| StarMagda a întrebat:

Care este diferenta intre gusa si barbia dubla? Adica se gasesc in locuri diferite la gat? Unde? Cum se poate scapa de asa ceva? Adica partea de sus a gatului este cea care ma enerveaza.De la mijlocul gatului inn sus spre fata.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Vögeln a răspuns:

Saulaughing:
GUSA SAU BARBIE DUBLA?
Gusile de tip "barbie dubla" nu au vreo legatura cu glanda tiroida sau cu hormonii tiroidieni secretati de aceasta. Pentru a le inlatura trebuie apelat la regim alimentar, cu scaderea rezervelor adipoase ale organismului de la acest nivel si - in multe cazuri - chirurgie estetica.
E.M., 32 de ani, Iasi: "De citva timp am observat ca am ca un fel de a doua barbie. Toata lumea spune ca am gusa. Cum pot sti daca e gusa sau barbie dubla? Exista simptome? Trebuie sa fac analize? Ce tratamente exista pentru aceste probleme?"

Dr. Dumitru D. Branisteanu, medic primar endocrinolog, Clinica de Endocrinologie, Spitalul Universitar "Sf. Spiridon" Iasi: Este vorba de confuzii semantice. Nu sint lingvist, dar pot spune ca atunci cind se discuta despre "gust", lumea se refera la o excrescenta ("crescatura") situata in regiunea cervicala anterioara (adica in regiunea din fata a gitului). Acumularea de tesut adipos (grasime) are diverse particularitati de la un individ la altul, care tin de stofa genetica a fiecaruia.

Ades, se poate intilni o acumulare de grasime in regiunea submentoniera submandibulara (adica sub barbie) la multe din persoanele care cresc in greutate. La unele persoane, aparitia de "gusa" sub barbie (adica de "barbie dubla") nici macar nu e legata de cresterea in greutate, ci doar de configuratia lor anatomica determinata genetic, la care se adauga inaintarea in virsta cu scaderea calitatilor elastice ale colagenului din piele. Astfel, pielea de sub barbie incepe sa "atirne" sub actiunea indelungata a fortei gravitationale.

In alte afectiuni foarte rare, se produce o acumulare tumorala de grasime (tumori multiple si benigne, denumite lipoame) la nivelul gitului si cefei, dind pacientului un aspect caricatural, denumit "git proconsular" sau "git de bivol". Aceasta e o afectiune determinata genetic, mai frecventa la barbati, denumita "polilipomatoza Madelung".

Gusile de tip "barbie dubla" nu au vreo legatura cu glanda tiroida sau cu hormonii tiroidieni secretati de aceasta, iar incercarea de a le inlatura consta in regim alimentar, cu scaderea rezervelor adipoase ale organismului de la acest nivel si - in multe cazuri - chirurgie estetica.

"Barbia dubla" nu are legatura cu vreo crestere in dimensiuni a glandei tiroide

Glanda tiroida se gaseste si ea in regiunea din fata a gitului, dar nu imediat sub barbie, ci mai jos, sub marul lui Adam (cartilagiul tiroid). Barbia dubla nu are asadar legatura cu vreo crestere in dimensiuni a glandei tiroide.

Glanda tiroida, avind o forma de fluture, are in mod normal dimensiuni mici - intre 5 si 20 ml la femeie si intre 5 ti 25 ml la barbat. De cele mai multe ori, glanda tiroida este asa de mica incit, chiar daca ea se afla la suprafata, nici macar nu se poate palpa. In anumite situatii medicale, glanda tiroida poate creste in dimensiuni, fie difuz (in totalitate), fie prin aparitia unor formatiuni nodulare unice sau multiple.

Exista cazuri (nu rare) cind tiroida creste apreciabil, astfel incit ea poate fi observata usor in regiunea de jos a gitului ca o umflatura, difuza sau asimetrica, nodulara, astfel incit tiroida marita poate fi lesne asimilata cu o "gusa", fiind de altfel si denumita "gusa difuza sau nodulara".

Gusa poate fi verificata daca reprezinta intr-adevar o crestere de volum a tiroidei, rugind pacientul sa inghita. Miscarea laringelui in sus si in jos in timpul deglutitiei (inghititului) va antrena si glanda tiroida, care este fixata de cartilagiul tiroid al laringelui (marul lui Adam), iar aceasta miscare poate fi observata de investigator la inspectie si/sau palpare.

