Întrebare recomandată | Alphawolf a întrebat:

Cum vedeti constiinta?
1. Ceva oarecum separat("divin").
2. Ea indica un nivel de dezvoltare a creierului(spre ex, pe o scara... constiinta cainelui ocupa locul 2, iar a omului 7).
3. Ea este rezultatul unui proces al activitatii creierului care s-a dezvoltat doar la unele specii(sau eventual doar la om).
Sau?

57 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Mai degrabă varianta nr. 2.
Într-adevăr, pe Terra nivelul nostru de conştiinţă este cel mai înalt, dezvoltat, dar nu cred că toate celelalte animale sunt complet lipsite de conştiinţă. Această idee este doar o aroganţă a unora.

| Inferno a răspuns (pentru NOname):

Putine animale au constiinta (omul, delfinul cimpanzeul, etc), in rest celelalte sunt lipsite de asa ceva.

| NOname a răspuns (pentru Inferno):

Ideea era că omul nu este singurul animal ce posedă conştiinţă, chiar dacă a lui este mai performantă.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Pe care argumente te bazezi atunci cand sustii ca animalele au constiinta?

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

Ma tem ca nu am facut asemenea afirmatii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Capacitatea de a folosi subterfugi e tipic uman sau cel putin asa ar trebui sa fie:http://www.healthdiaries.com/animals-lie.htm

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Capacitatea de a folosi subterfugii nu dovedeste prezenta unei constiinte ci... doar capacitatea de a folosi subterfugii. O constiinta nu poate fi definita de o abilitate ci va fi definita de intregul set de abilitati.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Vezi ca exista si dispozitive de recunoastere faciala si vocala. Dupa logica ta, cum ca propriul caine ar avea constiinta pentru ca te recunoaste, tocmai ai dovedit ca un dispozitiv cu un soft si o camera are constiinta.

Constiinta e reprezentata de capacitatea de a constientiza ca existi, ca si entitate separata, supusa legilor universului. O primata nu are constiinta ci doar o inteligenta superioara celorlalte animale.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Aici eu ma refere la niveluri de constientizare, problema era asa, gorila acea nu putea minti daca nu era constienta, defaptul ca va fi facuta raspunzatoare.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu dizpozitiv nu are reacti emotional dar un caine da.Si careva sa zic ca primatele nu constientizeaza propria existenta? Hm ciudat afirmatiile tale contrazice cam mii de cercetari ce arata capacitatile mentale ale primatelor. Capacitatea de a folosi unelete necesita o oarecare constientizare, iar aceasta abilitatea o au atat primatele cat si corbii si ciorile.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Din "miile de cercetari" despre care vorbesti arata-mi una singura care demonstreaza ca primatele isi constientizeaza existenta. Nu ar trebui sa-ti fie prea greu din moment ce exista deja MII de astfel de cercetari. Eu am citit ceva articole pe aceasta tema si nu am gasit nici macar O SINGURA DOVADA adusa in acest sens, ci doar tone peste tone de presupuneri. Acum ca am aflat ca exista MII de astfel de dovezi abia astept sa le citesc.

Capacitatea de a folosi obiecte din nou nu demonstreaza existenta unei constiinte. Aproape orice animal poate fi dresat sa foloseasca un chibrit, asta nu inseamna ca are constiinta ci capacitatea de a invata un anumit comportament. Si animalele nu mint, cum spui tu, ci folosesc anumite tactici de diversiune, dictate de instincte. Evident ca unele animale, primatele de exemplu, vor face asta la cu totul alt nivel dat fiind faptul ca sunt superioare altor specii din punct de vedere cognitiv. Dar de la a deschide o nuca cu o piatra pana la "deschid o nuca cu o piatra, prin urmare, exist" mi se pare o cale cam lunga.

Imi devine destul de clar ca tu ori nu intelegi despre ce vorbim, desi nu am folosit cuvinte complicate, ori habar nu ai ce inseamna constiinta. Astept miile de cercetari care imi vor demonstra ca ma insel.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Mai bula, inteligenta imensa a primatelor nu ar trebui sa deduca faptul ca ele sunt constiente de sine?
Mai mult animalele precum primatele are capacitatea de a invata, unele sunt capabila sa numere si sa diferentieze obiectele, zi-mi tu cum ai face asta daca nu ai fi constient propria existenta? Ha?

