| Dandanache a întrebat:

"Se vazusera atunci, in lumea toata, in treburile ecleziastice ca si in cele seculare, teribile crime impotriva dreptului si a justitiei. O lacomie desfranata facea sa nu mai intalnesti la nimeni nici o incredere fata de ceilalti, incredere care este fundamentul si temeiul unei bune conduite.
Si, pentru a fi si mai evident ca pacatele pamantului ajunserasa sa fie auzite si in cer: «sangele curse peste sange», cum striga profetul fata in fata cu nesfarsitele nedreptati ale poporului sau.
De atunci, intr-adevar, in aproape toate ordinele societatii, incepu sa se lafaie insolenta; severitatea si regulile justitiei isi micsoreaza rigoarea, in asa fel incat se putu aplica generatiei noastre cuvantul apostolului: «Se aude vorbindu-se printre voi de fapte reale, necunoscute pana acum popoarelor.» O lacomie nerusinata a cuprins inima omului, iar credinta ne-a slabit; de aici au aparut jafurile si incesturile, conflictele intre poftele oarbe, furturile si infamele adultere. Vai! fiecaruia ii era rusine sa-si marturiseasca siesi ce gandeste! Si, cu toate acestea, nimeni nu-si corecta nefastul obicei al raului."

Iata cum suna descrierea facuta de un calugar societatii in care traia, convins ca traieste zilele din urma. Se intampla acum 1000 de ani. Astazi, descrierea lui este inca valabila si pentru societatea de astazi, si, la fel ca si el, sunt multi cei care cred ca traim zilele din urma.

Se intind "zilele din urma" de a lungul mileniilor, sau vorbim de o obsesie fenomenologica, specifica crestinilor, indiferent de veacurile in care traiesc, ca timpul lumesc se apropie de sfarsit?

16 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

2 Petru 3:9,, Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinţei Lui, cum cred unii; ci are o îndelungă răbdare pentru voi şi doreşte ca niciunul să nu piară, ci toţi să vină la pocăinţă.,,
În Luca 13:32, 33, se spune: „Duceţi-vă" le-a răspuns El „şi spuneţi vulpii aceleia: „Iată că scot dracii şi săvârşesc vindecări astăzi şi mâine, iar a treia zi voi isprăvi. Unii spun ca la Domnul o zi este ca o mie de ani. Si ca dupa doua mii de ani se va intoarce.

Cert este ca traim vremea sfarsitului. Dragostea celor mai multi se va raci, cunostinta va creste, criza mondiala, razboaie, credinta va fi ca o floare rara.http://www.ucg.org/files/easteuropean/Romanian/ETRomanian.pdf

| Dandanache explică (pentru EmaS):

Draga Ema, nu mi-ai raspuns la intrebare. Mi-ai confirmat doar premiza intrebarii: si astazi, ca si acum 1000 de ani, societatea este cuprinsa de pacat si nenorociri, si crestinii care traiesc in ea, la fel ca si acum 1000 de ani, sunt convinsi ca traiesc vremea sfarsitului. Acum 1000 de ani, oamenii erau convinsi ca atunci Dumnezeu se va intoarce.

| EmaS a răspuns (pentru Dandanache):

Dragul meu, este limpede ca suntem mai aproape ca oricand de sfarsit. http://www.youtube.com/watch?v=TDR-C7DtW6s

| Dandanache explică (pentru EmaS):

Nu pot sa contest asta. Dar pot iti mai aduc cel putin alte cinci relatari de acum 1000 de ani, la fel de limpezi ca sfarsitul lumii era aproape.

Ratezi insa din nou problematica. Intrebarea nu era daca sfarsitul lumii e aproape, ci de ce crestinii, indiferent daca traiesc astazi sau au trait acum un mileniu, sunt convinsi de acest fapt.

| EmaS a răspuns (pentru Dandanache):

Este simplu. Pentru fiecare dintre noi azi, poate sa fie sfarsitul. De aceea este bine sa ne impacam cu Dumnezeu si sa fim pregatiti pentru intalnirea cu El.

| savvy12 a răspuns (pentru Dandanache):

Sti cum e... ei erau ceva de genul, nu te bucura de tinerete, ca ne nastem pe rand, si murim pe sarite, asa ca fi pregatit...

| EmaS a răspuns:

