi, doar consoanele, si asta pentru ca evreii scriau doar consoanele in scrierile lor, vocalele au fost adaugate insa dupa aceea, si nu e neaparat sa fie Iehova, sau Yahweh, cum ar fi in original, putea fi si altceva, daca e sa te iei dupa ce e strict scris.
2) Poate ai intelege mai usor daca as folosi o reclama ca pilda. Era una la combustibilii pentru masina, ce contineau aditivi pentru a nu ingheta pana la -35 de grade. Un suporter al unei echipe nimereste cand merge la meci la galeria echipei adverse, iar cand isi incurajeaza echipa realizeaza ca trebuie sa fuga, cei din galeria adversa se iau dupa el, el crede ca poate scapa cu masina, dar motorul nu ii porneste. La fel si in cazul nostru, a fi ortodox si a purta un tricou al altei filozofii se aseamana cu asta. La fel ca si a fi hindus si a purta pe tricou crucea. Sau vrei sa spui ca nu e vorba de prostie daca un fan Steaua ar nimeri in galeria Dinamo happy? Eu cred ca cel mai bine isi arata ignoranta cel ce poarta un tricou cu Ying si Yang fiind ortodox, sau acel hindus ce poarta o cruciulita la git, pentru ca nu poti purta ceva care dezice ceea ce tu crezi. Sau poti, dar dai dovada de ignoranta, sau prostie. In sensul asta am vrut eu sa aduc in discutie prostia.
4) Binele si raul nu sunt egale, Raul nu poate exista fara bine. Asta pune binele deasupra. Intotdeauna.

| DeyCj a răspuns:

Poţi.E un fapt ideal, ce nu se-ntâmplă.Nu văd de ce e rău să poţi un tricou în genul.La fel cum nu e rău să porţi svastica bună NU cea hitleristă sau semnul păcii(sigla celor de la The Doors)

| NGheorghe a răspuns:

Este un semn care se referă la forțe, si mai precis la forțele de câmpuri. Exact! chinezi au de foarte multa vreme explicații despre ceea ce noi numim magnetism si electricitate. Yin si Yang sunt întotdeauna de neseparat exact așa cum nu poți avea o bateri doar cu + si fără -
Însă explicațiile lor s-au extins si la explicațiile biomagnetismului, acupuncturii, etc deci la niște fenomene reale, invizibile dar reale in efecte, exact ceea ce se intampla între doi magneti, deși tu nu vezi liniile de câmp. Deci cam greu ai putea sa amesteci niște fenomene reale cu pur-teoria religiei creștine: întuneric-lumina ( păcătoși-răi si sfinți-buni) si alte judecați ce se vor intampla la ce știu câți ani după ce mori.
Religia creștina, la nivel de fenomenologie, are partea cu "împărăția cerurilor" ( evanghelia sau vestea cea buna adusă de Iisus), împărăție care "a venit încă de pe vremea lui Ioan Botezătorul", imparatie care este invizibila " nu izbește ochii", imparatie cu ajutorul căreia lumea scoate draci si face minuni; Dobândirea ei necesita pe de o parte: pocăință (corectitudine si fapte bune... in locul magariilor), iar pe de alta parte: alegerea ca scop a "dobândirii împărăției" iar asta înseamnă ieșirea din "efectul de turmă" cel de "de a copia pe altii", de a nu executa ce spun altii in timp ce tu nu cunosti rezultatele si nici scopurile lor cele bine ascunse. Iar ca rasplata pentru "dobândirea împărăției" vei mai primi "toate celelalte pe deasupra", cică.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Semnul yin si yang este un semn paganesc asiatic, care nu are nimic de-a face cu credinta ortodoxa.
Unii practicanti de yoga si karate purtau semnul asta diavolesc yin si yang.
Daca vrei un semn care sa te caracterizeze ca ortodox si sa-l porti, atunci acesta este unul singur: semnul Sfintei Cruci, adica semnul Fiului Omului - Mantuitorul Iisus Hristos.

| NikFlorian a răspuns:

Si mie mi s-a parut interesant acest semn, pana am aflat un lucru iarvacela fiind urnatorul: Semnul acesta inseamna ca raul se contopeste cu binele si ei ar forma existenta. Adica nu exista raul fara bine si invers. Nu ti-as recomanda sa porti tricou cu acest semn.

| Ionuţ_Adrian_2000 explică:

Pai am mers intr-o excursie si am luat o bratara cu acel semn, apoi m-am interesat ce inseamna si de asta am intrebat, nu sunt iehovist sau ceva de genul

| Ionuţ_Adrian_2000 explică:

Am inteles! Acum am vazur ghilimelele, da sunt botezat crestin.
Dar daca port bratara are vreo legatura cu religia? Adica afecteaza viata religioasa? Nu prea am inteles