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu, constiinta reprezinta un nivel de inteligenta mult superior fata de nivelul de inteligenta necesar pentru a introduce un cub intr-o forma cubica. Problema ta e ca macar nu intelegi ca primatele nu folosesc acelasi algoritm pentru a gandi, in primul rand pentru ca nu pot asimila concepte complicate, in al doilea pentru ca nu dispun de limbaj articulat. Un babuin nu isi spune in gand: "Vai, krakilla tocmai a realizat ca eu sunt mai inteligent decat Acronimus!" pentru ca el nici macar nu are capacitatea de a stapani concepte precum prost sau destept, existenta sau inexistenta. Gandirea lor consta, in cel mai fericit caz, in atasarea emotiilor unor imagini, iar asta este la ani lumina de constiinta. Tu ai ignorat trei sferturi din ce ti-am scris ca sa poti trage numai concluzii total cretine, pe masura inteligentei tale.

Dar lasa asta, unde sunt miile de exemple pe care mi le-ai promis? Dovedeste-mi ca esti atat de inteligent pe cat crezi tu ca esti sau treci inapoi la colt si recunoaste ce deja am inteles cu totii despre tine.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Http://www.descopera.ro/natura/929141-au-animalele-sentimente
Mai faptul ca nu au inteligenta necesara de a comunica articulat nu insemna ca nu comunica. Ia zi-mi tu mie de ce un animal in padure isi avertizeaza pui de pericol, daca nu stie ca el si pui sa exista. E imposibil sa faci ceva fara sa stie ca tu o faci.
Cum imi dovedesti tu ca animalele nu sunt constiente de propria existenta. Caci nu vorbim de o inteligenta umana ci de cea animala care e complet diferita.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Esti ca o placa stricata, ti-am explicat acum cateva comentarii ce reprezinta constiinta si tu continui sa-mi imi oferi exemple despre anumite trasaturi. Repet, constiinta NU ESTE DEFINITA DE EMOTII! Faptul ca animalele se pot atasa nu inseamna ca pot scrie o carte despre ce semnifica viata si care este scopul ei. Vorbim limbi diferite.

Referitor la intrebarea ta despre cum se face ca animalele percep pericolul cu toate ca sunt private de constiinta (?), raspunsul de bun simt ar fi "pentru ca animalele au instincte si doar pentru ca nu au constiinta nu inseamna ca le lipseste orice forma de inteligenta". De asemenea lipsa unei constiinte nu demonstreaza ca nu se pot atasa sau ca nu pot functiona. Uite ceva interesant daca vrei sa intelegi cum functioneaza creierul unui animal aflat in pericol:

http://en.wikipedia.org/wiki/Fight-or-flight_response

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Hm inteleg ce vrei sa zici, dar e o diferenta a nu percepe faptul ca existi ((cum ai spus si tu ) si faptul ca nu constientizezi ca existi ca animal. Daca la asta te refereai sunt de acord cu tine, dar e imposibil sa iti seama ca existi, ei pot vedea un om, pot recunoaste un om dar nu pot stii ca acea fiinta e om sunt de acord, insa cred ca asta e doar o problema de timp consider ca in timp acest lucru se poate intampla.

NOname
| NOname a răspuns:

Alphawolf, ca să fiu completă: 2 + 3.
Un melanj între cele două variante.

| sabin89 a răspuns:

Eu nu inteleg bine nici electricitatea, da'pai constiinta...

| Alphawolf explică (pentru sabin89):

Nu esti singurul, ele si mie imi provoaca temperatura...

