| Valentynaaa a întrebat:

Inaltimea mea este de aproximativ 1, 61, am 15 ani si in jur de 58-59 de kilograme. Ma simt foarte rusinata de asta, si as avea nevoie de o dieta accesibila, dar care nu include foamete (am incercat si asa ceva, este imposibil). Exercitii, am inceput sa le fac destul de des. Dar la capitolul mancare sunt praf. sadSi cine se simte dispus sa ma motiveze cumva, e binevenit s-o faca! Va astept cu drag comentariile! Funda.

10 răspunsuri:
| LaLaura a răspuns:

Buna.
Nu ai nevoie de diete, ci de un stil de viata sanatos.
De obicei dietele strica organismul deoarece il priveaza de toti nutrietii de care are nevoie zilnic pentru a se dezvolta corect, si il dai si peste cap, are impresia cand tu ti o dieta ca tu nu ai ce manca, si el acumuleaza grasimi cand cand o sa manaci un pic mai mult, si de aici acumulezi dublu kg dupa slabire.
Eu te-as saftui sa slabesti sanatos, cu o alimentatie echilibrata si cu cele 3 mese pe zi care sunt sfinte, daca sari peste mese, te ingrasi deoarece organismul are tendinta sa cera mult mai mult dupa o perioada de infometare.
Incerca sa mananci sanatos. Sa ai cele 3 mese, cea de dimineata sa fie cea mai bogata caloric si cea mai diversificata ( paine, oua, branza, ceai, lapte, orez, fructe), cea de pranz ceva mai usora ( supa, ciorba, gratar *din legume, vita, pui, peste, curcan*, linte, fasole), iar seara, o salata in principiu, si cina sa fie pana pe la 19).
Intre mese principale poti sa iei si gustrari ( doar dupa cea de dimineata si dupa amiaza), constand in fructe.
Masele sa nu inclda prajeli, prea multe paste, sau dulciuri.
Si sa bei cel putin 2 l de lichide ( de prefera apa, nu suc, daca doresti sucuri, iti faci freshuri de fructe acasa, neindulcite). Si mult sport, alergat, mers pe bicicleta, sarit coarda, aerobic

| Valentynaaa explică (pentru LaLaura):

Multumesc foarte mult, pentru acest raspuns detaliat. Stiu ca, sportul este cel mai util intr-un stil de viata sanatos dar din pacate vremea nu imi permite si salile de fitnes sunt la foarte mare departare. Oricum voi incerca sa fac sport semnificativ si acasa si voi tine cont si de indicatiile tale pentru mic-dejun pranz, si cina. Dar, am citit undeva ca cina nu trebuie sa fie neaparat la ora 19 ar putea sarii pana la ora 20 sau chiar 21, daca urmatoarele 3 ore nu le vei dormi. Este adevarat?

| LaLaura a răspuns (pentru Valentynaaa):

Nu ai pentru ce.
Nu a chiar adevarat, organismul in functie de ora are anumite "treburi" stiu ca aveam in calculator la fiecare ora ce face organismul ( dar nu il ai gasesc ca sa iti spun clar). Deci daca manaci mai traziu, organismul o sa digere foarte greu mancarea deoarece el pur si simplu doarme, ficatul doarme, stomacul la fel, de aceea nu e indicat sa manaci mai tarziu, chiar daca tu de exemplu te pui sa dormi la 2 dimineata.

| Valentynaaa explică (pentru LaLaura):

Multumesc inca odata pentru raspunsuri, si ca m-ai lamurit cu acest zvon :*!

| LaLaura a răspuns (pentru Valentynaaa):

Sper sa fi inteles, imi pare atat de rau ca nu mai gasesc aceea schema cu orele pe calculator, era foarte interesanta si de ajutor.

| cristimihailov a răspuns (pentru LaLaura):

In orarul chinezesc al organelor se specifica maximum de activitate al unui organ. Nu inseamna ca restul dorm. Pur si simplu, doar creierul doarme. Restul functioneaza happy

| LaLaura a răspuns (pentru cristimihailov):

Eu stiam ca fiecare organ are activitatea sa im functie de ore, si organele nu functioneaza chiar non-stop iau si ele o pauza, cum si creierul ia o pauza, dar nu se opreste, visele sunt antrenate tot de creier ca restul organelor. Ideea e ca sunt anumite ore in care fiecare organ e la capacitate maxima si sunt ore cand sunt amortite.

| cristimihailov a răspuns (pentru LaLaura):

Buna,

Gandeste-te ca plamanii iau o pauza. Sau inima. Nu confunda asta cu starea de somn cand nu este necesara activitate foarte sustinuta.

