| Friday13 a întrebat:

Deci, am inteles ca in timpul somnului corpul elimina hormonii de crestere si intrebarile mele sunt :
1. Daca dormi si la pranz 1 ora-2 cresti mai mult in inaltime?
2. Daca unul din parinti are 1.65 si celalalt 1.77 si fratele mai mare (nu mai creste, e major ) are 1.73, pot creste mai mult de 1.75 sau cam cat as putea creste?

27 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

1,eu dorm mult si nu cresc deloc deci unde e doar un mit

2, vei vedea si tu cat vei creste nimic nu e exact, nici richard dawkins nu isi poate raspunde exact ca genetica e ceva complex

| PsihoSex a răspuns (pentru RAY):

Ray, dupa 21 de ani nu mai crestem! Cand erai mic trebuia sa faci sport, degeaba dormi acum.

| RAY a răspuns (pentru PsihoSex):

Inaltimea e genetica indiferent ca faci sport sau nu, nu are relevanta

| PsihoSex a răspuns (pentru RAY):

Esti in eroare! Ai mei au fost scunzi, dar eu facand volei si baschet, i-am depasit cu 15 si 18 cm! Genetica nu e "fixa" in dimensiuni si capacitati, altfel am fi toti copiile parintilor, trasi la indigo! Altfel cum iti explici ca atatea minti mari au plecat de la coada vacii, cu parinti cu 4 clase si au ajuns academicieni si cercetatori si savanti, etc?! Tu nici nu mai citesti acum?! Mai, omul cat traieste tot invata si evolueaza!

| RAY a răspuns (pentru PsihoSex):

Asta nu-i un fapt stiintific nu asa se face stiinta pe experiente personale, stiinta se face in timp si cu mai multe persoane implicate, se stie ca baiati depasesc tatal cu 10-15 cm dar asta nu are legatura cu sportul, exista si sportivi de mica inaltime nu toti sunt inalti, de ce nu exista in baschet? ca de mici sunt selectati copii mai inalti dar in alte sporturi sunt tipi mici de inaltime

| RAY a răspuns (pentru PsihoSex):

Eu citesc stiinta nu basme, vrajeli, tu man nu miai dovedit absolut nimic nu esti un om serios, matur, ti-am cerut dovezi tu zero doar vorbe

| PsihoSex a răspuns (pentru RAY):

Ba tocmai, exceptiile totdeauna confirma regulile! Daca faceai sport, sigur aveai cel putin 1, 70. Te ascunzi dupa tot felul de chestii irelevante! Linkul tau e doar o stire, nu un fapt sau o cercetare stiintifica!
Degeaba te plangi si acuzi, daca nu vei intelege si mai ales Accepta ca trebuie sa Faci ceva Dezvoltare Personala, nu vei avea rezultate!
Ia exemplu de la Marele Nick! Tu te plangi de 1, 60?!
https://www.youtube.com/watch?v=s3QezBvN1BE
Si de la Costel poti lua exemplu! Nu te mai plange! Fii barbat si fa ceva!
https://www.youtube.com/watch?v=wW0oM94apc8

| RAY a răspuns (pentru PsihoSex):

De ce exista sportivi de mic inaltime daca sportul creste in inaltime?

| RAY a răspuns (pentru PsihoSex):

Eu nu inteleg de ce imi aduci jigniri adresate mie in loc sa aduci sa dovedeste ceea ce afirmi, un studiu ceva de exemplu facut pe gemei unul care face sport iar altul nu, culmea e ca daca doi gemeni sunt crescuti in acelasi mediu indiferent ca unul din ei face sport sau nu tot la acelasi inaltime vor ajunge, acel exemplu nu dovedeste nimic eu ti-am dat exemple cu toata echipa de la barceloma si inca mai sunt echipe de fotbal cu sportivi de mica inaltime, conteaza alimentatia pana la varsta de 3 ani


Studii precedente au arătat deja că înălţimea unei persoane depinde în procent de 80% de factorii ereditari şi în procent de 20% de cei asociaţi alimentaţiei şi mediului înconjurător


http://www.descopera.ro/......t-misterul

| RAY a răspuns (pentru PsihoSex):

Un studiu facut in norvergia a demonstrat faptul ca nu alimentatia a fost un factor ca cei din norvergia sunt asa inalti si selectia naturala

Europenii din nord care de-a lungul generațiilor, prin selecție naturală, au ajuns să fie "genetic"mai înalți decât cei din sud sunt așadar mai susceptibili să fie "genetic" mai slabi.

http://www.agerpres.ro/......--16-14-40

| OoBunnyoO a răspuns (pentru RAY):

Inaltimea este determinata genetic, in cea mai mare proportie.
Amadandoi uitati ca "genetic", nu contine numai parintii si ca genetica nu este o chestie atat de simpla de genul alb si negru, ceea ce inseamna ca daca parintii sunt intr-un fel, copilul nu trebuie sa fie neaparat identic cu parintii.

Exista gene dominante, active si recidive. Poti avea gene dominante care sunt active, dar si gene active domniante, care nu sunt active, pentru ca altele sunt mai dominante. Un copil poate avea parul roscat, ca gena dominanta, la fel ca si parul blond ca gena dominanta. Dar parul blond este intotdeauna mai dominant decat parul roscat. De asemenea, poti avea doua gene dominante active in mod egal, precum culoarea neagra a pielii si culoara alba a pielii. Un copil cu ambele gene dominante, in cazul pielii, va iesi mulatru, pentru ca ambele gene dominante sunt active, in mod egal si nu ca in cazul parului, unde una dintre gene va avea prioritate, desi sunt ambele active.

