Cum ne putem stimula imunitatea?

Cum ne putem stimula imunitatea?
Prin sistem imunitar intelegem totalitatea mecanismelor prin care corpul nostru ne apara de agentii patogeni (virusuri, ciuperci, paraziti etc), deci prin care ne fereste de afectiuni sau grabeste vindecarea. Oamenii sunt dotati cu o imunitate innascuta, insa de-a lungul vietii, pe masura ce intram in contact cu agentii patogeni, corpul dezvolta si ceea ce se numeste sistem imunitar dobandit, marindu-se gama de agenti pe care corpul ii depsiteaza si ii distruge. Totusi, in anumite situatii, cand corpul nostru este slabit sau cand suntem supra expusi, bariera noastra defensiva nu mai functioneaza la parametri optimi si ne imbolnavim.
Iata cateva sfaturi despre cum sa ne intarim sistemul imunitar!
 
 
Totul incepe cu nutritia

Clasica Vitamina C
Este deja arhicunoscut faptul ca acidul ascorbic (Vitamina C) ne ajuta sa luptam impotriva bolilor si sa le prevenim. Poate aceste e unul dintre motivele pentru care multi oameni apeleaza la suplimente nutritionale cu vitamina C.
O idee mai buna este sa ne facem rezervele direct de la “producator”, adica din fructe si legume.
 
Cele mai bogate rezerve naturale de vitamina C sunt:
  • citricele: lamai (46 mg/ 100 g), portocale (53 mg/ 100g), grepfruit (34 mg/ 100g), pomello (37 mg/ 100g), lime(29 mg/ 100 g), mandarine (40 – 45 mg/ 100g) , clementine(40 – 50 mg/ 100 g);
  • fructele de padure: afine (cca 1,5 mg/ 100 g), acerola(1677 mg/ 100 g), coacaze negre(155-215 / 100g), zmeura(23-25 mg/ 100 g), capsune(60-80mg/ 100g), macese (1200 – 1500 mg/ 100 g), catina (600-1000 mg/ 100 g);
 
 
  • fructele exotice: kiwi (98 mg/ 100 g), mango (28 mg/ 100g), carambola (sau fructul stea: 2700 mg/100 g), guava (180-200 mg/ 100 g), mango (40 mg/ 100 g), lychee sau litchii (70 mg/ 100 g), papaya (60-65 mg/ 100 g);

  • legume & verdeturi: tomate (19 mg/ 100 g); patrunjel verde(133 mg/ 100 g), ardei gras (70 mg/ 100 g), avocado, anghinare (8,9 mg/ 100 g), sparanghel (6,9 mg/ 100 g), broccolii (50-60 mg/ 100g), conopida (27,5 mg/ 100 g), cabbage (28 mg/ 100g), bame (26 mg / 100 g), mazare proaspata (22,5 mg/ 100 g), dovlecel zucchini (21 mg/ 100 g), gulie (18,1 mg/ 100 g);
 
Este totusi bine de stiut ca valorile mai sus exprimate scad pe masura ce fructele sunt stocate pe rafturi mai mult timp si, de asemenea, sunt mai scazute in cazul fructelor foarte coapte.
 
Ce face vitamina C? Pe scurt, are o actiune antiinfectioasa, tonifica foarte bine intregul organism si detoxifica. De asemenea, femeile care consuma ma multa vitamina C au, de regula, un ten mai proaspat si mai luminos.
In mod normal, un adult are nevoie de un aport zilnic de 60-70 mg de vitamina C (gravidele si lauzele care alapteaza necesita ceva mai mult, cca. 85-95 mg/zi), iar copiii au nevoie de 40-50 mg/zi. Persoanele care depun zilnic efort fizic sporit (adica isi suprasolicita musculatura), persoanele cu stari febrile si cei expusi la temperaturi scazute consuma si necesita mai multa vitamina C.
 

Atentie la PH
Daca tot vorbeam mai sus de lamai, ele mai au un merit inafara de continutul bogat de vitamina C. Baut proaspat, sucul de lamaie are proprietatea de a regla echilibrul acid-alcalin din corp, mentinand un PH potrivit. Practic, un PH potrivit va mentine bacteriile sanatoase din organism si va preveni raspandirea celor daunatoare (care se inmultesc mai cu spor intr-un mediu acid).
Otetul de mere are acelasi efect, de reglare a alcalinitatii, dar sucul de lamaie este mult mai placut la gust si mai usor de combinat cu alte alimente, fie ele dulci sau sarate, solide sau lichide.

