Eu nu am fost intepata, dar cred ca tu da. Dupa ce ai fost intepat de o capusa trebuie sa te prezinti imediat la spital. Sper ca ti-am fost de ajutor!
Deci dragilor, nimeni nu a spus cum procedam corect sa scoatem capusa fara a ne asuma riscul ca sa-i ramana capul in piele. Se pune o picatura de ulei pe capusa si se asteapta 5 min., timp in care capusa va " capitula" si va putea fi scoasa cu usurinta in intregime. Urmeaza apoi binecuvantata vizita la medic pentru vaccin antitetanos si reteta cu antibiotic. Sa nu uitam ca aceste insecte transmit ( 20 % din ele) boala Lyme.
Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Asa cum ai dedus, Sabina, am avut in familie vara asta doua cazuri de intepatura de capusa si unul din ele am fost eu.
Cristacheceliute, da dupa o intepatura de capuse se face antitetanos daca nu ai fost vaccinat in ultimii 5 ani. Riscul sa faci tetanos e mare, nu se asteapta semnele infectiei, atunci deja e prea tarziu!
Bacilul tetanic traieste in pamant( este un germene teluric), el ramane cantonat la poarta de intrare( in plaga) unde se multiplica si elibereaza neurotoxine care ajung in circulatie; acestea difuzeaza electiv de-a lungul trunchiurilor nervoase si se fixeaza pe placa neuromusculara si pe receptorii neuronilor din centrii nervosi producand initial hiporeflectivitatea nervilor periferici si apoi hiperexcitabilitatea maduvei si a trunchiului cerebral. Odata fixata pe celula nervoasa, toxina nu mai poate fi inlaturata. Iata de ce e atat de important vaccinul antitetanic, administrat chiar in ziua " accidentarii". Fara sa vreau sa te sperii, mortalitatea in urma tetanosului e de 40% pe plan mondial.
Mi-a parut ca am o alunita noua cand m-am bagat la dus, eram la munte, recent apoi mititica s-a dus in wc si in cateva ore nu mai aveam nici locul inrosit, deci n-a apucat sa se infiga bine. Am smuls-o din reflex, am inteles ca trebuie luate cu grija incat sa nu ramana "capul" infipt in piele. Se pare ca le "culegem" din iarba cel mai des, am citit un pic despre asta pe net si neavand niciun simptom de agravare totul e ok.
Ai facut vaccin antitetanos pentru o capusa, fara sa ai vreun semn de infectie? :o
Chiar si in cazul in care nu s-a inflamat zona? sa spunem ca dupa doua-trei zile nu mai era nicio urma vizibila pe piele. Am inteles ca perioada de incubatie e de o saptamana, dar poate varia de la 3 zile la o luna. Cat de grav poate fi daca se declanseaza?
Am dat cu spirt ca sa se dezinfecteze si ca sa se ameteasca monstrul si am folosit o penseta pentru sprancene.Am apucat-o frumusel si am rasucit ca la un filet,tragand in sus.E important sa nu tragi brusc.
Capusa se infipsese bine, cand o roteam sa iasa se ridica si portiunea de piele din jurul ei, am avut un moment in care am crezut ca n-o sa cedeze dar am continuat sa o "cinstesc" cu spirt si in aprox 5 minute s-a desprins.
A fost o lupta pe viata si pe moarte insa eram in padure si nu vroiam nicicum sa ma intorc si sa stric frumusete de drumetie pentru o lighioana minuscula, pe de alta parte, stiam ca este periculoasa si ca putea sa-i ramana capul sub piele, infectand zona.
Norocul meu a fost ca port cu mine in rucsac de la carioca din aia cu sclipici pana la stick-uri USB.
In benzinarii in Ungaria am vazut un dispozitiv nasparliu care te asigura ca iti baga in capcana capusa aflata sub pielea-ti de fiinta superioara ei, dupa care o sugruma pe nefericita,o otraveste si-o ucide pana la moarte,dupa care iti dezinfecteaza forever zona agresata,apoi bagi capusa sucombata intr-un recipient si o incinerezi sau o mumifici,totul atat de sterilizat ca nu ai procese de constiinta.
Ceea ce nu-mi amintesc exact este daca despre capuse era vorba sau...
@hombre,si lupta-si da-si lupta! deci,sa nu glumim cand e vorba de germeni telurici!
@abh, ce remarca ai in facut si tu..."Deci dragilor, nimeni nu a spus cum procedam corect sa scoatem capusa fara a ne asuma riscul ca sa-i ramana capul in piele" pai tu ne-ai intrebat cum am procedat cand monstru s-a napustit asupra plapandei noastre fiinte,nu cum scrie la carte ca trebuie` sa procedam! mai urma sa ne pui si note sau sa ne dai buline ca am rasolit-o in padure,cu germenele teluric. hai, ma, abh...
Ce sa faci daca gasesti pe pielea ta o capusa?
In primul rand, indeparteaza capusa. Uita orice sfat pe care l-ai auzit despre aplicarea unguentului pe baza de petrol sau oja de unghii. Acele remedii aproape niciodata nu functioneaza. In loc sa fortezi capusa sa se retraga, e foarte posibil sa o smulgi cat timp se afla in rana si o parte din ea sa ramana in piele, crescand riscul infectiilor.
