anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum se prepara martipanul?

9 răspunsuri:
daniela
| daniela a răspuns:

O reteta pe care am incercat-o si mi-a iesit
http://dobrinisabela.blogspot.com/2007/09/faceti-martipan-la-voi-acasa.html

mlm
| mlm a răspuns:

Din cate stiu eu martipanul este preparat din samburi de migdale si zahar. Migdalele decojite se dau la cuptor pentru a se usca, cind sint uscate si reci le macini intr-un robot, apoi adaugi o cant egala de zahar pudra si macini foarte bine, mai poti adauga si 2-3 picaturi de ulei de migdale, apoi pui cam 4 linguri de apa de trandafiri, apoi macini totul pana devine o pasta foarte fina.

| mioara a răspuns:

Intra pe www.gustos.ro

| tradaro a răspuns:

Ingrediente
1/2 kg migdale(10 amare), un pahar zahar, 1/3 pahar apa, o lingurita zeama de lamaie, 5 picaturi esenta de trandafiri

Mod de preparare
Se pun migdalele in apa fiarta si se acopera un minut. Se cojesc si se pun in apa curata o ora. Pe foc mic, se topeste zaharul cu apa, se adauga zeama de lamaie si esenta. Se strecoara migdalele, se pun in blender impreuna cu siropul de zahar si se macina foarte fin. Dupa o zi in frigider devine un aluat, din care se pot face diverse forme.

| JayLeno a răspuns:

Mda...uite o reteta simpla de martipan, de baza. 140gr unt, 280gr zahar pudra, 1-2 linguri de lapte, cateva picaturi de colorant alimentar. amesteci untul, inmuiat, cu jumate din zaharul pudra, adaugi apoi laptele, amesteci si adaugi si restul de zahar si colorantul. Enjoy! happy

mariana
| mariana a răspuns:

O reteta super de martipan este urmatoarea:300 gr.zahar, 300 gr. unt, 300 gr miere de albine, 300 gr. nuca macinata.
Modul de preparare: Se caramelizeaza zaharul, care se stinge cu o cescuta de apa (mica de cafea), lasandu-l sa fiarba, pana se topeste din nou zaharul. Se adauga mierea, untul sla urma nuca, amestecand continuu pe foc pana se omogenizeza. Se ung folile de napolitane (Lica) cu crema rezultata, dupa ce aceasta crema a stat cca 20 de minute, pentru a se racori putin. Cantitatea este suficienta pentru cele 5 foi de napolitane. Pe foaia de deasupra nu se pune crema. Se aseaza peste prajitura un fund de lemen peste care se pun 2 peturi de cate 2 litri, pline cu apa, pentru a se prinde crema. Se taie doar a doua zi. Este delicioasa, a fost incercata si apoi facuta de multe ori de mine, iar musafirii si cei ai casei i-au apreciat gustul. Succes si Pofta Mare.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Martipanul care se pune pe torturi nu este lichid? Se toarna cald peste tort? Cum se face?

| bruneta_9895 a răspuns:

500 g pasta de migdale (migdale macinate fin cu ajutorul robotului sau blenederului), 90 g miere de albine, 500 g zahar pudra cernut
Mod de preparare:
Intr-un bol de metal, inox, se amesteca, cu mixerul sau robotul, pasta de migdale cu mierea de albine pana ce compozitia devine cremoasa. Se adauga zaharul pudra, putin cate putin pana cand obtinem consistenta dorita. Martipanul trebuie sa fie intarit(teapan, rigid) dar sa poata fi prelucrat si sa nu fie foarte uscat.

| magda_2539 a răspuns:

Marþipan
250 g zahãr pudrã
2 ouã
zahãr vanilinat
esenþã de vanilie (2 linguriþe)
(zeama de la o lãmâie)
450 g fãinã de migdale (mai mult, dacã se foloseºte ºi zeama de lãmâie)

