@Dany
Nu inteleg ce ar trebui sa imi demonstreze linkul ala. Isus si magar apar scrise diferit. Si tu apelezi la google translate ca sursa veridica? Eu zic sa faci urmatorul test: scrie Iisus si apoi Isus, si tradu din romana in ebraica, sa vezi ce scrie.Se modifica ceva?
De ce cred eu ca e un mit? Pentru ca am vorbit cu cunoscatori ai limbii ebraice, si evrei, si profesori de studii iudaice, si toti mi-au spus ca Isus=magar in lb. ebraica e o mare scorneala. E una dintre aberatiile crestinismului romanesc, alaturi de convingerea ca "Crede si nu cerceta" e un dicton biblic.
Isus/ Iisus se pronunta exact la fel, e doar o problema de conventie religioasa si de mostenire gramaticala (in Septuaginta se scria Iisous, cu doi de "i" diferiti, un iota si un eta, litere valabile si in romano-chirilica; nu vorbesc de Hristos aici, ci de onomastica cuvantului). E o prescurtare si adaptare a ebraicului Yehova-shua. Limba ebraica are un alfabet propriu, cu caractere proprii. Asadar, ca sa spui ca "Isus", in ebraica, inseamna magar, un cuvant din limba ebraica compus din 4 foneme, si nu obligatoriu 4 grafeme, va trebui sa fie pronuntat cum e pronuntat in romana Isus. De aceea, cand scrii in incredibilul google translate, in geniul sau poliglot, va gasi acelasi corespondent si pentru Iisus si pentru Isus (macar aici are dreptate). Romanu de rand e mai tantalau si a crezut ca alfabetul latin se potriveste la perfectie cu ala iudaic si si-a inchipuit ca evreii chiar scriau Isus (cu in singur "I") si il mai si pronuntau ca atare
Adriane, cât "impresionism pe tine"
Dacă faci parte din una din secte - sau ba, oricum, mi se pare deplasat răspunsul tău, ca să aduci acuză - printre altele - religiei creştine, că voi v-aţi rupt de adevăr, şi-n mod abuziv, încălcând învăţăturile biblice, de cum bine se poate observa - în cele scrise de tine, ai bine înlocuit sâmbăta cu duminica, drept ziua a7-a pentru odihnă. Brava, fanaticus!
april,
Respectarea zilei de Duminica Mare, o considerăm a7-a şi o închinăm ca sărbătoare a Domnului, pentru odihna noastră.
Dănuţ,
Dragă, sunt creştină ortodoxă. Scz-mă, ce ţi se pare aşa de deplasat, în ceea ce-am scris? Că sunt de părere, prin ce-am scris, că noi Duminica - o sărbătorim, adică - ne şi odihnim. Eu cred că, se subînţelege. Tu, ce zici?
Omul a fost creat pentru a se inmulti, iar zilele saptamanii sunt constituite de miscarea de rotatie a Geei in jurul axei proprii.
Crestinii sustin ca Duminica este ziua de odihna, gratie faptului ca Dumnezeu s-a odihnit in ziua a 7-a din saptamana dupa crearea lumii. Pentru mine ziua de odihna nu exista, ci momentul oportun pentru a ma odihnii.
Satanainizmene- eu ma refeream strict la nivelul tau cognitiv, care este mult sub mediu, nu ma refeream la ramura economica. Dar, inteleg, unele aluzii sunt greu de inteles...Sau de digerat, luand in calcul jignirea adusa, aaa?
Anonim-de ce postezi de sub anonimat, ti-e jena, teama sau nu esti capabil sa porti o discutie?
Da bai, Isus=magar, in ebraica, scris cu un singur "i".
Citeste-ti si tu biblia cu atentie!
Adrian -cuvintele care arata posesia, gen: "creatiunea sa" (e capodopera ta), se scriu cu majuscula. Aici ma refer la cele care-L implica pe Creator! Concluzie: creatiunea Sa. Numai bine, dom'le.
Http://translate.google.ro/......ranslate_t
In prealabil, doresc sa afirm ca stiinta nu este unitara, banuiesc ca esti de acord, nu? Eu am facut referire strict la cuvantul "Isus", scris cu un singur "i", care, in limba ebraica inseamna magar, te poti convinge si tu prin intermediul link-ului de mai sus.
Apropo de felul in care ai construit intrebarea in legatura cu mitul, cum ca Isus inseamna magar, de unde stii tu ca e un mit, o legenda, un basm, posezi argumente indubitabile?
Satanainizmene-infim si ieftin, un plagiator solitar, de tine si de voievodul din Pipera sunt saturat! Scuteste-ma de astfel de comentarii, m-am saturat de oameni care seamana intre ei ca niste roboti. Aceasta-i ultima riposta in ceea ce te priveste.