Aproximativ 10% dintre femeile trecute de 50 de ani prezinta noduli suficient de mari ca sa poata fi simtiti de investigator la palpare

Din pacate, confuziile semantice se prelungesc atunci cind glanda tiroida e definita a fi "gusa". Exista afectiuni endocrine in care tiroida creste moderat sau chiar subtil, volumul tiroidei abia depasind limita superioara a normalului dupa evaluarea ecografica a volumului tiroidian, fara ca la examinarea clinica sa se observe o excrescenta sau umflatura la nivelul jumatatii inferioare a gitului. Si totusi, chiar in aceste cazuri subtile, lipsite de consecinte estetice sau macar de modificari vizibile, cresterea moderata a volumului tiroidian este denumita tot "gusa".

Mai mult, atunci cind la nivelul tiroidei se palpeaza sau se descopera ecografic unul sau mai multi noduli de dimensiuni relativ mici, tiroida e denumita „gusa nodulara" chiar daca volumul total al acestea nu depaseste parametrii statistic normali.

Un factor care contribuie la utilizarea exagerata, ades inutila si probabil gresita a termenului de "gusa" este reprezentat de abuzul investigational imagistic. Astfel, se cunoaste ca circa 10% dintre femeile trecute de 50 de ani prezinta noduli suficient de mari ca sa poata fi simtiti de investigator la palpare. Investigarea ecografica tiroidiana de rutina a femeilor trecute de 50 de ani creste incidenta nodulilor de la 10% la pina la 70% sau chiar 100% functie de precizia ecografului si imaginatia de ghicitor in cafea a investigatorului.

Daca toti acesti micronoduli ar fi definiti a fi "gusi micronodulare", nu ar exista femei fara "guta", chiar daca tiroidele lor sint in fapt perfect normale ca dimensiuni si nu ascund vreo afectiune latenta, ci reprezinta doar variante ale normalului pentru virsta lor. De aceea, nu trebuie sa abuzam de investigatia ecografica tiroidiana, cu care nu ar trebui sa se inceapa niciodata, ci doar sa fie ceruta de un anumit context clinic. Altminteri, riscam sa stirnim angoase nejustificate pacientilor si sa cautam himere diagnostice, cind poate problemele reale de sanatate stau in cu totul alta parte decit la nivelul glandei tiroide si pot fi uneori neglijate, dindu-se vina pe sarmana "gusa".

6 răspunsuri:
IMPERIA
| IMPERIA a răspuns:

Nu este nici o diferență. În afară de operație estetică se poate face masaj pe termen lung (cel putin un an sau de ce nu să devină obișnuintă) masaj zilnic (seara pornit cu amblele maini din centru si tras spre urechi) + gimnastica (dimineata si seara: lasat capul pe spate si ridicat de 20 ori maxilarul inferior in sus)

| Vögeln a răspuns:

Odata cu inaintarea in varsta, si muschii fetei incep sa se lase, aparand inestetica gusa.