Aici nu stabilim adevaruri, nu se ofera premii Nobel, aici ne dam cu parerea, schimbam idei. Nu te sfii, e normal sa gandesti imperfect.

| sabin89 a răspuns:

Ca sa imi dau si numai o parere, ar trebui sa scriu poate cateva pagini. Si chiar nu vad cum as putea rezuma totul in cateva fraze. Pentru ca trebuie sa merg cate un pas, cate un pas inapoi pe fir. Daca cineva s-ar interesa de intelesul ecuatiilor diferentiale, ar trebui mai intai sa-si puna problema lui d/dx; ce e aia? Ajunge acum sa se intrebe ce e aia derivata. Dar cum e cu trecerea la limita? Cum s-a reprezentat grafic functia? Cum s-a stabilit domeniul de definitie? Ce e aia o asimptota? ...si uite asa, ajunge la tabla inmultirii. Si daca in matematica se poate urma cat de cat un rationament riguros, in alte domenii ma tem ca e mai greu. Eu sunt surprins sa vad cum oameni, inteligenti de altfel, dau tot felul de raspunsuri ca fiind sigure, fara cred ca, probabil, s-ar putea... Cum zice, de exemplu Mada: totul se explica prin instinctul reproducere/supravietuire (dar ce e aia instinct?). Un student eminent a avut la examen subiectul "ce este electricitatea". A scris raspunsul fara greseala, exact ca in carte. Profesorul vine, citeste si zice: "nu stii". Studentul, derutat: Dom' professor, atunci va rog spuneti-mi dvs ce este electricitatea. Prof.: Nici eu nu stiu.
Scuze ca m-am intins la vorba.

| Alphawolf explică (pentru sabin89):

In alea cateva fraze poate fi cel putin o idee care ma poate inspira pe mine sau pe o alta persoana. Prefer mai degraba ceva decat nimic. Aici nu e vorba de sfaturi, ci doar de pareri. Daca toti ne-am rezuma parerile doar la chestii pe care le stapanim bine, comunicarea noatra ar avea mult de suferit, iar asta chiar si la nivel inalt, chiar si in stiinta. Sunt ferm convins ca daca ne-am fi retinut, am fi asteptat perfectiunea, cel putin jumatate din informatia/ideile avute acum la dispozitie nu ar fi, evolutiv am fi ramas in urma.

Unde nu e cazul nu trebuie sa fie nici prea multa siguranta, dar nici prea multa incertitudine sau retinere. Se iau atatea hotarari(de raspundere mare) in fiecare zi fara nicio garantie, s-au facut atatea revolutionari fara nicio garantie. Incertitudinea si retinerea nu sunt cu nimic mai bune decat siguranta...

| sabin89 a răspuns (pentru Alphawolf):

Am sa ma mai gandesc. Poate am totusi ceva de spus in cuvinte putine. Always a pleasure talking to you.

| sabin89 a răspuns:

Nu cred sa fie constiinta ceva "oarecum separat". Eu percep omul ca fiind un tot unitar, fara chestii separate. Ca unii speculeaza si le separa, asta e altceva. Ei ar putea sa spuna ca si un gand, o idee sau un sentiment sunt entitati separate, dar nu sunt. Constiinta este probabil un rezultat al conlucrarii intre minte si sentimente, spus asta asa grosso modo. Chiar daca nu putem da o definitie clara, un lucru este cert: toti avem constiinta.

| Heliodor a răspuns:

Constiinta sau instictul fac parte cam din aceeasi categorie, in mod absurd si schematic este generat de partile nervoase inconstiente/vegetative ex cum sunt si bataile inima mentinerea metabolismului etc

| anonim_4396 a răspuns (pentru Heliodor):

Da,dar la rasele evoluate mult mai complex.

| Heliodor a răspuns (pentru anonim_4396):

Nas zice neaparat, sa luam exemplul frici
in cazul omului, frica cu acelasi efecte se manifesta in fuctie de experienta acumulata, fie ca este un element deja intalnit cosiderat periculos fie ceva necunoscut. Desi in mare, noi nu stim sa folosim eficient alerta corticala, de accea la nivel social condamnam lucrurile pe care nu reusim sa le intelegem si intra in categoria ciudateni
animalele se folosesc eficient, si se bazeaza pe informatiile din mediun in primul rand, asta datorata simturilor dezvoltate

Hai sa comparam calitativ si cantitativ, opuse dar egale.