@Dany
Nu vreau sa ma bag in scandal, dar am lasat si eu mai demult o intrebare.
http://www.tpu.ro/......a-ebraica/
Poate imi aduci tu argumente. Profesorii de la Institutul de Istoria Religiilor nu au stiut sa raspunda.
Era vorba de Sabat (sambata), nu duminica. Dumnezeul crestinilor este un Dumnezeu al sambetei si nu al zilei intai a saptamani ci a zilei a saptea. Biblia Sinodala Ortodoxa : Matei 28, 1. La sfârsitul zilei Sabatului (Sambata), când începea sã se lumineze înspre ziua dintâi a sãptãmânii (Duminica), Maria Magdalina si cealaltã Marie au venit sã vadã mormântul. Acest verset se repeta de trei ori in trei evangheli.
"JeSsYkA a răspuns:...
Respectarea zilei de Duminica Mare, o considerăm a7-a şi o închinăm ca sărbătoare a Domnului, pentru odihna noastră."
Sa intelegem de aici ca nu esti ortodoxa si nici crestina?
La prima intrebare raspunsul meu este: nici una, nici alta.
Spun asta deoarece cred nu are vreo relevanta cum se numeste ori cand se considera zi dedicata odihnei ori celor spirituale, important este sa fie.
Acum, cu programul de lucru de 5 zile pe saptamana, pentru mine zilele de odihna sunt sambata si duminica, cu specificatia ca sambata mai fac si ceva munca fizica.
Odihna placuta!
La mine este o duminica generalizata din moment ce repausul mintii mele dureaza de cand m-am nascut. Restul activitatilor fizice au fost inlocuite de aparate: masina de spalat, de gatit, de orgasmat etc. Asa ca eu nu mai trebuie sa fac nimic ci doar sa ma... "repauzez". Cred ca ultimul efort titanic l-am facut cand m-am nascut, dar si atunci mama, saraca, o impins.
Este ziua in care Dumnezeu s-a odihnit. restul sunt trucuri de tip "am facut seminarul, tu esti prost, eu sunt destept" sau intrebari pe care le pun sectele protestante ca sa isi legitimeze versiunea lor de "crestinism".
@HepHap, aferim.
@Dany, ai fost umilit de cineva care se cheama pe sine insusi satanainizmene. asta trebuie sa te invete ceva despre propria ta valoare, nu-i asa? daca stn te pune la punct, ce pretentii mai poti avea cu ideea ta fixa despre traducerea in ebraica a numelui Mantuitorului? asta e, poti avea incredere oricind in faptul ca stn (a nu se confunda cu Sheitan, ministrul care vrea sa ne ia 70% din salarii) le va da o lectie celor care cred in el si-l sprijina.
p. s.: pe linga ideea mea proasta de a da ca exemplu in directia asta utilizatorii TPU, de fapt e adevarat, Shaitan nu ii iarta niciodata pe oamenii sai, deci ce crezi ca ai cistigat, Dany, insultind crestinismul? e vreun premiu pe care crezi ca poti sa-l iei?
Pe cine crezi ca intereseaza? Daca eu il vad pe vreo unu ca tine Duminica, imi tai venele. Duminica simbolica pentru mine este atunci cand am liber, fara legatura cu Duminica bisericeasca.
Dany - bai, boulus, cuvant ramura al principalului : bou.Ai vrea tu sa ajungi la nivelul petrolului. Te-ai face milionar
Dany
Stai linistit, poate-ti plezneste vreo artera.Intelijentule care esti, aluziile de doi bani le pot face si un copil in stadiul de spermatozoid.Intrebarea avea alta directie, mi-am spus o parere si te-ai gasit tu, marele aparator al credintei sa ma contesti.Sustin in continuare ca esti boulus, atata timp cat dai Google Translate ca argument irefutabil.
Dany
Volareaaa taaa, vaaaaloareaaa taaa...nu o are nimeneaaaa! Unicatule! Hai ca ma plictisesti si n-am chef de tine.Sunt prea vesel sa-mi stric starea.Pa,pa,pa
Bravo ai parafrazat bine, ba foarte bine!
Eu vreau sa-ti raspund din punct de vedere biblic pentru ca si tu ai parafrazat din Marcu 2:27, si mergem in 2:28 unde zice mai bine, dar sa revenim la Duminica.
