| Inferno a întrebat:

Cand eram mic imi placeau laserele de jucarie. Imi placea sa fac pisicile sa alerge dupa acea bulina rosie pe care, oricine a mai vazut un laser pana acum, o cunoaste.
Intrebarea e:
Care este viteza maxima cu care acea bulina rosie se poate deplasa tinand cont ca e facuta din lumina (fotoni)?

Răspuns Câştigător
| drutzix a răspuns:

Acel punct nu are o viteza maxima cu care se poate deplasa (poate depasi viteza luminii). Motivul pentru care poate face asta este faptul ca bulina aia rosie nu transmite nici un fel de informatie si daca stai sa te gandesti atunci cand misti punctul se schimba locul in care fotonii lovesc suprafata si nu se misca nimic odata cu punctul (intelegi?).
Pe scurt. Punctul ala e doar nu este un lucru fizic, exista doar in mintea privitorului, si de aceea poate depasi viteza luminii fara sa strice legile fizicii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru drutzix):

Punctul acela e rezultatul lovirii suprafetei de catre fotoni.
Sunt trei posibilitati de a modifica locul in care e situat punctul pe suprafata.
1. Suprafata pe care se face proiectia ramane nemiscata, dar misti sursa
2. Sursa ramane nemiscata, dar misti suprafata pe care se face proiectia
3. Misti si sursa si suprafata, cu viteze diferite
In toate cazurile e vorba de miscare si daca s-ar depasi viteza luminii s-ar incalca legile fizicii (acceptate la momentul asta).

| Inferno explică (pentru anonim_4396):

Sunt trei posibilitati, iar eu m-am referit doar la prima.
Atat ca viteza cu care se misca laserul nu e musai egala cu viteza cu care se misca bulina.
Deci laserul se pote deplasa cu o viteza finita iar bulina cu orice viteza.

Dupa cum a observat bine si drutzix, bulina nici nu se misca. Impresia ca s-ar misca este data de fotonii ce isi schimba directia de propagare.

La momentul t1 cade un foton in punctul A.

La momentul t2 cade alt foton in punctul B

La momentul t3 cade alt foton in punctul C

Iar daca intervalele de timp (t1, t2, t3) sunt apropiate, la fel ca si punctele A, B, C, impresia va fi ca un anume pct luminos s-a deplasat pe distanta A-B-C in intervalul t1-t2. Cand in realitate sunt doar 3 fotoni distincti ce lovesc suprafata in pct apropiate si la intervale de timp apropiate. Iar fotonii astia se deplaseaza cu viteza luminii, insa punctul aparent se poatebdeplasa cu orice viteza, pentru ca practic nici nu e un pct care se misca, ci trei pct distincte. E o iluzie optica, ca la desenele animate.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Ai dreptate cu faptul ca in realitate e vorba de fotoni diferiti, dar eu m-am legat de faptul ca a zis ca bulina rosie nu transmite niciun fel de informatie si ca nu se misca nimic o data cu punctul, de unde a tras concluzia ca acesta se poate misca cu orice viteza, chiar mai mare decat cea a luminii.
Pozitia punctului arata pozitia sursei fata de suprafata si miscarea lui pe suprafata (aparenta sau nu) este in primul rand rezultatul miscarii pozitiei relative a sursei fata de suprafata (sau invers, ca e acelasi lucru).
Bine, in primul rand e o problema, pentru ca daca vrem neaparat sa ne legam de faptul ca miscarea punctului e numai aparenta si nu reala atunci nu are nicio logica sa spunem ca se poate deplasa cu o viteza mai mare sau mai mica, din moment ce am pornit de la ideea ca nu e vorba de nicio miscare, ci numai de o iluzie.
Oricum am lua-o, nu putem afirma ca e posibil ca punctul sa se miste mai repede decat viteza luminii.

| drutzix a răspuns (pentru anonim_4396):

Tu nu vrei sa intelegi ca punctul ala se poate misca mai repede decat viteza luminii?
Ti-a explicat si Inferno ca nu vorbim de nici o miscare si nu e nici o legatura intre Bulina rosie de la T1 si Bulina rosie de la T2. Singura legatura este in mintea ta.
Uite un exemplu mai usor. Sa zicem ca ai doua linii de metal lungi care se deplaseaza una cu 0.9c si cealalta cu 0.8c cand se vor intersecta punctul intersectiei se va misca cu 1.7c, ceea ce arata ca punctul respectiv (ca si bulina rosie) este o constructie imaginara.
Pozitia punctului NU arata pozitia sursei fata de suprafata, nu stiu de unde ai scos tampenia asta. In cazul de fata sursa nu se misca odata cu punctul ci doar isi schimba unghiul.

