| skrillex79 a întrebat:

Ce ar trebui sa mananci daca ai gastrita(un regim special?)am auzit ca nu trebuie sa bei apa minerala.dau funditawinking

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Arthur a răspuns:

Ai aici : http://www.adevarul.ro/......78533.html

1 răspuns:
| doctoressa a răspuns:

Regim alimentar
• Ideea de baza a alimentatiei in gastrite este sa fractionam masa in 5-6 mese pe zi, pentru a ne feri de incarcarea stomacului cu o singura masa satioasa
• Renuntati la fumat si pe cat posibil la orice fel de alcool. Desi in dieta pe care o prezentam mai jos alcoolul nu este exclus, el este bine sa fie consumnat cu mare moderatie.
• Nu se manana alimente alterate.
• Gusturile de dulce, picant, acru sau amar puternic pot declansa pusee de gastrita printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat.
In cazul gastritelor cronice hiperacide este recomandat ca regimul sa fie tinut chiar timp de 3-4 ani pentru ca gastrita sa se vindece total.
Alimente permise
Fainoase - Fainoasele albe trebuie fierte foarte bine si este preferabil sa fie servite sub forma de sufleuri sau budinci. Este permisa si mamaliga, dar foarte bine fiarta.
Carne - Este permisa carnea slaba de vaca, pui sau porc fara grasime. Carnea poate fi servita doar sub forma de rasol, sufleu sau budinca. Pestele alb este de asemenea permis si doar sub forma de rasol.
Branzeturi - Sunt permise branza dulce de vaci, urda si casul nesarat.
Oua - Ouale sunt permise dar numai fierte si moi. Puteti face si ochiuri romanesti (in apa fiarta).
Legume - Legumele permise sunt dovleceii, cartofii, morcovii, mazarea. Legumele pot fi servite fierte sau sub forma de piureuri, supe-creme sau sufleuri.
Fructe - Sunt permise sucurile dulci, piureurile de fructe sau compotul. Nu sunt permise decat fructele dulci (deci, nu si citricele).
Alimente grase - Sunt permise untdelemnul, galbenusul de ou, margarina nesarata, untul proaspat.
Bauturi - Este permis sa beti lapte, ceai, suc de fructe dulci (nu citrice).
Dulciuri - Dulciurile permise sunt sucurile de fructe, frisca, compotul, budincile din fainoase si dulciurile pe baza de crema de branza de vaci.
Zahar - Este permis zahar cu moderatie, miere amestecata cu unt.

Alimente interzise
Fainoase - Este interzisa cu desavarsire painea, atat cea neagra, cat si cea alba. Sunt permisi pesmetii special pentru cei bolnavi de gastrita.
Carne - Sunt intersize carnea grasa, pielea de pui, carnea afumata, mezelurile, vanatul, conservele de carne, snitelul, tocaturile si piftia. Sunt intersize de asemenea carnea de peste gras, pestele prajit sau marinat, precum si cel afumat sau conservat. Branzeturi - Sunt interzise branzeturile fermentate, sarate sau conservate.
Oua - Sunt interzise ouale prajite sau cele fierte tari.
Legume - Sunt interzise legumele tari si crude, cum ar fi ridichile, castravetii, varza, guliile, ardeiul, ceapa, conopida, usturoiul. Nu este permis sa se serveasca legumele prajite. Muraturile sunt de asemenea de evitat.
Fructe - Sunt interzise nucile, migdalele, alunele, fisticul.
Alimente grase - Sunt interzise untura, slanina, margarina sarata, grasimile prajite, smantana acra, untul sarat sau seul.
Bauturi - Sunt strict interzise lichiorurile, romul, tuica, sifonul, apa minerala, siropurile, rachiul, cafeaua neagra. Este de asemenea interzis sa consumati bauturi prea reci sau prea calde.
Dulciuri - Dulciurile interzise sunt aluaturile dospite, inghetata, aluaturile calde, prajiturile cu fructe acre, gemul si dulceata. Este bine sa fie evitate acadelele si zaharul ars.
http://www.i-medic.ro/boli/gastrita