kongeriket
| kongeriket a întrebat:

Bătrânii români (pensionarii):
- se plâng 29 de ore din 24, 14 zile din 7, 45 de zile pe lună, 400 de zile pe an.
- deşi sunt cea mai avantajată categorie profesională, se plâng că sunt discriminaţi (reamintim că pensionarii nu plătesc căldura la bloc, abonamentul pe transport în comun în marile oraşe, 70% dintre ei sunt scutiţi total de orice impozit, etc.)
- nu fac voluntariat (nu am văzut în niciun ONG, de orice fel, un voluntar cu vârsta mai mare de 55 de ani - dacă există, să-mi fie cu iertare pentru aceştia)
- nu muncesc suplimentar, chiar dacă pot (bunicul meu matern era văzut ca nebun pentru că a muncit până la 74 de ani cu jumătate de normă pentru a-şi rotunji veniturile, deşi avea o pensie mare) - dacă se poate să le mai dea statul aşa, în plus, ca să fie.
- deşi sunt săraci, îngroaşă masiv conturile Corporaţiei Ortodoxe Române şi baldosesc pe la adunările de pupat moaşte pentru ca mai apoi să fie trataţi tot gratis.
- au senzaţia că totul li se cuvine - de la locul în autobuz/tramvai/troleu până la procente ireale din PIB pentru pensii
- îşi permit să dea doar sfaturi altora, fără să le aplice sau să le fi aplicat pe ei înşişi
- femeile pensionare au senzaţia că absolut tot li se cuvine şi li se pare normal să muncească 10 ani în minus faţă de soţii lor dar să primească aceeaşi pensie
Şi lista poate continua la nesfârşit. Îmi exprim totodată respectul pentru pensionarii care nu se comportă şi nu sunt ca cei descrişi mai sus.

La polul opus, avem bătrânii şi pensionarii din Japonia cărora:
- li se pare normal ca ei să fie primii expuşi la radiaţiile de la Fukushima şi să contribuie la răcirea reactoarelor cu probleme, fiind la finalul vieţii.
- li se pare normal ca tinerii să beneficieze de mai mult sprijin pentru că au un viitor în faţă, comparativ cu ei.
- sunt responsabili şi îşi asumă atât meritele cât şi greşelile din trecut

Întrebări:
1. De ce mulţi au senzaţia că zicala "cine n-are bătrâni să şi-i cumpere" trebuie în mod sine qua non să se aplice tuturor bătrânilor?
2. De ce bătrânii sunt scutiţi de la a fi judecaţi pe criteriu discreţionar? (n-a avut nimeni nicio problemă cu judecarea bătrânului Ceauşescu sau bătrânului Slobodan Miloşevici)
3. Bătrânii reprezintă trecutul iar tinerii viitorul. De ce ar trebui ca pentru Stat să fie mai importanţi bătrânii decât tinerii? Trăieşte cumva Statul în trecut?

Sursa: http://www.realitatea.net/......38634.html

P. S.: Vă rog evitaţi argumentele seci de tipul "cine nu-şi cunoaşte istoria e condamnat s-o repete" pentru că există bătrâni români care v-ar contrazice (exemplu: Dinu C Giurescu)

Răspuns Câştigător
| ExistaMosCraciun a răspuns:

@NoName, la babute fardate mai bine ca mine nu dau locul niciodata, daca nu i-a tremurat mana cand si-a facut conturul la sprancene, inseamna ca poate sta pe propriile picioare. Iar la mosnegii pensionari le arde de agatamente prin tren, mi s-a intamplat mie si spun cu mana pe inima cu nu era nimic incitant in atitudinea sau vestimentatia mea, eram verde de oboseala la fata. Am incercat sa il ajut sa isi dea jos bagajul si de acolo mi s-a tras, mai bine imi vedeam de treaba mea.
De asemenea, remarc puteri fizice pensionaresti nebanuite, desi nu sunt o femeie firava, era sa cad in partile moi, impinsa de niste babute, care nu aveau rabdare sa stea la coada la o Sarbaroare religioasa si se imbulzeau ca niste animale.
@Dannyjj, nenocirea e ca taman aia cu pensiile mari fac circ, cunosc caz concret de pensionar cu 2000 ron pe luna care se vaita ca nu-i ajung banii, iar cand ii cere nepotul o inghetata, spune invariabil "n-are tataia bani". Pe de alta parte, bunica mea are 350 ron lunar si 75 de ani, dar nu are timp sa se planga, pentru ca toata ziua roboteste prin curte si nu am avut zi de nastere in care sa nu imi trimita 10 Ron si sa-mi zica "Mamaie, nu cumva sa-ti iei tigari!"
Si mereu are bani si de lemne si de pomeni si de o hainuta pentru ca a pus la CEC orice banut pe care l-a putut economisi si a strans ca o furnica, desi poate ar fi vrut si ea sa se distreze in tinerete.

Concluzia mea este ca, la fel ca in toate aspectele vietii, atitudinea face diferenta.
Marturisesc ca nu citit suficient pentru a ii putea raspunde lui @kongeriket asa cum se cuvine, dar am mai invatat ceva din postarea si raspunsurile lui.