| anonim_4396 a răspuns (pentru drutzix):

Nu am cum sa vreau sa inteleg ceva ce nu exista, pentru ca asa cum am zis, oricum ai lua-o n-ai cum sa spui ca se poate misca mai repede decat viteza luminii (cred ca am explicat destul de clar de ce).
Exemplul cu liniile de metal pe care l-ai dat nu prea vad ce ar vrea sa demonstreze, in afara de faptul ca nu stii prea multe despre teoria relativitatii, chestie de care oricum mi-am dat seama si din primul tau raspuns.
Pozitia punctului ARATA pozitia sursei fata de de suprafata (iar unghiul e tot ceva ce tine de pozitia relativa), dar daca tu nu intelegi asta nu trebuie sa te grabesti sa spui ca e o tampenie.

| drutzix a răspuns (pentru anonim_4396):

Ok...ce crezi tu ca spune teoria relativitatii?
Punctul se poate misca cu o viteza mai mare de c deoarece e imaginar.

| anonim_4396 a răspuns (pentru drutzix):

Teoria relativitatii zice printre altele ca viteza relativa a oricaror doua obiecte nu depaseste niciodata viteza luminii si in niciun caz nu se aduna 0.9c cu 0.8c.Sunt cu totul alte formule.
In plus e comica explicatia asta a ta cu care insisti, ca punctul e numai o chestie imaginara si mai ales ca daca un lucru e imaginar atunci el se poate misca cu viteza mai mare decat cea a luminii.

| Inferno explică (pentru anonim_4396):

Viteza luminii e de aproximativ 300.000.000 de metri pe secunda.
Acum imagineaza-ti ca avem un panou lung de 600.000.000 de metri. E la o distanta atat de mare de observator (de tine) incat lungimea aparenta a panoului e doar de cativa metri. (Asa cum luna pare a avea cativa cm pentru noi)

Tu ai un laser, suficient de puternoc incat sa lumineze pe acel panou.
Lumina rosie a a laserului se afla intr-un colt al panoului.
Cat iti ia sa misti mana pentru a face laserul sa sara in partea cealalta a panoului? Mai putin de o secunda, dar sa spunem ca o secunda.

Si practic intr-o secunda (cat ti-a luat tie sa misti mana in care tineai laserul ) lumina rosie a parcurs toata lungimea panoului, asta inseamna 600.000.000 de metri pe secunda, mai rapid decat viteza luminii.

| drutzix a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu zic sa nu te mai contrazici acolo unde nu ai competenta.
Punctul rosu despre care vorbim e un obiect fizic?
In exemplul meu chiar se aduna 0.9c cu 0.8c pentru ca nu vorbim decat de viteza si nu de deformare spatio-temporara.
Teoria relativitati spune ca viteza luminii e constanta.
In cosmologie avem termenul de Univers Vizibil. Ce crezi ca inseamna asta? Exista galaxii intregi care se indeparteaza de noi cu o viteza mai mare decat 'c' si din cauza asta nu le mai putem vedea.
In fine. uite ca am cautat si pe net sa vad daca a mai fost pusa problema si ghici ce am gasit o explicatie de la un fizician.
Uita-te la video si spune-mi dupa daca explicatia mea e comica sau corecta.


https://www.youtube.com/watch?v=lR4tJr7sMPM

| drutzix a răspuns (pentru Inferno):

Bine ca nu m-am facut profesor laughing. E bine faptul ca pune intrebari dar ma enerveaza rau faptul ca nu vrea sa ii intre in cap si mai si crede ca are dreptate.

| anonim_4396 a răspuns (pentru drutzix):

Eu cred ca atunci cand am adus in discutie teoria relativitatii am fost destul de clar ca m-am referit la exemplul tau cu liniile de metal, care ma gandesc ca sunt obiecte fizice.
Vad ca insisti sa imi demonstrezi ca era chiar bun, dar iti sugerez sa citesti mai intai mai atent teoria aia.
Acum nu stiu ce sa zic, daca e mai amuzanta explicatia ta ori e mai comic felul cum vrei sa imi demonstrezi ca nu e, punand link la filmuletul ala de pe YouTube, la care poate ar fi bine sa citesti putin cateva din comentariile care s-au facut acolo.

| drutzix a răspuns (pentru anonim_4396):

Tipul care a facut filmuletul e fizician asa ca nu mai comenta aiurea. Te-ai uitat la video?
Nu am spus nicaieri ca liniile de metal ar depasi viteza luminii ci doar punctul de intersectie.

