| benga94 a întrebat:

Salut,am o intrebare pentru cei care au cunostitne despre colesterol, am pe bunica de 63 de ani care a avut acum 6 luni colesterol 330 a luat tratament a scazut la 190 a lasat tratament a urcat iar 340 ia tratament iar scade dar scade si se ridica brusc in interval de 2-3 luni mi se pare cam dubios eu zic ca nu ar avea cum aceste valori in intervale asa mici de timp,cei care ati avut parintii,bunicii sau chiar voi cu aceasta problema cum ati scapat sau macar citi de cit remediat aceasta problema de colesterol care e foarte periculoasa, astept raspunsuri!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu este deloc dubios, bunica ta face o mare greseala: intrerupe tratamentul. O data ce ai inceput tratament hipocolesteroleminat, acest trebuie administrat, fara pauza, toata viata. Adica ea nu are voie sa intrerupa tratamentul niciodata, nici macar pentru o zi, fiindca la intreruperea tratamentului, colesterolul creste imediat si foarte mult, ca un mecanism de raspuns la lipsa medicamentului. Daca va respecta regula de aur, de a lua pastilele in fiecare zi, valoarea colesterolului va scadea la normal si se va mentine acolo. Este foarte periculos sa faca asemenea experimente cu sanatatea ei, isi distruge arterele degeaba si ateroscleroza nu este reversibila. Scrie clar si in prospect ca tratamentul este permanent si sunt convinsa ca cardiologul nu si-a dat acordul pentru intreruperea tratamentului.

| IoanaPsy a răspuns:

Vin cu o intrebare: bunica ta s-a lasat de tratament la sfatul medicului? Colesterolul este influentat de 3 factori in proportii egale: factorul genetic, factorul alimentar si factorul psihogen (nivelul de stres). Pe partea genetica nu ai ce sa faci, doar pe ceilalti doi cu regim alimentar, tratament medicamentos prescris de medic si activitati care sa reduca nivelul de stres cotidian. De asemenea, e posibil, se mai intampla, sa apara erori si la analize. De aceea e important ca acestea sa fie facute intr-un laborator serios, poate chiar la privat.