Constientul, prin iteligenta este cu mult peste orice alta fiinta, partea inconstienta s-a adaptat intro anumita masura constientului.

| Mădă0611 a răspuns:

Este modul prin care natura se asigura ca tot ce e viu si are nevoie de multe informatii pentru supravietuire, supravietuieste. Cum am mai zis, creierul s-a format cand informatiile necesare supravietuirii erau prea multe pentru a fi stocate in adn. Imi tot pomenesc căţeluşii. In preajma locului lor de joaca este o groapa cu apa in ea si le-am tot zis ca nu mearga acolo, intr-o zi au cazut 2, nu stiu cum au iesit, a 2-a zi au cazut ceilalti 2, de atunci asa fain o ocolesc. Sunt constienti ca e acolo si ca e un pericol.

| sublime89 a răspuns:

Fiecare forma de viata are un anumit grad de constiinta de sine, pentru ca altfel nu ne-am astepta sa le vedem facand toate lucrurile specifice existentei pe aceasta planeta. Sau poate ca ne inselam cand credem asta. Poate ca datorita faptului ca noi avem constiinta, o vedem si la animale care nu o au. Dar tind totusi sa cred ca este asa, deci aleg varianta 2.

| anonim_4396 a răspuns (pentru sublime89):

Daca ne am insela cum se face ca animalele din jurul nostru raspuns la stimuli, de exemplu catei raspuns la nume, isi recunosc stapanii, etc?

| FABULOSUL6000 a răspuns (pentru anonim_4396):

Si un copil de 3 ani raspunde la stimuli si poate sa isi recunoasca parinti dar daca ti-ar da una peste gheare cu un ciocan nu ar avea nici cea mai mica remuscare fiindca nu recunoaste actiunea ca fiind rea sau buna.Nu-ti trebuie constiinta ca sa recunosti pe cineva. Daca te-as cunoaste dar as avea un interes, castig la tine nu-mi trebuie constiinta ca sa ma port frumos.Cand interesul dispare poti sa mori ca ma doare undeva!

| anonim_4396 a răspuns (pentru FABULOSUL6000):

Aia e empatie tata, faceti diferenta.

| Alcyon a răspuns:

Asta e unul dintre misterele lumii. Tu pui o intrebare la care niciun om de stiinta (unii dintre ei cu IQ dublu fata de cel al userilor de pe acest site) n-a reusit sa gaseasca un raspuns. laughing

| FABULOSUL6000 a răspuns:

Mori tu linistit ca o sa-i pese cainelui de tine ca-i plin de constiinta.

| Duucu a răspuns:

Bună întrebare...
Probabil 2.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Parerea mea este ca avem ceva divin.Constiinta este ca un dar de la divinitati.O avem, ne folosim de ea, dar e limitata in asa fel incat sa nu vedem punctul nostru de plecare in univers.
Aleg si punctul trei, deoarece acel proces este prezent doar la om si numai el este binecuvantat.Restul animalelor incadrandu-se in materie de consum.
Aleg si punctul doi daca tot suntem langa rafturi.Pe o scara... exact cum zici si tu, un caine e mai constiincios de pericolul unei frangeri de gat, decat un om, care vrea sa-si croiasca drum spre vizualizarea ierarhica a semenilor sai.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

2.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca vine de undeva din abis, foarte intuitiva, si infinita, as zice unu, un fel de inconstient spiritual *anti-psihologie*

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este rezultatul unui proces dar indica si nivelul de dezvoltare al creierului. Asa ca 2 si 3 sunt corecte amandoua.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cu 3 sunt de-acord, s-a dezvoltat doar la unele specii, in general mamifere care sunt constiente de sine. Acum la ora actuala inca se fac cercetari in ce priveste cum ne-am dezvoltat constiinta. Eu cred ca e posibil in urmatoarele deceni/secole ca si anumite animale sa ajunga la nivelul nostru, in speciala primatele apropriate de noi si cvortele.

| RedDeath a răspuns:

Nu vad in nicunul din felurile descrise de tine. Poate exista un om super inteligent, dar rau, deci, constiinta lui atunci cum e? dezvoltata sau nu? Nu arelegatura cu ce ai scris tu.
Ea este un sentiment al responsabilității morale față de propria sa conduită.

| anonim_4396 a răspuns (pentru RedDeath):

Raul si binele sunt relative, a fi bun sau rau depinde de empatie deci? Deci cam tot de constiinta e limitata o actiune considerata morala/imorala.