Ca sa evitati depunerile de grasime in aceasta zona si lasarea pielii, aveti la indemana cateva trucuri.
Un regim de
Reclama newspad.ro
Slabeste sanatos!
Retete dietetice si cure de slabire pentru a scapa de kilogramele in plus
slabire pe timpul verii este si el eficient in combaterea gusei, dar kilogramele in plus nu sunt intotdeauna de vina. Barbia dubla poate sa apara si din cauza mostenirii genetice si, asa cum unii oameni se ingrasa in zona coapselor, tot asa pot aparea probleme in regiunea gatului. Expertii pun asta pe seama felului disproportionat in care sunt repartizati anumiti receptori in diferite zone ale corpului.
Fibre, iod, fructe si legume
Regimul alimentar trebuie sa fie bogat in fibre, sarac in grasimi si foarte putin caloric. Este bine sa contina o multime de fructe si legume proaspete, acestea prevenind raspandirea anormala a lipidelor in organism. Alimentatia poate fi suplimentata cu iod, iar pentru asta este suficient sa folositi sare iodata.
Alte surse bogate in iod sunt ceapa, alunele si toate alimentele de provenienta marina. Dupa National Research Council, doza zilnica de iod necesara pentru adulti este de 150 micrograme.
Exercitii care pot fi utile
> Intariti-va muschii gatului cu ajutorul palmelor
Stand intinsi pe spate pe canapea, ridicati barbia cat puteti, privind catre tavan. Repetati miscarea de cateva ori. De asemenea, specialistii recomanda sa va loviti usor barbia cu dosul palmelor, timp de cateva minute, de doua-trei ori pe zi.
Asa va veti intari muschii gatului si pe cei situati sub obraji.
> Masaj special pentru barbie
Masati-va usor sub maxilar cu varful degetelor, folosind miscari circulare dinspre lobii urechilor catre varful barbiei. Repetati de cinci ori. Dupa ce v-ati incalzit, extindeti masajul pe toata zona gatului, ridicati usor barbia si, cu mainile caus, loviti-va usor sub gat, alternativ, de cate cinci ori. Incheiati exercitiul cu "batai usoare" sub barbie, miscari pe care ar fi bine sa le faceti cu dosul palmelor. Repetati de 20 de ori. Acest masaj special se recomanda de doua ori pe saptamana.
> Mimica ajuta muschii fetei
Aveti grija de muschii fetei, in special de cei din jurul barbiei si obrajilor. Pe masura ce inaintati in varsta, acestia slabesc, iar pielea care ii acopera incepe sa se lase. Astfel, daca nu va ingrijiti inca din tinerete, formarea "barbiei duble" poate deveni inevitabila. O alta metoda de a preveni aparitia gusei este sa va folositi din plin mimica, indiferent ca va uitati la televizor, sunteti pe strada, la volan sau la o sueta cu prietenii.
> Miscati-va obrajii dintr-o parte in alta
Exersati muschiul platisma, cel care se intinde de la nivelul gurii pana spre gat. Este bine sa va straduiti ca acesta sa nu se lase, fiind muschiul care tine pielea gatului lipita de stuctura osoasa. Una dintre metode este sa deschideti larg gura zece secunde, apoi relaxati. Muschii care va ajuta sa inchideti si sa deschideti gura sunt situati exact in zona vizata. Repetati exercitiul de doua-trei ori pe zi.
> N-ar strica sa va purtati copilareste din cand in cand
Scoateti limba, miscati obrajii dintr-o parte in alta si prindeti-va parul in coada, cat mai sus si cat mai in varful capului. Daca toate acestea nu functioneaza, puteti apela si la chirurgia estetica. "Muschiul platisma poate fi remodelat prin: lifting facial, plastii sau injectii cu toxina botulinica", explica dr. Babak Hatami, specialist in chirurgie plastica la clinica Aestethic Line, din Bucuresti.

| Vögeln a răspuns:

Sau: In primele doua zile mamanci doar iaurt(poate sa fie si de fructe)mananca cat poti pana cand te simti satula dar numai si numai iaurt!
A treia si a patra zi mamanci doar carne de pui(crenvusti sau la gratar)dar iarash numai carne de pui fara nimic altceva.
A cincea si a sasea zi mamanci doar legume cat cuprinde
si dupa aia mai bagi si doua zile de fructe si o iei iarash de la inceput tine asta doua saptamani si ai sa vezi ca o sa slabesti big grin fundita?

| Vögeln a răspuns:

Sau din DEX:
- GÚȘĂ, guși, s.f. 1. (La păsări) Porțiune mai dilatată, în formă de pungă, a esofagului, în care alimentele stau câtva timp înainte de a trece în stomac. ♢ Compus: gușa-porumbului (sau -porumbelului) = a) plantă erbacee cu frunze opuse și ascuțite, cu flori albe-verzui, cu fructul în formă de bobițe negre (Cucubalus baccifer); b) plantă erbacee cu flori albe, cu fructul o capsulă (Silene cucubalus); c) odolean. 2. (La animalele amfibii) Pielea de sub maxilarul inferior, care ajută, împreună cu mușchii respectivi, la respirație. ♦ (La reptile) Bărbie. 3. (La oameni) Umflătură patologică formată în partea anterioară a gâtului prin mărirea glandei tiroide; boală care provoacă această umflătură. 4. Cută de grăsime care atârnă sub bărbie la unele persoane. 5. (Fam.) Gât. ♦ Gâtlej. ♢ Expr. A râde din gușă = a râde afectat, forțat. A vorbi din gușă = a) a vorbi gros; b) a vorbi afectat. 6. Partea de sub gât a unei blăni sau a unei piei. 7. (În sintagma) Gușă de conductă = cută care se formează uneori la curbarea unei țevi. – Lat. geusiae.

| Vögeln a răspuns:

Zau! chiar am incercat sa te ajut-sper ca am reusitkiss. Am cautat peste tot informatii avand in vedere ca nici mie nu imi place sa am gusa si m-am gandit la minelaughing. fundita? #:-o

| BoOoMbOnik a răspuns:

Gusa este diferita de barbia dubla. ceea ce te deranjeaza pe tine este gusa. nu cred ca exista o metoda de a scapa de ea si eu am si nu stiu cum nu cred. funda? te rog. mersi