| vdzim a întrebat:

La ce ajuta Ginsengul siberian?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| spiridus25 a răspuns:

GINSENG SIBERIAN (Eleutherococcus senticosus)


Acţiuni terapeutice

Adaptarea la stres.
În condiţiile unei existenţe cotidiene plină de stres, adaptogenii din compoziţie cresc capacitatea organismului de a se adapta, reducând nivelul cortizolului circulant (hormonul stresului). În plus, ginsengul siberian reuşeşte să echilibreze tensiunea arterială crescută sau scăzută şi conferă o mai bună rezistenţă psihică la eforturile de lungă durată. Astfel, ginsengul siberian şi-a dovedit utilitatea în cazurile de epuizare, neurastenie, dureri localizate la nivelul muşchilor gâtului, tremurături ale limbii şi cearcăne. Doze recomandate: 500 -3000 mg, timp de 3 luni, urmate de 2-3 săptămâni de pauză.

Stimularea imunităţii.
Polizaharidele îmbunătăţesc funcţia sistemului imunitar în situaţiile când activitatea lui este deficitară. Administrarea de ginseng siberian creşte producţia de celule imunocompetente şi le activează pe cele deja existente. S-a confirmat acţiunea plantei în tratarea simptomelor de supresie a măduvei osoase prezentă la pacienţii aflaţi sub chimioterapie sau radioterapie, în cazul bolilor canceroase.

Tonifierea sistemului nervos central.
Planta măreşte capacitatea de efort fizic (în special anduranţa, coordonarea şi îmbunătăţirea reflexelor), efectul fiind constatat la sortivii de performanţă. Ea îmbunătăţeşte şi memoria, ameliorează vigoarea mintală şi vigilenţa, creşte capacitatea de muncă şi viteza de reacţie. Doze (în convalescenţă): 2-3 g pulbere pe zi, timp de 1-2 luni. În doze de 4-6 g împărţite în 3 părţi pe zi, cu ultima administrare cu 3 ore înainte de culcare, ginsengul are acţiune sedativă utilă în insomnii, îmbunătăţind calitatea somnului profund (fără vise).

Diabetul.
Planta are acţiune hipoglicemiantă prin stimularea metabolismului glucidic la diabeticii cronici. Doze: 3-4 g pe zi, 1-2 luni.

Inima şi vasele.
Datorită antioxidanţilor continuţi, ginsengul siberian este un stimulant cardiac, un agent hipotensiv, având şi indicaţii certe în fragilitatea capilară, ateroscleroză (scade valoarea colesterolului) şi angină pectorală.

Infecţiile.
Ginsengul siberian creşte rezistenţa organismului faţă de infecţii, fiind eficient în virozele respiratorii (răceli şi gripe), afecţiunile genito-urinare (unde reduce durerile) şi infecţiile cu virus herpetic tip 2 (reducând durata puseelor şi frecvenţa lor).


Bolile inflamatorii.
Planta reduce inflamaţia la nivel articular la bolnavii cu artrită reumatoidă, încetinind sau chiar oprind procesele degenerative.

Sistemul endocrin şi bolile sexuale. Ginsengul siberian este indicat în impotenţa de origine hormonală, în tulburări de dinamică sexuală masculină (libidou scăzut), în sterilitatea femenină şi masculină, în dereglările de ciclu menstrual şi în menopauză (reducând bufeurile datorită efectelor similare estrogenilor). Doze în impotenţă: 3-5 g de pulbere pe zi, timp de 3-4 luni, în special la bărbaţii aflaţi la vârsta a treia (se poate lua şi în hipertrofia de prostată).


Reacţii secundare şi contraindicaţii

La începutul administrării, unii dintre bolnavii hipertensivi pot constata o creştere moderată a tensiunii arteriale, ceea ce a condus la recomandarea privind administrarea cu prudenţă a ginsengului siberian, în doze mici sau moderate, sub controlul medical al tensiunii.
Alte neplăceri ce pot apărea în urma administrării plantei sunt insomnia, somnolenţa, vărsăturile, durerile de cap datorate efectului stimulativ la persoanele hipersensibile, confuzia sau aritmiile cardiace. La femeile aflate la menopauză pot apărea sângerări vaginale datorate efectului substanţelor fitoestrogene din compoziţie. În acest caz se va consulta medicul pentru a reduce sau stopa adminstrarea.
Planta creşte acţiunea antibioticelor din clasa "Mycine", necesitând reducerea dozelor. Bolnavii care iau Digoxină sau preparate similare trebuie să evite ginsengul siberian deoarece acesta creşte concentraţia plasmatică a Digoxinei. Se va evita administrarea şi la pacienţii care iau barbiturice pentru tratamentul insomniei sau a epilepsiei, la bolnavii cu apnee obstructivă în timpul somnului, cu narcolepsie, cu diabet (pentru a se evita hipoglicemia) sau care iau medicamente anti-trombotice.

Întrebări similare