Cuvantul grec thlipsis, care aici este tradus ''necaz''poate fi tradus si prin ''prigoana''sau ''persecutie'', dupa cum este cazul in Fapte 11:19. Eu cred ca termenul ''persecutie ''il face pe cititor sa inteleaga cel mai bine despre ce este vorba in contextul Matei 24:21-22, caci atunci va fi un necaz (thlipsis) asa de mare cum n-a mai fost. Este evident din contextul acestui pasaj ca aceasta perioada de mare necaz nu este indreptata impotriva lumii intregi ci este in mod concret directionata impotriva alesilor lui Dumnezeu si a celor ce refuza sa se inchine Anticristului (un timp de mare persecutie, Apoc.12:9-13:10)
Din nou, pronumele personal ii identifica pe cei pe care Duhul Sfant ii va ajuta in aceasta perioada de persecutie. Voi! Astfel, devine evident ca inceputul durerilor va afecta pe toata lumea, inclusiv pe cei care fac uz de numele lui Hristos, dar perioada perioada necazului impotriva voastra- durerile nasterii ca sa spunem asa-ii vor afecta in principal numai pe cei care cu adevarat onoreaza Numele lui Hristos. Voi! Din acest motiv prezenta deosebita a Duhului Sfant este promisa alesilor lui Dumnezeu in timpul acestei perioade groaznice. Versetele care urmeaza acestei introduceri a durerilor nasterii sunt probabil unele din cele maii triste versete din intreaga Scriptura. Iata ce se va intampla atunci cand cei care folosesc Numele lui Hristos vom fi testati din pricina Numelui Sau.(Matei 24:10-12)

| Dandanache explică (pentru EmaS):

Raspunsul este interesant, ca si continut, dar nu imi dau seama ce legatura are cu intrebarea. Ajuta-ma, te rog.

| EmaS a răspuns (pentru Dandanache):

Of, cum nu intelegi? De la tine am pretentii, de aceea m-am si hotarat sa iti scriu, pentru ca desi este o ''hrana'' mai tare, stiu ca o sa intelegi. Deci, vremurile din urma vor fi vremuri grele si pe langa calamnitatile naturale, foamete si boli, crestinii vor fi persecutati. Se va ridica Anticristul care va lupta impotriva noastra.

| Dandanache explică (pentru EmaS):

Stiu Ema, doar ca iti ziceam ca nu are legatura cu intrebarea, doar daca admitem o manie a persecutiei, pe care crestinii o manifesta indiferent de timpurile in care traiesc. Cel putin sporadic, ea a existat. Invazia mongola din Europa Medievala sau cuceririle turcesti (soldate cu transformarea in pasalacuri si islamizari fortate) au lasat impresia unor persecutii la adresa crestinitatii. La fel, teroarea comunista a insemnat o impilare a religiei si credintei, si i-a convins pe unii ca traiesc vremurile din urma.

| EmaS a răspuns (pentru Dandanache):

Vreau sa ma asigur ca esti pregatit si ca orice va veni, nu vei da inapoi. happy

| doctorandus a răspuns:

Sfarsitul lumii e cel mai des ratat eveniment din istorie. A fost prezis in cursul fiecarei generatii de dupa Isus. Isus insusi era convins ca generatia cu care vorbea el va apuca sfarsitul lumii, Pavel era convins ca generatia cu care vorbea el va apuca sfarsitul lumii, Montanus era convins ca generatia cu care vorbea el va apuca sfarsitul lumii, etc., etc.

| Mădă0611 a răspuns:

"Poate că nici n-a existat până acum vreun mijloc mai eficace pentru înfrumuseţarea omului ca pietatea însăşi: prin pietate omul se poate transfigura într-o asemenea măsură în artă şi superficie, în joc de culori, în bunătate, încât priveliştea pe care o oferă să nu mai provoace suferinţă...s-ar putea deduce gradul în care viaţa le este nesuferită din măsura în care ei doresc să-i vadă imaginea falsificată, diluată, transcendentalizată, zeificată." Bineinteles ca ii obsedeaza sfarsitul. http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/6090575_700b_v1.jpg

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiecare om isi va trai zilele sale DIN URMA.pentry mine acum sant cele de la; inceputul durerilor, vi se va lua si cenusa din vatra.mai e pana la sfarsit.se vor mai intampla multe.rautatea nu si-a aratat inca toate chipurile si toata hidosenia sa. fenomenologia specifica cretinilor? cat fariseism prostesc.de ce ai folosit o expresie neadevarata? te putei lipsi de ea ca intrebarea sa fie completa.in rest vezi ce inseamna timpul {mia de ani}pentru cel ce stie ziua sfarsitului.si el nu este crestin.o fi liber cugetator?

| Dandanache explică (pentru anonim_4396):

Nu am spus fenomenologie specifica crestinilor, ci obsesie fenomenologica, adica o obsesie care nu tine cont de contextul temporal si spatial, ci de natura spiritului uman. Cuvantul era cat se poate de potrivit, avand in vedere ca exemplul dat se afla la diferenta de un mileniu de ce se intampla acum.

| inaescu a răspuns:

Crestinii asta cred? Bine ca pe aici mai aflu si eu cate ceva.