| BgDc a întrebat:

As vrea sa incep sa fac jogging si stiu ca exista niste reguli la inceput. Care ar fi acelea? Stiu ca la inceput distanta si timpul sunt mai mici si cresc pe parcurs. Ati putea sa imi dati mai multe detalii, mai ales daca practitati?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| byaanca a răspuns:

Timp de multi ani, jogging-ul a fost exercitiul fizic ideal. Nu costa nimic si poate fi facut oriunde.

Cu toate acestea, din ce in ce mai multi specialisti cred ca jogging-ul are mai multe dezavantaje decat avantje. Greg Brookes, un antrenor personal din Londra, a enumerat pentru Daily Mail cateva motive pentru care sa renunti la jogging.

"Multe personae incep sa alerge pentru a pierde in greutate, dar lucrul acesta nu se intampla din mai multe motive", crede Brookes.

In primul rand, jogging-ul iti micsoreaza inima din cauza ca o fortezi. Ea se va micsora pentru a folosi mai putina energie si pentru a deveni mai eficienta.

O alta problema este ca jogging-ul poate provoca dureri de genunchi si glezne din cauza miscarilor repetitive.

Jogging-ul poate de asemenea sa iti incetineasca metabolismul, micsorand tesutul muscular pentru a produce energie.

Un alt motiv pentru care nu vei slabi este ca organismul tau se va adapta la alergat, cum se adapteaza la orice, daca il practici in mod regulat si fara variatii.

Unii sunt de parere ca jogging-ul mai poate mari riscurile de a face celulita si de a suferi de boli cardiace.Cei care se apuca de alergari au in genere un obiectiv bine stabilit: fie ca e vorba de slabit, tonficarea picioarelor, eliminarea stresului sau prevenirea bolilor, jogging-ul iti poate schimba radical viata.

Te amagesti crezand ca miscarea poate duce la probleme cu genunchii sau ca, atunci cand ai o raceala, ar trebui sa sari peste ora de alergari, arata specialistii, pentru Times Online.

Alergarile duc la probleme cu genunchii

Studiile privind osteoartrita la genunchi si la coapse au aratat ca sportivii nu sunt mai predispusi la aceasta afectiune decat cei care alearga.

Mai mult, specialistii arata ca alergarile te ajuta sa-ti mentii glaznele sanatoase. Singurele probleme care apar sunt atunci cand ai suferit o accidentare si nu faci o pauza pentru recuperare: in acest caz, miscarea poate inrautati situatia.

Raceala nu trebuie sa te opreasca

In genere, e bine sa fii atent la semnalele pe care ti le transmite organismul. Daca esti bolnav, nu e cazul sa te fortezi sa ai aceeasi performanta.

Insa in niciun caz nu iti pui in pericol sanatatea daca alergi cand ai o raceala, arata specialistii. Atentie! Nu acelasi lucru e valabil in cazul gripei.

Nu e niciodata prea tarziu sa incepi

Ajunsi la o anumita varsta, unii cred ca nu se mai pot apuca de jogging. Dimpotriva, studiile au aratat ca miscarea aduce beneficii mari sanatatii, in cazul persoanelor trecute de 50 de ani.

Singura recomandare este sa incepi intr-un ritm usor si sa nu depui un efort... Daca multe persoane evita alergarile, de teama durerilor de articulatii, specialistii spun ca jogging-ul este, de fapt, o buna modalitate de a proteja genunchii.

Studiile arata ca adultii care alearga in mod regulat sufera de dureri la genunchi cu 25% mai putin decat alte persoane, care se feresc de astfel de exercitii solicitante. Mai mult, amatorii de jogging pot reduce riscul aparitiei osteoartritei, in special cea a soldurilor si a genunchilor, relateaza The Daily Mail.

Studiul publicat in revista "Arthritis Research and Therapy" arata ca beneficiile jogging-ului se datoreaza faptului ca muschii sunt mai puternici, iar oasele mai sanatoase, daca se alearga in mod regulat.