12 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Bună, kongeriket!
Uite ce-ţi propun, păstrează această postare, până ajungi şi tu pe la 60-70 de ani, iar după reciteşte-o! Şi vedem atunci, dacă vei mai gândi la fel.
Bătrâneţea este cea mai scumpă perioadă din viaţă (din punct de vedere financiar), pentru că fix atunci te lovesc toate bolile şi ai nevoie de bani de medicamente, când ai doar o pensie de rahat şi nu mai e nimeni interesat de tine (în adevăratul sens al cuvântului).

Scuză că-ţi spun, dar să te iei de bătrâni, femei şi animale (toţi mai slabi ca tine) nu mi se pare deloc fairplay. Doar de copii a rămas să te mai iei, ca să ai un set complet.

Din câte nenorociri, nedreptăţi există pe lume, tocmai bătrânii nu te lasă să dormi? Trist...

P.S. Eşti un băiat foarte isteţ, dar nu-ţi concentrezi tot timpul energiile în direcţia, în care ar trebui - părerea mea.

NOname
| NOname a răspuns:

Uite, ca să nu spui că sunt rea şi egoistă şi n-am grijă de picioarele tale, o s-o rog pe bunica (76 de ani are, scumpa de ea) să-ţi cedeze locul în tramvai, de câte ori te vede. Trimite-mi o poză!

P.S. Tu mai ai bunici? (o simplă curiozitate)

kongeriket
| kongeriket explică:

CristinaCorporatista: Prin tineri mă refer la persoane între 18 şi 30 de ani, care aşijderea au drept de vot.

kongeriket
| kongeriket explică:

NoName: Iar tu faci selecţie observaţională, ipse dixit şi ad hominem.
Selecţie observaţională faci pentru că n-ai remarcat faptul că nu generalizez şi specific în clar chiar de două ori că mă refer la o anumită categorie a bătrânilor din România.
Ipse dixit faci atunci când spui că bătrâneţea e cea mai scumpă perioadă din punct de vedere financiar. Îţi pot garanta că nevoile mele financiare depăşesc cu mult nevoile financiare ale multor pensionari. Mă crezi? Normal ar fi să nu mă crezi pentru că şi eu fac tot ipse dixit.
Ad hominem faci atunci când nu vrei să răspunzi la întrebări doar pentru simplul fapt că eu nu împărtăşesc simpatia adulantă şi nejustificată faţă de toate pufoşeniile şi nu mă las înduplecat de apelul la sentimente.
Mai mult decât atât, tu doar confirmi ceea ce spun eu şi anume că bătrânii sunt scutiţi de la a fi judecaţi în mod discreţionar!
Baba cu pensie de 700 de RON care bârfeşte la colţul blocului, a turnat 4 plozi şi a muncit 6 ore pe zi vreme de 25 de ani nu este judecată. Pe de altă parte, "moşul" care bea la cârciumă o vodkă pe săptămână, cu pensie de 2000 de RON şi care a muncit 9 ore pe zi vreme de 45 de ani, este criticat! La fel cum este criticat şi tânărul student (indiferent de sex) care e plecat de-acasă de la 6:30 până la 21:00 şi care şi munceşte şi face şi şcoală dar el trebuie să lase seara locul babei în tramvai, ca nu cumva să supere bătrânii!
Nu a avut nimeni nicio problemă să judece la bătrâneţe bătrânei precum Charles Manson, Nicolae Ceauşescu, Radovan Karadzic, Osama bin Laden sau, mai nou, Ratko Mladici.

Cei care au muncit cu adevărat şi au şi pus deoparte (aşa cum a amintit şi Roxa), nu se plâng acum. Cine se plâng? Tot fripturiştii care tot timpul au fost puşi pe mica ciupeală.

kongeriket
| kongeriket explică:

NOname: Eu vin în Timişoara 10-12 ore, o dată la doi ani iar când vin nu merg cu transportul în comun deci mersi de propunere dar nu cred c-aş apuca să mă bucur de ea.
În altă ordine de idei, bunicii din partea tatălui au decedat, bunicul la 76 de ani, veteran din cel de-al Doilea Război Mondial, iar bunică-mea la 80 de ani.
Bunicii din partea mamei sunt ambii în viaţă, bunică-mea are 69 de ani iar bunicu'miu 76. Bunică-mea a lucrat 18 ani în chimie iar bunicu'miu 46 de ani în contabilitate.
Ţi-am răspusn la întrebare?

| NickiMinaj a răspuns:

Pe mine nu ma deranjeaza ca sunt cat de cat menajati, mi se pare de maxim bun simt spre exemplu ca nu trebuie sa plateasca incalzirea la bloc( cu ocazia asta am aflat), o factura uriasa in unele orase. gandeste-te ca majoritatea o duc foarte rau cu banii si multi sunt si foarte bolnavi, ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu au perspective...
recunosc, niciodata n-am inteles cum e posibil sa muncesti o viata si sa nu pui dreacului ceva deoparte, ceva consistent ma refer. sunt atatea categorii de oameni de 2 lei in tara asta, chiar nu pot sa ma iau de batrani. mi se face pielea de gaina numai cand ma gandesc cum o fi sa ai 80 de ani si sa fii inca in Romania.