Exista gene care sar generatii. Exista copii roscati din parinti si bunici bruneti doar pentru ca a avut un strastrastrabunic cu par roscat din partea tatalui si un strastrabunic din partea maimei, parintii si bunicii au avut doar o gena recidiva, iar copilul s-a intamplat sa primeasca ambele gene recidive ale parintilor. Parul genetic al copilului a fost determinat tot genetic.
Prin urmare, daca nu ai aceleasi trasaturi fizice ca parintii, nu inseamna ca trasaturile tale fizice nu au fost determinate genetic. Nici in cazul inaltimii, a greutatii, a culorii ochilor, a parului, a structurii osoase etc.

Revenind la intrebare, dupa cum spuneam mai sus, inaltimea este determinata genetic, intr-adevar in proportie de 80%. Cand ne nastem avem un cod pe care celulele corpului il urmeaza pentru a dezvolta corpul asa cum este determinat in codul asta. Poti compara codul genetic cu un contur al unei figuri dintr-o carte de colorat. Nu este color inca, insa exista un potential care asteapta sa fie completat. Daca dormi suficient si ai o alimentatie sanatoasa este suficient sa umpli acel contur la maxim. Daca dormi in plus, doua trei ore dupa-amiaza sau dormi zece ore pe noapte si esti odihnit pe parcursul zilei, rezultatul va fi insa, acelasi.

Daca faci sport in plus, poti sari cu cativa centimentri peste acel contur genetic, dar cel mai probabil vei ramane la o inaltime asemanatoare parintilor tai. Da, poti sa ajungi la 2 metri, desi parintii au 1, 70, dar cazurile acestea reprezinta mai degreaba exceptia si nu regula.

| RAY a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Sti vreun caz unde parinti au avut 1, 70 si copilul 2 m?

| OoBunnyoO a răspuns (pentru RAY):

Da, tatal meu, de exemplu.

| RAY a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Bravo lui mai rar asa ceva, facea tatal tau sport?

| OoBunnyoO a răspuns (pentru RAY):

Da, inot de performanta.

| RAY a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Asta nu inseamna ca toti sportivi care inota sunt inalti si pur simplu asa a fost

| OoBunnyoO a răspuns (pentru RAY):

Exact asta am spus si eu mai sus. Fratelee tatalui meu a facut si el inot, dar este cam cu douazeci de centimetri mai mic decat tata si cam cu zece centimetri mai mare decat parintii lui. Prietenul meu si el a facut inot zece ani, printre altele si are un pic peste 1, 80 si cam cu cinci centimetri mai mare decat tatal si cu zece mai mare decat mama. Din ce am vazut majoritatea, chiar si cei care au facut sport, raman in zona de inaltime a parintilor, eventual zece, nu ca tata care i-a intrecut pe ai lui cu 30. Insa, nu am facut un studiu sa iti spun ca am dovezi cuantificabile pe subiectul asta, banuiesc ca exista unele studii. Insa faptul ca factorul genetic contribuie in cea mai mare masura in cazul cresterii, este singurul lucfu asupra caruia oamenii de stiinta sunt de acord.

Este si usor de observat, cu o alimentatie proasta si un stil de viata nesanatos, copiii tot ajung la aproximativ aceeasi inaltime ca si parintii, poate cu cativa centimetri mai scunzi. Cu un stil de viata sanatos si fara sport lt ajung cam pe la aceeasi inaltime ca si parintii, poate cu variatii de un centimetru doi, iar cu sport ajung cam intre cinci si zece centimetri peste parinti. Este destul de evident ca inaltimea parintilor sta in centrul acestui proces. Dar, dupa cum spuneam, intotdeauna exceptii.

| RAY a răspuns (pentru OoBunnyoO):

Fara execpti nu ajungeam unde suntem asta e pana la urma si teoria evolutiei

| Sn4k3 a răspuns:

Nu prea cred, daca vrei sa cresti apuca-te de-un sport sau poate ai noroc, tata are 1.74, mama 1.65, eu 1.83 si 16 ani fara sa fac vreun sport si somn in jur de 7-8 ore pe zi.

| Mussette a răspuns:

Nu conteaza asta. Daca era asa, treceam de 2m la cat am dormit eu la acele ore si sunt pe departe. happy Conteaza cum e codul tau genetic in principiu. Prin sport te inalti si ai un corp frumos. Copilul e bine sa doarma, fiindca atunci creste, asa se zice, de fapt atunci se dezvolta ca un totunitar, ca organism, dar nu se lungeste.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am 1.84 (16 ani), si sunt mai mare ca fratele meu de 28 de ani, si ambii parinti, nu fac sport, nu dorm asa de mult. Zic eu ca e mai mult dupa ''noroc'' daca vrei sa o iei asa... chit ca suna aiurea.

| stragery a răspuns:

Cum sa-ti spun, deja scrie cat vei creste in codul tau genetic, singura metoda sa favorizezi cresterea este sa practici un sport, la mine tata are 1.76, mama 1.63, eu am 1.74 fara sa dorm mult si fara sa practic sport.

| DeliaAndraSonia a răspuns:

Eu am 1.78 si sunt model. Tata are 1.80 si mama 1.70 si sora mea 1.30 bine ea are abia 6 ani si eu 16. pana la varsta de 14 ani am făcut sport de performanta si nu am prea crescut.dar apoi am început încetul cu încetul.Depinde.si la tine ce corp ai ce sport faci.

| RAY a răspuns (pentru DeliaAndraSonia):

De la varsta de 15, 16 ani ai crescut din cauza pubertati, ca daca sportul ar creste nu ar exista sportivi de mica inaltime