Daca ar fi Duminica ziua de odihna si sa presupunem ca este, (desi este Sambata) fratilor am merge cu toti pe un drum gresit, pentru ca mai sus April ne intrteaba cand este Duminica pentru noi? NICIODATA, dar niciodata si va spun si de ce nu este, nu o respectam cum ar trebui dupa biblie(repet daca ar fi ), mergem la biserica si dupa aceea acasa, si incepem sa lucram cate ceva prin curte, sau la bar, sau la fotbal, sau cine mai stie ce ne trece prin cap. Nu ne intrebam niciodata oare daca Dumnezeu a lasat ziua aceasta, sa fie de odihna ce trebuie sa facem. E dar nineni nu este obligat sa faca ce face celalalt.
Raspunsul meu la prima parte din intrebarea ta este umnezeu a lasat o zi de odihna si nu pentru ca era obosit, a lasat-o pentru Oameni.
Dupa ce a creat tot ce era bun el s-a uitat catre Adam si Eva si in toata creatiunea sa, la sfarsit a creat aceasta zi :Geneza 2:2/3
Problema pentru noi oameni pleaca de aici de la aceasta intrebare care tu ai mentionato mai sus, mai precis de la versetul ei din biblie care suna cam asa :„Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru Sabat; Replica vine imediat din partea noastra; ai vazut nu este obligatoriu sa tinem Sambata, sigur nu ne obliga nimeni sa tinem Sambata alegerea este a noastra, dar la sfarsit avem toti pretentia sa mergem an Rai sau mai bine zis Noul Pamant.
Stimati prieteni vad ca sunt care tin Duminica care tin Sambata si care tin atunci cand sunt obositi alti can iau vacanta ei bine nu e asa.
Biblia spune clar si mergem an Ezechele 20:19/2.
Sfinţiţi Sabatele Mele, căci ele sunt un semn între Mine şi voi, ca să ştiţi că Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru!"
Dar fiii s-au răzvrătit şi ei împotriva Mea. N-au umblat după rânduielile Mele, n-au păzit şi n-au împlinit poruncile Mele, pe care trebuie să le împlinească omul ca să trăiască prin ele, şi au pângărit Sabatele Mele. Atunci am avut de gând să-Mi vărs urgia peste ei, să-Mi sting mânia împotriva lor în pustiu.
Buna, dumnezeu, dupa cum stim din biblie, a creat duminica sa se odihneasca dupa 6 zile de lucru, asa ca a fost creata si pentru om, Duminica pentru. mine e a 7 a zi din sapta mana dupa calendarul
ortodox, greco catolic, romano catolic.
Daca duminica e ziua de odihna atunci pentru mine e duminica in fiecare zi. Daca e ziua in care mergi la biserica atunci pentru mine e duminica doar la paste si la craciun. si la botezuri
Vreau sa-ti spun ceva nou: nu duminica a fost creata pentru om... ci sambata :iata motivele:1. evreii tin sambata pana in ziua de azi si tot asa au tinut-o si pe vremea lui iisus
2. daca te uiti in biblie. in noul testament la matei\28 paragraful 1 scrie:"in ziua intai a saptamanii, maria magdalina si cealalta maria au venit sa vada mormantul". concluzie:daca isus a fost inmormantat vineri, el a stat in mormant 3 zile dupa care a inviat duminica: "ziua dintai a saptamanii" atunci ziua a7a este sambata _ daca vrei sa mai vorbim pe subiectul asta iti dau idul meu:calinutz999
De fapt a decretat-o Dumnezeu zi de odihna pentru ca muncise prea mult in celelalte sase zile si nu mai avea ce face duminica. Deci este factuta pentru El si banuiesc ca daca mai gasea ceva de facut si duminica, ne luam adio de la ziua de odihna. Acum, daca nu luam totul mot a mot cum fac habotnicii si mintile spala-te, cred ca putem trage concluzia ca dupa ce tragi de te spetesti, iti poti rezerva o zi de odihna ca sa te refaci. Nu mai conteaza care zi din saptamana este aceasta, important este sa-si atinga scopul, adica sa te relaxezi, pentru ca degeaba ai duminica zi de odihna daca tu ai trindavit sase zile inainte. La fel e si cu posturile. Rolul lor este de a detoxifia organismul, nu sint facute sa te infometezi ca prostu'. Din cind in cind e bine sa mai "postesti", atita tot si pentru ca oamenii sint oi, ca sa se clarifice lucrurile si sa nu existe discutii, au fost declarate perioade de post. Dar in realitate, orice om cu judecata stie ca postul il tii atunci cind cere organismul
Nu stiu cine si pentru ce a fost creat. Si, nu mai inteleg de ce scrii cu majuscula, doar nu este substantiv propriu Insa, stiu cu certitudine ca duminica ma odihnesc, pentru ca trebuie sa-mi reincarc bateriile pentru o noua saptamana de munca. Semneaza, Kronstadt (suspendatul).