ValiMocanu
| ValiMocanu a întrebat:

Are cineva, din intamplare, reteta de preparare pentru acea minunata bautura racoritoare numita BRAGA? Stiu ca este de provenienta orientala, turceasca, greceasca, ceva de genul asta, si era foarte in voga in zona Constanta, dar nu numai. Multumesc!

10 răspunsuri:
| BluePuff_3062 a răspuns:

Da, Wikipedia are. Reţete de preparare

În Moldova, braga se prepară din 2 kg tărâţe de grâu, care se amestecă cu 1 kg mălai, până se obţine un aluat. Toate acestea se amestecă pe lopata de la cuptor şi apoi se pune la foc. După ce se coace, se scoate din cuptor şi se pune la dospit într-un butoi de lemn. Se frământă, se adaugă apă, drojdie şi se lasă apoi timp de 4-5 zile. După ce se scoate din butoi, se strecoară (să nu aibă crupe) şi se pune într-o cană de lut sau de sticlă, în care se adaugă zahăr.
Altă reţetă. Ingrediente: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantităţi egale, 2 kg mălai. Preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă. Vasul se acoperă cu un şervet şi se ţine la loc călduţ spre a grăbi încolţirea. Se scurge bine apa, iar seminţele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate. După uscare, se macină prin maşina de tocat carne, maşina de nuci sau râşniţa de cafea. Ceea ce se obţine este malţul. Malţul se amestecă bine cu mălaiul şi se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în aşa fel încât să se obţină o pastă consistentă), amestecând continuu, pentru o bună uniformizare. Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot şi se lasă să se răcească. Se rup bucăţele mici şi se aşează într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă. Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata. Aceleaşi turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă apă mai puţină (cca 4-4, 5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguţe, ca să nu se înfunde ieşirea.

| Ben. a răspuns:

Felicitari pentru raspunsuri virus, yuli si cisse! multumim.

| Onutzu a răspuns:

Reteta din gura-n gura:

Se ia bors ( nu foarte acru) se indoaie cu apa fierbinte, se amesteca bine-bine. Nu va pripiti, un strop de rabdare pentru a se raci, a se limpezi si gustul devine usor acrisor. Schimbam coordonatele, pastram potiunea: se toarna lichidul intr-un vas nou si adaugam zahar sau miere dupa gust. Potiunea dulce-acrisoara se toarna in sticla si se pune rapid la gheata.

Reteta oficiala

Se fierbe apa cu meiul macinat. Lichidul tulbure sau amestecul obtinut dupa racire, aflat la inceputul unei fermentatii alcoolice si acide, reprezinta braga proaspata sau dulce. La scurt timp dupa preparare, braga se inacreste, obtinandu-se braga acra. Braga devine tulbure, mucilaginoasa cu cantitati foarte mici de alcool si produse de fermentatie acida.

Tehnologia: intr-un rezervor cilindric si vertical, fabricat din otel inox alimentar se introduc : - 35 kg mei sfaramat; - circa 375 litri de apa potabila. Amestecul rezultat se fierbe timp de 3 ore, dupa care se lasa in repaos 1 ora. Se repeta operatiunea: se adauga iar apa, se amesteca, se fierbe pret de 10 ore. Dupa cea de a doua fierbere, amestecul se raceste complet. Pentru ca racirea sa se faca in timp cat mai scurt, masa vascoasa, ramasa in vasul de preparare, se scoate si se intinde la aer, pe scanduri curate si uscate. Masa racita se amesteca apoi cu apa si se lasa circa 8 ore, timp in care incepe fermentatia. Se mai adauga o cantitate de apa potabila, se strecoara prin sita, pentru retinerea impuritatilor vegetale grosiere, provenite din mei. Filtratul reprezinta braga proaspata sau dulce.

Sursa Google

| yuly_6695 a răspuns:

În Moldova, braga se prepară din 2 kg tărâţe de grâu, care se amestecă cu 1 kg mălai, până se obţine un aluat. Toate acestea se amestecă pe lopata de la cuptor şi apoi se pune la foc. După ce se coace, se scoate din cuptor şi se pune la dospit într-un butoi de lemn. Se frământă, se adaugă apă, drojdie şi se lasă apoi timp de 4-5 zile. După ce se scoate din butoi, se strecoară (să nu aibă crupe) şi se pune într-o cană de lut sau de sticlă, în care se adaugă zahăr.
Altă reţetă. Ingrediente: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantităţi egale, 2 kg mălai. Preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă. Vasul se acoperă cu un şervet şi se ţine la loc călduţ spre a grăbi încolţirea. Se scurge bine apa, iar seminţele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate. După uscare, se macină prin maşina de tocat carne, maşina de nuci sau râşniţa de cafea. Ceea ce se obţine este malţul. Malţul se amestecă bine cu mălaiul şi se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în aşa fel încât să se obţină o pastă consistentă), amestecând continuu, pentru o bună uniformizare. Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot şi se lasă să se răcească. Se rup bucăţele mici şi se aşează într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă. Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata. Aceleaşi turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă apă mai puţină (cca 4-4, 5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguţe, ca să nu se înfunde ieşirea

| cisse a răspuns:

Ingrediente: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantităţi egale, 2 kg mălai. Preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puţină apă. Vasul se acoperă cu un şervet şi se ţine la loc călduţ spre a grăbi încolţirea. Se scurge bine apa, iar seminţele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate. După uscare, se macină prin maşina de tocat carne, maşina de nuci sau râşniţa de cafea. Ceea ce se obţine este malţul. Malţul se amestecă bine cu mălaiul şi se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în aşa fel încât să se obţină o pastă consistentă), amestecând continuu, pentru o bună uniformizare. Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot şi se lasă să se răcească. Se rup bucăţele mici şi se aşează într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă. Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata. Aceleaşi turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă apă mai puţină (cca 4-4, 5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguţe, ca să nu se înfunde ieşirea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Oau, ce idee ai avut. Si eu vreau reteta

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu daca se poate, as vrea braga dupa ce o preparati. Ce ziceti? big grin tongue

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

ValiMocanu nu mere, ca o beau bagabontii aia si pe urma spun ca s-a varsat rolling on the floor

ValiMocanu
| ValiMocanu explică:

Bro, si daca mai ezitam cumva sa ma apuc de preparat braga, din moment ce ti-ai exprimat dorinta de a consuma, apai afla ca ma asez pe procesarelaughing
Mai dificil va fi de expediat. Merge la Post Restant?

ValiMocanu
| ValiMocanu explică:

Va multumesc tuturor pentru raspuns! Sincer, nu stiu pe cine sa premiez, asa ca am sa las sistemul sa o faca. Sper sa nu va fie cu suparare!