anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cat de sanatos este laptele praf?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| spiridus25 a răspuns:


Aparitia formulelor de lapte praf a salvat viata a milioane de sugari in intreaga lume. Insa inclusiv producatorii de lapte praf recunosc ca alaptarea este metoda perfecta de a hrani un sugar.

Doar daca alaptarea esueaza, sau daca cel mic a depasit o anumita varsta dincolo de care mama isi doreste sau este fortata de imprejurari sa il intarce, laptele praf devine preferat celui de vaca. Iata cateva dintre pericolele ascunse ale laptelui praf.

Reclamele colorate, cu bebelusi zambareti si care parca te invita sa ii smotocesti sunt menite sa iti induca ideea ca laptele praf este alimentul perfect pentru copilul tau. Ele incearca sa te determine sa ii oferi copilului tau „tot ce e mai bun" in asa fel incat el sa creasca vesel si sanatos.

Este laptele praf cel mai potrivit aliment pentru copilul tau?

Cercetarile efectuate in ultimii ani afirma ca nu. Chiar si in absenta oricaror studii, este logic sa gandim ca laptele matern este alimentul perfect pentru puii de om.

Natura are grija de supravietuirea speciei, iar specia umana si-a hranit dintotdeauna puii cu lapte matern.

Laptele matern are principala calitate de a fi un aliment viu, in continua schimbare si adaptare la nevoile copilului, bogat in anticorpi, lucru care nu se poate spune despre laptele praf. Afla de aici care este compozitia laptelui matern

Dar se pare ca laptele praf ascunde chiar adevarate pericole pentru sanatatea celor mici. Iata cateva dintre ele.

Aluminiul si laptele praf >> Curentul antivaccinare este preocupat de cantitatea de aluminiu din compozitia vaccinurilor, insa pierde din vedere aluminiul prezent in compozitia formulelor de lapte praf.

Studiile au demonstrat ca exista formule de lapte praf care contin de pana la 200 de ori mai mult aluminiu decat laptele matern!

Percloratul si laptele praf >> Percloratul contamineaza atat unele alimente cat si apa. Sub actiunea a diversi factori, percloratul se descompune in acid clorhidric si hipocloriti.

Sugarii sunt supusi unui risc dublu, deoarece compusul chimic se regaseste atat in laptele praf cat si in apa folosita la reconstituirea laptelui. Percloratul are un efect negativ asupra glandei tiroide si cauzeaza tulburari ale echilibrului hormonal.

Melamina si laptele praf >> Melamina este un alt produs chimic care contamineaza laptele praf.

Desi initial Food and Drug Administration, organismul responsabil de siguranta alimentara din Statele Unite, afirmase ca melamina nu ar trebui sa se regaseasca deloc in alimentele destinate sugarilor, ea si-a revizuit opinia afirmand ca o concentratie de sub 0.001% este consierata inofensiva.

Opinia este interesanta, cu atat mai mult cu cat se stie ca melamina determina insuficienta renala si alte afectiuni grave.

Siropul de porumb cu fructoza si laptele praf >> este un alt compus regasit in numeroase formule de lapte praf. Acesta este cunoscut ca si cauza a unor probleme metabolice, determinand de asemenea ingrasare, crescand nivelul trigliceridelor si afectand functia hepatica si cardiaca.

BPA – bisfenolul A si laptele praf >> Bisfenolul A se regaseste in cantitate mare in formulele de lapte gata reconstituite deoarece este un compus al metalului din care este facuta cutia.

Asociat cu diverse forme de cancer, bisfenolul poate fi evitat prin folosirea laptelui praf pudra, a biberoanelor si a veselei de sticla pentru bebelusi.
Cercetarile efectuate in secolul XX au permis obtinerea unor formule de lapte praf cat mai apropiate de necesarul nutritional al sugarilor.

De la aparitia acestor formule de lapte praf si pana in prezent, ele au fost mereu perfectionate si optimizate in asa fel incat sa corespunda cat mai bine nevoilor bebelusilor.

Incontestabil, existenta lor a salvat nenumarate vieti ale unor copii orfani sau pe care mamele lor nu i-au putut alapta, din diferite motive.
In prezent exista numerosi factori care constituie piedici in calea alaptarii. In toata lumea mamele trebuie sa se reintoarca la serviciu cu mult inainte de varsta la care copilul poate fi intarcat.

Lipsa de informare le determina pe mame sa confunde diversele nevoi ale sugarului cu foamea si sa introduca faimoasa completare cu lapte praf, care reprezinta, indiferent de intentia initiala, finalul alaptarii.

Deseori prietenii, familia si uneori medicii le avertizeaza gresit pe mame ca dupa varsta de 6 luni sau 1 an a copilului, laptele matern este „apa chioara" sau chiar nesanatos pentru cel mic.

In plus, alaptarea la cerere reprezinta o solicitare pentru proaspata mama, care este convinsa ca isi va redobandi independenta de indata ce cel mic va putea primi biberonul de la oricine sta cu el.

In plus, nu putine femei isi intarca bebelusii devreme pentru a nu-si „strica" sanii sau pentru a putea urma cure de slabire drastice, care sa le faca sa piarda cat mai repede kilogramele in plus dobandite in tipul sarcinii.

Tinand seama de toate acestea, pledam pentru ca tu, ca mama, sa iei o decizie informata atunci cand ai de ales cu ce anume iti vei hrani copilul.

Fara a minimiza rolul crucial pe care laptele praf l-a avut in scaderea ratei mortalitatii infantile, trebuie sa fii constienta ca, daca ai de ales, este preferabil sa continui alaptarea pana la varsta de 2 ani si eventual dupa, atata timp cat si tu si copilul va simtiti confortabil facand asta.







| Cristinaaa57 a răspuns:

Nu este sanatos deloc

Întrebări similare