Pentru ca se stie ca in cazul unui vis urat pulsul iti creste si te trezesti din starea REM.

| LaLaura a răspuns (pentru cristimihailov):

Bine, exceptand cele foarte importante. Dar asta e parerea ta, dar a mea mi-o pastrez.

| cristimihailov a răspuns:

Buna,

Personal te-as sfatui sa nu mergi prea tare pe partea cu infometarea. Ar trebui sa intelegi conceptele si principiile care stau in spatele dietelor si apoi sa iti alegi ceva care sa te atraga si sa te individualizeze.

Eu stiam ca pe partea de slabire este recomandat sa ai un mic dejun regeste dimineata si un pranz simplu si cam atat. Pe la 4-5 sa mai consumi un fruct si cam atat.

In principiu mancarea sta in stomac, maxim 2 ore (1 ora in general) daca sunt fructe, 4 ore daca sunt legume, 6-8 ore daca este carne si aproape 10-12 ore daca este branza.

In momentul in care te intinzi in pat, timpul petrecut de mancare in stomac aproape se dubleaza. Cam aceasta este explicatia.

De asemenea ar trebui sa iei in calcul faptul ca exercitiile contribuie 25% din scaderea greutatii, iar dieta restul de 75%. Modul in care practici acele exercitii, ce faci dupa este iarasi foarte important. Tu poti sa faci exercitii, dar acestea trebuie facute in asa fel incat sa depaseasca cantitatea de glicol din ficat si sa treci sa arzi grasime.

Bautul de 2L de apa pe zi, iarasi ar trebui sa iti puna semne de intrebare. Ar trebui sa bei suficient cat sa ai urina usor galbuie si ne-mirositoare. Daca o ai alba, atunci ai baut prea multa apa. Considera totusi ca acei 2 L de apa sunt o valoare standard si poate nu cea mai potrivita pentru situatia ta. Si 2 L vara nu sunt acelasi lucru cu 2L iarna. In plus ar fi sanatos ca ceaiul negru, cafeaua si alte bauturi dulci sa nu le consumi deloc).

Motivatia pentru care nu este bine sa consumi bauturi dulci este faptul ca zaharul din bautura va fi absorbit imediat. Cum corpul nu are nevoie de asemenea zahar, in acel moment, atunci sub actiunea insulinei zaharul va fi transformat (o parte, nu tot) in grasimi. Si incet incet vei vedea rezultatele. Acelasi efect aproape il au si bauturile cu indulcitori artificiali. Problema rezida din faptul ca papilele gustative simt dulcele si comanda creierului productia de insulina. Si orice zahar in plus din dieta o sa intre ca si grasime. Lasand la o parte restul problemelor de genul: indulcitorii artificiali sunt toxici, etc.

Daca o iei pe ideea de indulcit cu miere, si mierea ca si zaharul este cam din aceeasi familie. E adevarat ca mierea ar fi naturala, dar continutul de zahar este foarte mare iar continutul de polifeonli si alte substante si minerale este mult prea mic pentru raul pe care il poate face.

Ceaiul negru este bine sa il eviti daca ai probleme de anemie. El blocheaza absortia fierului din intestin. Cafeaua este bine de asemenea sa o elimini deoarece elimina calciul din organism, da depenedenta si de asemenea mai are si alte substante adaugate.

Personal te-as sfatui sa eviti si carne lapte branza oua. Dar tine de tine.

In fine, ca sa intelegi mai multe din cele spuse anterior, prezentate cu amanunte si mult mai clar decat cele scrise de mine, te-as sfatui sa urmaresti un set de documentare interesante pe care le poti gasi aici. Sunt destul de lungi, dar chiar merita:

http://drcalinmarginean.blogspot.com.au/p/prezentari-video.html

Ti-as recomanda sa vezi cele pe fond rosu intai. In ordinea de acolo. Este unul dintre cele mai bune prezentari in limba romana pe care le-am vazut pana acum. Prezentari gratis ma refer.

Apoi te-as sfatui sa citesti cartea "Studiul China". Exista o varianta si in romana.

Apoi la final, ca sa te motivezi te-as sfatui sa te uiti la urmatorul documentar:

https://www.youtube.com/watch?v=cVdc2_LTEto (Vietuitoarele de pe pamant).

Fii atenta ca este destul de dur.

Daca ai urmat toate cele de dinainte, in ordinea specificata (incearca sa o respecti pentru impact maxim - vei intelege daca le vei vedea in ordinea spusa, ce inseamna impact maxim), atunci poate este mai bine sa mergi la medicul nutritionist.