Cel mai eficient mod de a scoate o capusa e sa o tragi usor cu o penseta. Prinde insecta cat mai aproape de piele si ridic-o usor. Nu intoarce sau trage puternic pentru ca ai putea rupe corpul, lasand capul inauntru, ceea ce poate duce la infectie. Spala zona unde a fost capusa si mainile tale dupa ce ai indepartat-o.
Asigura-te ca pe corpul tau nu se mai afla alte capuse. Poti sa te pipai cu atentie pe scalp, la subsuori, locuri preferate ale capuselor.
Daca nu ai o penseta la indemana?
Cele mici pot fi indepartate cu partea netaioasa a lamei unui cutit sau cu marginea unei carti de credit. Pentru cele mai mari iti poti folosi unghiile. Ai grija sa nu strangi capusa daca este plina de sange, pentru ca ar putea retrimite sangele in organismul tau. Cat mai repede posibil, spala zona cu sapun si apa, sau cel putin cu un prosop umed.
Daca nu o pot indeparta in totalitate?
Daca o parte din capusa ramane in piele, incearca sa o scoti cu un ac sterilizat in apa fierbinte, ca si cum ai indeparta o aschie de lemn. Dupa asta, spala cu grija zona cu apa si sapun.
@Leocerba, mai tinut incordat mai ceva ca in lupta dintre Fat Frumos si Zmeul cel Urat, noroc ca intotdeauna binele invinge altfel pierdeam bunatate de povestitor in lupta pentru supravietuire
Am gasit ceva despre capuse.
Frica de capuse esle foarte raspandita. Nu chiar fara motiv, caci micutele insecte pot transmite doua boli. Pe de o parte, meningoencefalita rala de inceput de vara, pe de alta parte, borelioza cauzata de bacterii, in cazul ambelor boli se poate ajunge la complicatii neurologice grele, mai ales la meningita. Borelioza poate fi transmisa de capuse in toata Germania, meningoencefalita este aproape exclusiv limitata la regiunile din sudul Germaniei, cum ar fi Padurea Bavareza si Padurea Neagra.
Pentru indepartarea capuselor exista o gramada de sfaturi bine intentionate, in majoritatea lor ele sunt insa gresite. Multe dintre recomandari ne indeamna sa sufocam capusa cu ulei sau cu unt, in anumite cazuri chiar si cu lipici, iar apoi sa o scoatem rotind-o in sensul acelor de ceasornic. Capusei nu-i prieste asta in mod sigur, dar nici pentru om procedura nu este fara pericole. in cazul in care capusa e purtatoare de germeni patogeni infectiosi, acestia sunt concentrati in saliva si in sucul gastric al insectei. Daca animalul este asfixiat, el vomita in timpul agoniei in sangele ctimei, facand astfel sa se imprastie deosebit de multi germeni.
Sensul de rotatie este indiferent. Acul capusei nu are filet, ci carlige de ancorare. Ele sunt greu de indepartat, indiferent in ce directie le rotim.
Cel mai bine pot fi indepartate capusele fara nici o prelucrare anterioara: se apuca corpul insectei cu un clestisor fin sau cu o penseta, cat mai aproape de piele, iar apoi se trage in linie dreapta.
Daca o parte a capusei ramane in piele, multi oameni se tem de faptul ca s-ar putea infecta si mai rau. Acest lucru este insa de obicei lipsit de orice pericol, deoarece capusa transmite germenii primejdiosi, asa cum am mai spus, doar atata vreme cat este in ata, prin intermediul salivei, in timp ce suge sange. Daca i se smulge restul trupului, ea nu mai poate scuipa nici un rus, chiar daca in corpul omului mai raman bucati din trupul ei.
Un prieten a fost intepat. A fost pe un camp si a luat o capusa, insa nici nu a observat. De abia a doua zi a observat. L-au dus la spital sa ii scoata capusa si sa ii dea injectie pentru. venin
Eu am fost la padure si ma intepat o capusa... se omoara spargand-o. dupa aceea se trateaza cu spirt
Eu nu am fost, dar catelul de la tara da, nimic nu se face din cate stiu bunica a prins capusa dar trebuie s-o prinzi intr-un fel ca sa nu ramana prins ceva acolo s-o iei cu totul si cu grija sa nu o tragi cu tot cu piele. cred ca trebuie sa dezinfectezi locul.
Daca ti-au intrat in piele folosesti un ac sau strangi putin de el si iese, iar apoi o omori. daca esti doar intepata de dai cu un dezinfectant
Am luat o penseta si am tras cu grija capusa afara apoi am facut un duj an insistat cu sapun in locu muscaturii iar dupa dus am dat cu spirt.
Vara.mea a fost muscata
s-a dus la spital
i-a facut o penicilina
a dat capusa cu alcool ia scos
ia bagat un betisor ia curatat acolo zona dar intai i-a facut anestezie locala
la ea pe umar deja facuse puroi...era mov...scarbilicious.
deci cam asa
dupa ce tio scoate amorteste mana (anestezie locala) si curata zona daca ai puroi
si daca nu ai opansament si injectie penicilina si acasa.
Trebue sa consulti un medic, ca este posibil sa fi remas capul de la capusa acolo si produce infectie. Ai mare grija!