Se cerne zahãrul pudrã într-un bol (la TV s-a folosit un castron adânc, cu fundul rotund) de sticlã sau de metal (nu de plastic, având în vedere cã se va pune în bain-marie). Se adaugã zahãrul vanilinat ºi 2 ouã întregi, apoi esenþa de vanilie (esenþa de vanilie era închisã la culoare, culoarea coniacului, nu semãna cu ce cunoaºtem noi). Zeama de lãmâie este opþionalã, dar este recomandat sã o folosim, pentru ca altfel amestecul va fi greþos de dulce. Deci, se adaugã zeama de lãmâie ºi apoi se amestecã, întâi uºor, ca sã nu se împrãºtie zahãrul, iar apoi cu mixerul. Dupa ce s-a omogenizat bine se pune vasul la bain-marie, timp în care se bate în continuu cu mixerul, pânã când zahãrul se dizolvã complet, iar amestecul se îngroaºã puþin (sã fie ca o smântânã subþire), dupã care se scoate bolul din vasul cu apã caldã, iar amestecul se bate în continuare cu mixerul pânã când se rãceºte complet. Dupã ce s-a rãcit, se adaugã fãina de migdale. Se poate pune o cantitate mai mare sau mai micã de fãinã de migdale, depinde cât de gros sau de subþire se doreºte sã fie marþipanul. Tipa de la TV a pus toate cele 450 de grame, pe care le avea mãsurate dinainte, ºi încã în plus, dupã ochi, pânã când s-a fãcut de consistenþa pe care a vrut-o. Oricum, a ieºit ca o cocã foarte groasã. Se presarã zahãr pudrã din belºug pe masã ºi se pune coca. Se frãmântã bine, cu mâinile, pânã la omogenizare.
La aceastã etapã, s-a adus tortul care urma sã fie glazurat (a propos, era facut de o saptãmânã, ºi în fiecare zi fusese însiropat cu coniac – nu ºtiu ce fel de tort era, dar nu cred ca are importanþã, merge ºi la alte torturi). Tipa a preparat un amestec omogen din gem de caise (omogen, ca o marmeladã), suc de lãmâie ºi puþinã apã ºi a uns tortul deasupra ºi pe margini (un strat foarte subþire). Apoi a luat o sfoarã (subtil, nu? v-am zis cã a trebuit sã notez, ca sã nu uit vreun secret!) ºi a mãsurat tortul (porþiunea unsã cu gem, adicã diametrul tortului plus de douã ori înãlþimea), adicã a tãiat sfoara la aceastã dimensiune. Apoi a presãrat din nou masa cu zahãr pudrã din belºug, a luat bulgãrele de marþipan ºi l-a întins cu sucitorul într-o foaie groasã, uniformã, rotundã, cu diametrul puþin mai mic decât lungimea sforii tãiate anterior. Dacã se face foaia de diametru egal cu lungimea sforii, când se pune foaia de marþipan pe tort se formeazã pliuri inestetice. Se ia tortul de pe platou ºi se rãstoarnã (cu partea de deasupra, unsã cu gem) pe foaia de marþipan, astfel încât sã fie la mijlocul foii. Se ridicã marginile uºor ºi se subþiazã cu degetele, astfel încât sã acopere complet partea lateralã a tortului. Pentru a se obþine o grosime uniformã a foii pe partea lateralã, se poate ajunge cu porþiuni din foaia de marþipan pe partea neunsã a tortului (care acum se aflã deasupra, dar în final va fi partea de dedesubt). Eeeei, acum alt secret: se ia o conservã mai înaltã (ca cele de ciuperci, de exemplu) ºi bine spãlatã ºi uscatã ºi se roteºte pe toatã partea lateralã a tortului (pentru nivelare), învârtind tortul cu mâna cealaltã, dar nu cu degetele (care ar lãsa urme), ci cu palma! Dupã ce sunteþi mulþumite de rezultat, apucaþi tortul biniºor ºi-l rotiþi rapid, dintr-o miºcare, ºi-l depuneþi pe platoul de unde l-aþi luat înainte de aceastã aventurã. Apoi… am înþeles cã tortul s-a lãsat la uscat încã o sãptãmânã!

Pentru fetele care au întrebat cum se preparã marþipanul, ºi care am înþeles cã vroiau sã-l foloseascã pentru a face petale, frunze, etc. pentru decorarea torturilor, bãnuiesc cã se preparã o cantitate redusã de marþipan, din care se întinde o foaie subþire, care se lasã sã se usuce puþin pe masã ºi din care apoi se decupeazã forme care se modeleazã dupã dorinþã. Apoi se lasã pânã când se usucã ºi se decoreazã torturile. Se poate pune colorant alimentar în amestec, pentru a obþine flori, frunze, etc.

Nu ºtiu de unde putem procura fãinã de migdale. O putem face acasã, din migdale mãcinate cu râºniþa de cafea? Pe râºniþa mea scrie cã macinã ºi migdale, dar nu ºtiu dacã le face chiar praf – adicã fãinã.
succes!

Întrebări similare