| NickiMinaj a răspuns:

Astea-s romanisme, cu moastele si cozile. dar nu asta e problema adevarata aici : numai pensionar sa nu fi in tara asta! se plang, nu se plang, majoritatea pensiilor sunt execrabile, de aici si atitudinea...

| Dannyjj a răspuns:

Nu ai nici un motiv să-i acuzi sau să-i judeci pentru pensiile lor, chiar dacă au pensii de 1000-2000RON, pentru că şi-au bătut capul şi şi-au rupt spatele O VIAŢĂ ÎNTREAGĂ pentru pensiile lor, au avut minte şi au lucrat pe carte de muncă şi nu la negru. Exact cum a zis şi NOname, la bătrâneţe te lovesc necazurile, ai nevoie de medicamente. Iei această problemă de parcă tu nu ai ajunge pensionar, de parcă la bătrâneţe tu nu ai fi tratat ca şi ei.

Acuma situaţia din Japonia, într-adevăr este un act curajos pe care l-au făcut acei pensionari, dar de acest act am auzit doar acum şi doar în Japonia, nu compara o problemă ce priveşte vieţile unei ţări(chiar o problemă mondială) cu situaţia din România, unde din fericire nu este nevoie de un astfel de act.
Din nou îi dau dreptate utilizatoarei NOname, nu priveşti unde trebuie, nu cred că pensionarii au zis "să trăiţi bine!" şi apoi să-ţi taie din salariu şi să mărescă preţurile, nu cred că ei au zis şi au făcut lucrurile astea.

Acuma nu le iau apărarea, sunt unii pensionari mai enervanţi, care în autobuz îţi zic că îi stresezi cu muzica ce se aude din căşti sau care ziua în amiaza mare îţi bate în ţeavă ca să dai muzica mai încet, care stă pe geam exact când te întâlneşti cu prietena şi apoi "bab'orniţa" te bârfeşte a doua zi la toţi pensionarii din cartier, aici este vorba de mentalitate, cum a zis şi @Kronstadt, dar dacă în autobuz te întreabă dacă îl/o laşi să se aşeze pe scaun(asta însemnând să te ridici tu de pe scaun), nu trebuie să ai ciudă pe pensionari, poate că acel pensionar călător are probleme de sănătate şi are nevoie să stea jos.

P.S. Cei cu pensii de 2000RON nu cred că se plâng, ci cei care au pensii de 350-500RON.

| Dannyjj a răspuns:

@Nyx, aici îţi dau dreptate, lucrul ăsta nu l-am înţeles, nu-l înţeleg şi nici nu cred că-l voi înţelege, de ce pensionarii nu pot sta civilizaţi la o coadă, că e vorba de stat la coadă pentru a vedea sfintele moaşte, că e vorba de deschidere a unui supermarket, de o reducere(apoi ies afară din supermarket doar cu un kilogram de zahăr şi s-au înghesuit degeaba) în cazul ăsta @Kronstadt are dreptate, "mentalitatea-i baiu'".
Bun, tu cunoşti pensionari care au pensii de cca 2000Ron care se plâng, eu cunosc pensionari care au 15000RON chiar şi 2000RON şi nu se plâng, oamenii sunt exact ca şi degetele, se aseamână, dar nu sunt la fel. Dar un pensionar care are 350RON are motiv să se plângă, mai ales acei pensionari care au 1000Ron şi le mai taie şi din acele pensii(din pensii mici se simte când se reduc 50-100RON, dar din pensii mari nu cred că se simte).

| Cocodrilo a răspuns:

Problema nu este cu batranii din Romania ci cu civilizatia romaneasca care e invechita cam cu vreo 100 ani. Din aceasta decurg tot felul de consecinte, printre care atitudinea batranilor si atitudinea fata de batrani.
Am intalnit, cu regret, multi tineri care gandesc asa cum credem ca gandesc batrinii. Speriati de schimbari, agresivi sa incerce solutii mai moderne daca nu le-au vazut la ei acasa.
Nu am timp sa intru in amanunte. Daca ar exista viziunea si,, libidoul" de a moderniza Romania dupa unul din modelele de succes existente (de exemplu cel scandinav) atunci ar intineri si batrinii dar chiar si... tinerii.
O societate are batrinii pe care si-i merita, nu :-)?

P.S. Apropo de,, cine nu are batrini": cine are prilegiul sa stea in preajma unui copil mic sub doi ani si sa urmareasca cum ii fac educatia parintii (tineri) si batrinii (in cazul ca acestia au ceva in cap) poate trage niste concluzii. Parintii, la primul copil, oricat de ambitiosi si dispusi sunt, nu cunosc toate trucurile si nu au nici sangele rece si prezenta de spirit sa le aplice.

| Shameless a răspuns:

O sa iti dai seama dc, cand o sa fi batrana

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai Congherichet, mentalitatea-i baiu', bat-o vina! O fi ceva genetic, dracu' stie...