| anonim_4396 a răspuns (pentru drutzix):

Serios? Si daca e fizician inseamna ca orice tampenii ar zice ar trebui sa le iau de bune? Adevarul e ca ai dreptate, comentez aiurea si fara rost, pentru ca nu reusesti sa intelegi niste lucruri foarte simple.
Repet, citeste teoria relativitatii. Dupa ce o sa ti se para ca inteles-o destul de bine mai stam de vorba.

| drutzix a răspuns (pentru anonim_4396):

Bine ma 'dasteptule'. Habar n-ai cu ce se mananca fizica si te dai mare intelept.
Intreaba-l pe profu' tau de fizica si o sa vezi ca iti zice acelasi lucru.

| anonim_4396 a răspuns (pentru drutzix):

Ramane cum am stabilit.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Un lucru e clar, notificarile pe TPU sunt departe de viteza luminii, pentru ca abia azi am primit notificarea la raspunsul asta.
Exemplul tau cu panoul e cam la fel cu cel din link-ul la filmuletul de pe YouTube, cu laserul si Luna si e la fel de gresit.

| Inferno explică (pentru anonim_4396):

Ce e gresit la el?

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Uite care e treaba. Pe mine nu ma deranjeaza sa ma contrazic cu cineva, dar cele mai tampite discutii mi se par alea cu cineva care se contrazice singur. Daca tocmai tu ai adus vorba de faptul ca e vorba de fotoni diferiti, cum poti sa vii cu exemplul ala cu panoul ca sa incerci sa demonstrezi ca punctul se poate misca mai repede decat viteza luminii si sa ma mai si intrebi de ce e gresit?
Ca sa apara un punct luminos pe suprafata trebuie sa astepti ca lumina sa ajunga la suprafata aia (cred ca e destul de logic). Mai exact, ca sa apara orice punct luminos intermediar intre doua puncte aflate la extremitatile panoului trebuie ca lumina de la sursa (laser) sa ajunga pana acolo (din intamplare lumina se plimba cu viteza luminii, oricat de ciudat li s-ar putea parea unora). Nu poti sa ajungi direct de la punctul A la B, trebuie sa treci prin puncte intermediare. Daca vrei sa consideri toate punctele intermediare luate impreauna, ca o linie care leaga punctele A si B, cam cat de logica ti se pare presupunerea ca aceasta ar putea fi trasata (imaginar) cu o viteza mai mare decat cea a luminii, tinand cont de ce am zis pana acum? Bine, poate tie chiar ti se pare logica, dar doar ti se pare.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Stiam filmuletul asta, dar nu demonstreaza nimic.
N-are rost sa o luam de la inceput cu subiectul asta. Pe suprafata Lunii nu se misca un foton de la punctul A la punctul B. Sunt numai proiectii ale fascicolului de lumina. Dupa ce apare punctul luminos A, trebuie sa indrepti sursa spre punctul B si sa astepti pana ajung alti fotoni ca sa apara un alt punct luminos. Nu e aceeasi chestie miscarea cu iluzia miscarii, cum ai zis si tu la un moment dat, numai ca dupa aceea nu stiu de ce ai inceput sa vezi altfel problema asta.

26 răspunsuri:
| drutzix a răspuns:

Sigurul retardat de aici esti tu. Daca ai probleme cu intrebarea sau cu raspunsul meu atunci poti spune de ce crezi ca e gresit daca nu mai bine taci ca te faci de ras.
Dar am impresia ca esti un troll

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Frate...incepuse atat de frumos, pana am dat de fizica.

| MrJoester a răspuns:

Aproape de viteza luminii, insa nu este in vid, deci nu atinge viteza lumiii (300. 000km/s, atinge undeva mai jos.

| Inferno explică (pentru MrJoester):

Nu stiu ce sa spun.
Stiu doar ca era suficient sa misc laserul vreo doi centimetri in pai putin de o secunda, pentru ca acea luminita sa sara de pe un bloc pe altul, cu conditia ca blocurile sa fie la o distanta suficient de mare de mine.

Acum imagineaza-ti ca am un laser suficient de puternic incat lumineaza si luna.
E suficient sa misc mana vreo doi cm, in mai putin de o secunda pentru a face bulina sa ajunga in partea cealalta a lunii, sa parcurga practic 3.500 de km in mai putin de o secunda.

| MrJoester a răspuns (pentru Inferno):

Exact, si asta nu depasteste viteza luminii si e total logic

| drutzix a răspuns (pentru MrJoester):

Nu e nici o problema daca depaseste viteza luminii.