Plantele miraculoase 
Exista sute de tincturi, ceaiuri si suplimente nutritive bazate pe extracte din plante, trebuie numai sa faceti o vizita la un magazin cu produse homeopate sau chiar si la farmacie.
In topul eficientei se numara:
  • ceaiul si extractele de echinaceea (tinctura, capsule) sunt folosite de sute de ani in scopul tratarii bolilor infectioase, mai ales bolile respiratorii. De asemenea, s-a demonstrat ca echinaceea este un tratament exceptional pentru raceli, gripe si oboseala cronica. Recent, s-a demonstrat ca echinaceea stimuleaza imunitatea, ajutand corpul sa produca mai multe globule albe, in special limfocite si interferoni
  • bitterul suedez: administrat intern, este un excelent protector al ficatului si, de asemenea, poate reduce febra cu succes.
  • uleiul de catina; ceaiul si siropul de catina si/sau macese: proprietatile catinei sunt cele mai puternice daca fructele sunt consumate in stare proaspata. Totusi, produsele homeopate pe baza de catina sunt si ele foarte eficiente, indeosebi in scopul stimularii imunitatii si a vindecarii grabnice.
  • suplimentele cu ulei de seminte de chimen negru (Nigella sativa) – Uleiul esential de chimen negru este foarte bun pentru cei care sufera de viroze, de raceli recurente, de tuse persistenta si alte probleme respiratorii, in special pentru fumatori; de asemenea, proprietatile antioxidante, nutritive si calmante il recomanda ca stimulent al imunitatii.
  • produsele apicole (latisor de matca, polen, miere, propolis): acestea au proprietati nutritive deosebite, care intaresc organismul si ii imbunatatesc functiile. Propolisul este unul dintre cele mai puternice biostimulatoare, gratie microelementelor si substantelor bioactive din compozitie si proprietatilor bactericide, bacteriostatice si antimicotice.
  • Ardeiul iute, usturoiul si ceapa nu sunt numai condimente, ci si surse de sanatate! Acestea contin substante anti-cancerigene si va intaresc corpul. Daca nu le puteti consuma ca atare, ele se gasesc si sub forma de pastile la farmaciile naturiste.
 
Imbogateste aportul de proteine din dieta 
Cei care nu consuma suficiente proteine tind sa le inlocuiasca pe acestea in dieta lor, ingerand mai multi carbohidrati. Pe langa faptul ca ingrasa, carbohidratii ridica brusc glicemia, ceea ce dauneaza grav pancreasului si sistemului imunitar.
 
 
 
Traiasca obiceiurile sanatoase!

Nani, nani
Somnul suficient iti echilibreaza secretiile hormonale, te ajuta sa fii suplu, sa ai un ten frumos, sa gandesti limpede si sa elimini urmarile stresului de zi cu zi. De asemenea, somnul trebuie privit ca o perioada reparatorie, cand corpul tau regleaza pe cat se poate toate procesele interne. Privarea de somn iti va dauna grav imunitatii, marind expunerea in fata agentilor patogeni.
 
Hidratarea este vitala 
Nu degeaba toata lumea recomanda consumul a minimum 2,5 l de apa/ zi. In conditiilein care cel putin 70% din corpul uman este format din apa, este de la sine inteles ca deshidratarea afecteaza procesele normale din corp si impiedica reinnoirea celulara.
 
Bea mai putina cafea
Chiar daca este o sursa buna de antioxidanti, cafeaua ne “saraceste” corpul de minerale si vitamine si, mai mult, deshidrateaza considerabil.
Daca tot trebuie sa bei cafea, asigura-te ca pentru fiecare cana de cafea, bei in plus alte doua pahare mari de apa.
De asemenea, poti lua si suplimente de minerale.
 
Mai usor cu dulcegariile!
Serios vorbind, e vorba de zaharul alb, rafinat. Daca am elimina zaharul din dieta noastra, am observa o crestere considerabila a nivelului de energie, un minus in kilogramele distribuite acolo unde nu ne place, dar si o imbunatatire a rezistentei in diferitelor afectiuni care ne pandesc la tot pasul.
Pofta de ceva dulce poate fi satisfacuta sanatos, cu fructe sau macar cu produse pe baza de zahar nerafinat. De indulcitori stati departe, sunt adesea mai daunatori decat zaharul!
 
Caliti-va!
Imunizarea dobandita spuneam ca se...dobandeste in urma calirii. Adica daca ne expunem cate putin la situatii care ne-ar putea periclita sanatatea, corpul va reactiona, descoperind cai de a ne apara de acele pericole. Pentru asta, nu va izolati complet de aerul rece. Iarna nu va feriti de o bataie zdravana cu bulgari si nici nu incingeti aerul din casa, deoarece paza prea buna poate fi primejdie rea: frigul va va lua pe nepregatite si urmarile le cunoasteti prea bine.
Multi parinti isi protejeaza copiii prea mult: nu le dau voie sa consume inghetata, ii spala pe maini de zeci de ori pe zi, nu-i lasa prea mult in aer liber etc. Tinandu-i in “turnul de fildes” nu faceti decat sa le slabiti imunitatea, deoarece corpul lor nu va invata sa faca fata pericolelor mai mari atunci cand va fi cazul.
 
Sport si iar sport
Un motiv in plus sa facem putina miscare este si imunitatea. Nu numai ca veti fi mai fericiti (gratie secretiei de hormon al fericirii), ci va veti oxigena mai bine creierul si organele vitale, deoarece sportul va pune sangele in miscare, iar sangele va duce nutrientii si oxigenul prin tot corpul in ritmul optim.
Daca se poate, faceti miscare in aer liber, in aer nefiltrat. De asemenea, e important de stiut ca daca petrecem timp in aer liber, la temperaturi ceva mai scazute, stimulam activitatea glandei tiroide.
 
