Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
3171530intrebari
Quiz-uri TPU
Ultimele intrebari
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
20 Oct
SATI 279.733AFISARI
183.019VIZITE
167.535V. UNICI

Din ce se extrage guma arabica?Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
Atentie! Problemele de natura medicala sunt probleme serioase care necesita asistenta/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativa si in nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare va recomandam sa apelati la personal medical specializat atat pentru diagnosticare, cat si pentru tratament.
 • 2 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • a răspuns:
  Guma arabică este o secreţie (exsudat) a unei specii de salcâm (Acacia senegal) şi (Acacia seyal) din Africa. Guma arabică este un polizaharid natural, de consistenţă sfărămicioasă, insipidă (fără miros) de la incolor până la o culoare brună, insolubilă în alcool, dar în apă caldă, se înmoaie devenind o masă lipicioasă cu gust fad acrui. Ea este compusă din săruri alcaline şi acid poliarabic. Polizaharidul este compus din punct de vedere chimic din: L-arabinoză, D-galactoză, L-rhamnoză şi D-acid gluconic în raport de 3:3:1:1. Necesarul anual pe glob de gumă arabică se cifrează la 50000 - 60000 t, din care 75 % provine din Sudan din diferite specii de salcâm.

  Utilizare

  In industria alimentară sau farmacie ca substanţă (CAS-Nr.: 9000-01-5):
  de creştere a vâscozităţii alimentelor
  emulgator
  stabilizator

  In producerea unor vopsele, acuarele, pigmente de culoare sau liant, litografie, sau în amestec cu cretă se foloseşte pentru lustruirea unor suprafeţe metalice.

  O utilizare mai veche a ei era la producerea hârtiei speciale impermeabile, ca adeziv pentru etichete, timbre poştale, plicuri, colete poştale. Vechii egipteni o foloseau la îmbălsămarea mumiilor, sau în amestec cu apă şi funingine la prepararea cernelii pentru scris.

  Obţinere

  Obţinerea ei este asemănătoare cu cea a cauciucului natural prin încrestarea (2-7 cm) a scoarţei salcâmului pentru colectarea şi apoi uscarea sevei în vase.


  Psihoyounger
 • a răspuns:
  Guma arabica este obtinuta din arbori salbatici de acacia :p