| thebeggar a întrebat:

Ar putea omul de azi atât de "confortizat" tehnologic, trăindu-și falsul american dream, să moară pentru o cauză nobilă, să fie un martir?

10 răspunsuri:
| Bacemi a răspuns:

Oricand.

Pot fi evenimente in viata noastra cu atat de multa intensitate sentimentala incat parca sunt revelatii.

Simtim deodata ca toata viata am neglijat ce era mai important. Ca am gresit foarte mult.

Si deodata dintr-un dusman fervent al cuiva, devii cel mai bun prieten.

Din sustinatorul unei cauze, devii sustinatorul cauzei opuse chiar cand stii ca toti cei care o sustin vor muri in ziua urmatoare.

Istoria ne-a dat multe exemple, desi n-as sti sa iti exemplific acum.

| Dumnezău a răspuns:

Cine,zombie-ul cu smartphone,la curent cu ultimele noutati in moda si barfe de cea mai joasa speta,dispus la martiriu? Sper ca glumesti! Omul de azi nu doar ca nu are cunostinta de ce e acela un martiriu,o cauza nobila,un sacrificiu pentru o cauza mai buna,pentru progres, ci mai si rade in fata celui ce-i vorbeste cu verva si inflacarare despre aceste gesturi de noblete! Nu doar ca n-ai cu cine, dar mai e si ignorant acel eventual cine, un animal prost, complacut in mediocrisme si beat de media-retardisme.E de ajuns sa-l vezi butonand pasionat pe alde m.cancan.ro pe telefonul sau, mai inteligent decat proprietarul, cu vreun tricou cu Angry Birds, invaluit in superficialitatea-i caracteristica, atitudinea glossy de gol interior si lipsa a viului din zombie si-ti dai seama una-doua cat de dispus ar fi acest specimen odios la cauze nobile.Sa nu uitam ca mananca si idealisti inflamati amarati zilnic, prin atitudinea sa de ignorant excelent.

Visul american l-a dus Reagan dupa bloc, imediat dupa ce a devenit presedinte, l-a batut, i-a furat banii de pranz si l-a lasat cu dintii lipsa si arcada sparta.Asta ca o completare ce am gasit-o necesara.

| OctoberandApril a răspuns (pentru Dumnezău):

"Stand sa judeci doar prin simpla deductie, fara a cunoaste in amanuntime faptele, poti face uneori o mare nedreptate chiar si celui mai mare ticalos", spunea un italian in una din cartile lui.
Din pacate degradarea morala nu si-a atins apogeul in secolul asta si ceva ma face sa cred ca nu o va face nici in urmatorul.Imi pare rau sa te dezamagesc prietene, dar inca mai exista posesori de smartphoneuri dispusi sa lupte pentru o cauza nobila.
Si mie mi-e sila de mondenitatile locale (si nu numai) siliconate, imbogatite peste noapte pentru ca au exploatat reflexul natural de a suge, dar nu poti numi oceanul murdar din cauza gunoaielor vazute de pe mal.

| thebeggar explică (pentru OctoberandApril):

Oceanul nu e murdar exact pentru faptul că expulzează gunoaiele la țărm în general, iar în prezent oceanul e de fapt o baltă amărâtă în timp ce acumularea gunoiului la mal este un portret al societății actuale aflate în metastază. O cauză nobilă ar fi curățarea țărmurilor de gunoaie protejând asfel planeta, nu?

| pwp a răspuns:

Dupa parerea mea nu. oamenii sunt prea egoisti pentru a se sacrifica pentru o cauza nobila.

| Musique a răspuns:

Suntem diferiți.
Tot mai găsești unul bun în atâția proști; caută cu încredere.

| dragos9234 a răspuns:

Da,categoric!

| casablanca40 a răspuns:

Fiecare om isi urmeaza interesele proprii la nivelul subconstientului, asta doar daca ne referim la omul de rand. Martirul poate exista in mai multe feluri, precum oameni care au negat anumite concepte ale societatii precum bani, faima, statutul.
Un martir reprezinta un simbol, aparator al unui principiu care deschide sau nu prin sacrificiul lui noi orizonturi. Ar putea sa exista oameni de genul, dar din pacate acestia ar trebuie sa sufere de o boala psihica.

Răspuns utilizator avertizat
| Bucur_Emanuel_1987 a răspuns:

Cauzele nobile sunt perfect demne de apreciat. Dar sa mori pentru o cauza nobila (sa fii un martir, cum spui) e deplorabil. Pentru o cauza nobila merita sa TRAIESTI, nu sa mori. Moartea ta nu va ajuta cu nimic cauza in numele careia te sacrifici.

Nu e vorba de confortul tehnologic aici. Oamenii exista de mii de ani si totusi, in tot decursul timpului astuia, exista sentimente care au ramas neschimbate. Mila, frica, iubirea, ura - oricare dintre ele iti poate schimba conceptia asupra unei idei si o poate transforma (pe moment) in motiv de sacrificiu. Dar e un fals de moment si atat.

Singurii martiri adevarati, dupa parerea mea, erau niste distrusi care nu stiau sa-si pretuiasca intr-adevar viata. Niste unii pentru care oricum viata nu valora doi bani, asa ca puteau renunta la ea in numele a orice li se parea indeajuns de important.

@Bacemi: atat de multe exemple ti-a dat istoria incat nici macar unul nu esti capabil sa iti amintesti... Parca as auzi-o pe taranca aia de la Vax Populi care citise atat de multe carti incat isi aducea aminte numai de Eminescu si de "Mihai Creanga" happy

Întrebări similare