 
Nu va indopati cu medicamente
Daca luati medicamente cand nu e cazul, riscati sa va imbolnaviti mai rau. In cazul virusurilor, multa lume face greseala de a apela la antibiotice sau pumni de pastile care nu sunt potrivite pentru tratament, sau sunt administrate prost. Nu numai ca va suprasolicitati ficatul, ci puteti contribui la intarirea virusului care va face atata rau – acesta va lupta cu medicamentele si poate deveni el insusi imun la ele, devenind mai greu de invins.
Intotdeauna apelati la sfatul unui medic inainte de a cumpara sau lua orice forma de medicament, deoarece asa va scutiti de cheltuieli inutile si complicatii grave.
 
 
 
Relaxati-va!
Este un fapt cunoscut ca stresul si oboseala cronica afecteaza grav imunitatea. Asa ca nu va ganditi de doua ori inainte de a va rasfata cu un masaj, o baie cu spuma, o carte buna sau o iesire in parc.
De asemenea, nu va neglijati persoanele iubite, prietenii si hobby-uril, fiindca oamenii fericiti viziteaza cel mai rar spitalele!

 
PS - articolul despre proprietatile curative ale ceaiurilor s-ar putea sa va fiesi el de folos!
Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
14 răspunsuri:
Elianna
| Elianna a răspuns:

Articolul este foarte folositor.

luciana
| luciana a răspuns:

Multumim pentru asa un articol folositor, pentru grija fata de noi si pentru ca sunt destui cei carora le vor folosi aceste extraordinare sfaturi si remedii pentru sanatate. Sa aveti sanatate si voi,- cei ce ne dati sfaturi minunate pentru viata -, sarbatori implinite si aceleasi ganduri bune ce va caracteizeaza, Lucien.

| dy a răspuns:

Da, astea sunt metodele de intarire a imunitatii in conditiile unui regim de viata sanatos! Macar sa putem sa avem o viata cu alimentatia descrisa, sport si odihna! Dar asta nu prea se intampla in realitate!
Luati zilnic echinaceea (cate 1-2 pastile naturiste). si uati oscilococcinum granule pe care sa le folositi asa: Puneti cateva granule (8-10)(nu o doza intreaga, cum scrie in prospect!) sub limba si nu mancati si nu beti nimic 2 ore inainte si 2 dupa! Repetati 3-4 zile la rand! FACE MINUNI! Chiar si dupa primele semne de raceala, metoda e eficienta!
Cat despre gripa NOUA, vaccinul e sfant, dar din pacate, lipseste cu desavarsire! Sanatate!

cami
| cami a răspuns:

Folositoare, multumim.

| gabitza05 a răspuns:

Folositoarewinking voi fii mai atenta acum ca am aflat si unele lucruri care nu le stiam.

| elisa_2627 a răspuns:

Multumesc mult pentru pretioasele informatii, sunt de retinut si aplicat.

| jenny a răspuns:

Multumim pentru sfaturi, sunt foarte folositoare.

| lily1970 a răspuns:

Multumim mult pentru sfaturi. " Teoria ca teoria dar practica ne omoara." Intr-un mediu de munca stresant cu ore multe nu stiu cum mai reusim sa facem ceva bun pentru noi.

| cutache a răspuns:

Nu mai este cazul acum, dar eu in fiecare vara cand pot fac multe ore de plaja care ma ajuta iarna sa am o imunitate mare...

| Georiflame a răspuns:

Foarte, foarte interesante.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Remarcabila gama sfaturilor oferite, astfel incit n-as avea prea multe de adaugat. Momentan as spune sa ne controlam gindurile si sentimentele negative, sa le stimulam pe cele pozitive ca un mediu intern favorabil actiunii factorilor deja mentionati ca asiguratori de viata sanatoasa.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Exact ce am nevoie pentru intarirea imunitatii, sfaturi naturiste e cel mai bun remediu, multumesc mult pentru ajutor, din experienta mea de 2 luni de cand ma confrunt cu o scadere a imunitatii f mare am descoperit ca, cele ce iau sunt benefice si voi recurge si la alte sfaturi pe care le-ati publicat avand in vedere ca aici am descopeit si cum se produc interferoni natural, macar atat daca tratament cu interferon nu fac, pentru care va multumesc din suflet, minunat articol! extraordinar de mult m-as bucura daca as citi si un articol cat mai complex pentru ajutor in ciroza hepatica cu virus c, orice legat de acest subiect e binevenit, naturist desigur. Felicitari inca o data!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Bun bun

| marius_7429 a răspuns:

Imunitate:
Ne putem stimula imunitatea prin tinerea guturaiului, fara al elimina. Mai exact tinem acea forma de guturai (mucoasa la nivelul gatului) fara a elimina, imbunatateste la nivel de anticorpi organismul.

Întrebări similare