Cu toate acestea, numai cei care sunt consecventi au parte de aceste beneficii: cei care se apuca de jogging, insa nu reusesc sa mentina un program regulat pe parcursul anilor, nu vor fi protejati de dureri de articulatii.Oamenii de stiinta au descoperit un motiv in plus pentru care ar trebui sa ne facem timp pentru cateva ture de alergare: pe langa efectele benefice evidente asupra sanatatii, alergatul stimuleaza productia de materie cenusie, imbunatatindu-ne astfel memoria.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au descoperit ca alergatul stimuleaza cresterea celulelor dintr-o zona a creierului responsabila de imbunatatirea memoriei, scrie Daily Mail.

Modul in care joggingul reuseste sa stimuleze neurogeneza, nasterea celulelor neuronale, nu este pe deplin inteles de oamenii de stiinta, insa acestia cred ca ar putea avea legatura cu cresterea circulatiei sangvine si eliberarea de hormoni asociati cu exercitiile fizice.

Echipa condusa de neurologul Timothy Bussey, de la Universitatea Cambridge, a studiat evolutia a doua grupuri de soareci de laborator, unul dintre ele aflat intr-o cusca prevazuta cu roata de alergat, iar cel de al doilea, tinut intr-o cusca goala.

Dupa cateva zile, cobaii au fost supusi unor teste de memorie, cu ajutorul unui ecran de calculator pe care erau afisate doua patrate identice, asezate unul langa altul. Cand atingeau cu botul patratul din stanga, soarecii primeau un cub de zahar, in timp ce atingerea patratului din dreapta nu le aducea nicio recompensa.

Cercetatorii au constatat astfel ca soarecii din cusca cu roata de alergat au reusit sa ofere de doua ori mai multe "raspunsuri corecte" decat cei care nu au avut sansa sa faca exercitii.Studiul a fost efectuat pe 68 de adulti, dintre care 37 femei, care alearga regulat cel putin 25 de kilometri pe saptamana, scrie Daily Mirror.

Acestia au fost pusi sa alerge pe banda atat desculti cat si incaltati cu pantofi de sport. Testele efectuat de specialisti, in timpul acestor curse, asupra articulatiilor gleznelor cat si genunchiului si soldului au aratat ca efortul de torsiune inregistrat cand persoana respectiva era incaltata era mai mare decat atunci aceasta alerga desculta, cu procente de pana la 54%.

"Efectul produs de pantofii de sport asupra articulatiilor este la fel de nociv ca cel inregistrat in cazul mersului pe tocuri. Acest aspect va trebui sa fie tratat cu mare atentie de toti producatorii de echipamente sportive", a declarat conducatorul studiului, dr.Casey Kerrigan de la Universitatea din Virginia.

O prima explicatie ar consta in faptul ca adidasii moderni au talpa mai ridicata la calcai, ceea ce tensioneaza suplimentar bolta piciorului.Toata lumea stie ca poti scapa de kilogramele in plus alergand. Un corp frumos, relaxare si un tonus bun pot fi obtinute numai punandu-ti adidasii in picioare si, preferabil intr-un parc, alergand.

Fireste, trebuie sa urmezi cateva reguli, pentru ca rezultatul sa fie de durata.

Women's Running a stabilit cele mai importante reguli de urmat in conditiile in care te decizi sa alergi pentru a slabi.

Cunoaste-ti consumul caloric

Pentru ca alergarea sa nu fie in zadar, trebuie sa stii cate calorii trebuie sa arzi pentru a slabi. De exemplu, o femeie in varsta de 30 de ani trebuie sa consume (dupa standardele americane N.R.) cel putin 2100 de calorii zilnic. Pentru a slabi, ai nevoie sa mananci alimente cu mai putine calorii, sau sa le arzi pe cele consumate cu ajutorul sportului.

Fixeaza-ti o tinta realista

Multe femei pica in capcana standardelor de frumusete. Adevarul este ca fiecare corp este diferit, iar greutatea optima trebuie calculata in functie de sanatate, energie si stil de viata. Inainte de a-ti stabili "planul de bataie", consulta un nutritionist.

Ramai "in priza"

Chiar si atunci cand slabesti, ai nevoie toate felurile de alimente si nutrienti. Femeile active trebuie sa consume zilnic 50-60 la suta carbohidrati, 20-30 la suta proteine si 20-30 la suta grasimi, din totalul necesarului caloric. Nu te baza pe alimentele "sarace in grasimi", pentru ca multe dintre ele contin substante chimice daunatoare.

Alearga mult si nu foarte repede.