Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
2845696intrebari
Ultimele intrebari
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
25 Ian
SATI 394.895AFISARI
207.413VIZITE
180.197V. UNICI
21 August 2009
Anonim intreaba:

Din ce se extrage guma arabica?Urmareste intrebarea Adauga la favorite
Ce nota dai intrebarii?
Atentie! Problemele de natura medicala sunt probleme serioase care necesita asistenta/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativa si in nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare va recomandam sa apelati la personal medical specializat atat pentru diagnosticare, cat si pentru tratament.
 • 2 răspunsuri RSS raspunsuri)
 • 21 August 2009 22:31
  Psihoyounger a răspuns:
  Guma arabică este o secreţie (exsudat) a unei specii de salcâm (Acacia senegal) şi (Acacia seyal) din Africa. Guma arabică este un polizaharid natural, de consistenţă sfărămicioasă, insipidă (fără miros) de la incolor până la o culoare brună, insolubilă în alcool, dar în apă caldă, se înmoaie devenind o masă lipicioasă cu gust fad acrui. Ea este compusă din săruri alcaline şi acid poliarabic. Polizaharidul este compus din punct de vedere chimic din: L-arabinoză, D-galactoză, L-rhamnoză şi D-acid gluconic în raport de 3:3:1:1. Necesarul anual pe glob de gumă arabică se cifrează la 50000 - 60000 t, din care 75 % provine din Sudan din diferite specii de salcâm.

  Utilizare

  In industria alimentară sau farmacie ca substanţă (CAS-Nr.: 9000-01-5):
  de creştere a vâscozităţii alimentelor
  emulgator
  stabilizator

  In producerea unor vopsele, acuarele, pigmente de culoare sau liant, litografie, sau în amestec cu cretă se foloseşte pentru lustruirea unor suprafeţe metalice.

  O utilizare mai veche a ei era la producerea hârtiei speciale impermeabile, ca adeziv pentru etichete, timbre poştale, plicuri, colete poştale. Vechii egipteni o foloseau la îmbălsămarea mumiilor, sau în amestec cu apă şi funingine la prepararea cernelii pentru scris.

  Obţinere

  Obţinerea ei este asemănătoare cu cea a cauciucului natural prin încrestarea (2-7 cm) a scoarţei salcâmului pentru colectarea şi apoi uscarea sevei în vase.


  Psihoyounger
 • 21 August 2009 15:21
  diiiiiannnnaa a răspuns:
  Guma arabica este obtinuta din arbori salbatici de acacia :p