| digital7shady a răspuns:

Constiinta este un produs al creierului uman. Asta diferentiaza oamenii de restul animalelor: faptul ca poti constientiza ca existi, nu te bazezi doar pe instinctele primare.

| anonim_4396 a răspuns (pentru digital7shady):

Serios spune-i asta catelului care ma recunoaste, sau primatelor care sunt cele mai apropriate de umanitate.

| digital7shady a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, te recunoaste. Dar nu poate constientiza propria existenta.

| anonim_4396 a răspuns (pentru digital7shady):

Mai daca constientizeaza ca eu exist oare nu si da seama ca el insusi exista? Gandeste-te un pic.

| HappyGirl4 a răspuns:

Interesant... laughing as merge pe 2. Pa! Pa!

| NASA10 a răspuns:

Constiinta este ceva care trece intr-un alt spatiu. Este o pierdere de timp sa coboram constiinta intr-atat de mult incat sa ii atribuim un inteles fizic. Cu siguranta ca ea, alaturi de ...sentimente sa zicem, trece intr-un alt cadru
Raspunde

| Arsius a răspuns:

Constiinta este ceva care trece intr-un alt spatiu. Este o pierdere de timp sa coboram constiinta intr-atat de mult incat sa ii atribuim un inteles fizic. Cu siguranta ca ea, alaturi de ...sentimente sa zicem, trece intr-un alt cadru

| frouzz a răspuns:

Varianta numarul 3.Constiinta e prezenta doar la om.Un caine nu are constiinta si nu e destept.Cainele sta jos cand ii zici fiindca s-a obisnuit sa-i dai ceva bun cand te asculta sau fiindca l-ai batut prea rau si acum ii este frica si te asculta, nu fiindca ar fi inteligent.

| adelinazrsh a răspuns:

Personal, cred ca este relativa. Fiecare vede ce vrea prin constiinte si o trateaza in acelasi mod. E exact ca si cu dragostea, prietenia, ura si altele care
apartin de interior. happy

| Mihaelamath777 a răspuns:

Constiinta fiecarui om este asa-zisul "Dumnezeu"...

| Cristynuttttttzzaaa a răspuns:

2. cred

| Pisicutza_Pisi_1970 a răspuns:

Constiinta este o activitate a subconstientului. Cand faci ceva necuviincios subconstientu iti arata asto inspirandu-ti o stare de tristete si parere de rau!

| Lawi a răspuns:

Cred cu desavarsire ca aceatsa "constiinta" este unul din lucrurile pe care nu vom ajunge sa il intelegem niciodata. Din motive evidente,suntem incapabili ca specie sa previzualizam propria existenta/fire a unui concept,cel putin asa elaborat precum constiinta. Deoarece,il folosim chiar si acum,cand scriem aceste randuri (ma refer la toti cei care raspundem la intrebarea ta) si asta nu trezeste in noi niciun simt care sa ne anunte acest fapt. Noi doar facem lucrurile. Le facem ca si cum nu le-am face din aceasta nestiinta care ne caracterizeaza. Suntem limitati si incatusati. Limitati de religie,credinte absurde,politica,societate,toate dezastrele rezultate datorita incompetentei umane. Si incatusati prin simplul fapt ca orice am face,noi nu suntem liberi, fie doar si din faptul ca nu noi am ales sa ne nastem, ce inseamna ca inca de la inceputuri suntem niste biete pasari prinse in colivie, fara sa realizam, asa cum si constiinta noastra salasluieste in noi fara ca noi sa ii constientizam existenta. Trist. Mereu cand ma gandesc la conditia umana ma intristez. Pana la urma ce e viata? o asociatie imatura cu faptul ca noi poate nu existam? Cat te stupid...

| teeressa a răspuns:

O parte de bine si una de rau te ajuta sau te baga in probleme si partea in care te simti vinovat si nu poti spune decat adevarul.

| Ruxe a răspuns:

Ceva oarecum divin
O parte din tine Care nu se vede dar este acolo.
Ea iti vorbeste chiar daca tu nu o auzi. creierul tau o aude si tu faci ce spune ea.
P