| CristinaLăvMucAnonim a întrebat:

Cum explicati zicala:"A merge inapoi ca racul?" in termeni biologici? Chiar ma intereseaza chestia asta deoarece imi place mult zoologia.

Răspuns Câştigător
| LeMotán a răspuns:

Racul de rau (Astacus fluviatilis), pe care il intalnim prin iazuri, balti si ape curgatoare. De cefalotorace sunt prinse cele cinci perechi de picioare, primele trei perechi terminandu-se cu cate un cleste; cel de la prima pereche este cel mai puternic. Abdomenul (coada) este alcatuit din segmente. Pe fata ventrala a primelor sase segmente se afla niste apendice abdominale, iar ultimul segment (telsonul) este mai latit, nu are apendice si foloseste la inot. La femela de apendicele abdominale sunt prinse ouale, din care dupa fecundare ies pui asemanatori cu parintii. Ei raman prinsi aici un timp oarecare. In timpul dezvoltarii, racul naparleste de mai multe ori. Avand crusta indepartata poate sa creasca. Crusta se reface din niste granule de calcar (gastrolite) care se gasesc in stomacul racului. Culoarea crustei, verde bruna, se datoreaza prezentei a doi pigmenti: albastru si rosu. Prin fierbere pigmentul albastru, mai putin rezistent, se distruge, ramanand numai cel rosu, de unde rezulta culoarea racului fiert. Racul merge pe substrat (fundul apei) cu ajutorul picioarelor. Atunci cand este atacat, el inoata inapoi mai repede, izbind apa cu inotatoarea codala (telesonul), prin indoirea brusca a abdomenului.

6 răspunsuri:
| alessia5158 a răspuns:

Iaca, o explicatie biologica : vorba «a merge înapoi ca racul» nu e tocmai potrivita cu realitatea. Racul merge ca toate dihaniile cu capul înainte si destul de iute. Dar racul înoata îndarat, «da îndarat» si înoata mai iute decît fuge! Pîntecele, «gîtul», partea îngusta din trup, e o vîsla minunata. E formata din inele, fiecare cu cîte o pereche de picioare scurte. Ultima pereche cu ultimul inel sînt latite ca o lopata. Racul loveste apa cu pîntecele îndoit --- facînd un curent înainte, el e împins îndarat. Priceput-ai chestia cu "merge îndarat ca racu' "?

| adutzadragutza a răspuns:

Pai, la caracteristici rac, spune asa : racul cand este atacat incepe sa se intoarca inapoi adica sa mearga cu spatele.De unde vine zicala, adica te dai inapoi, adica nu esti sigur pe un lucru, nu esti hotarat si te dai inapoi

| Rablau_Claudiu_1999 a răspuns:

Pai racii, atunci cand merg ei merg inapoi
.

| Pisicutza_Vale_1987 a răspuns:

Crede-ma racul nu este nici o zodie buna..Eu sunt rac..Si cand vreau sa ma ridic adica sa fac ceva imediat am ghinion...

| Barac_Darius_1994 a răspuns:

Cum explicati zicala a merge ca racul inapoi.

Întrebări similare