| RAY a întrebat:

De ce pshiologia nu poate fi o stiinta exacta?

5 răspunsuri:
| Kaℓi a răspuns:

O stiinta, ca sa fie exacta, trebuie sa indeplineasca o serie de exigente si criterii metodologice generale si particulare. De exemplu, trebuie sa aiba strict delimitat un domeniu de studiu, unic si neintersectabil cu alte domenii. Trebuie sa foloseasca o metoda specifica de abordare si interpretare a fenomenelor circumscrise domeniului respectiv, precum si un sistem care sa permita operatii de masurare si cuantificare a manifestarilor acestor fenomene. Trebuie sa existe posibilitatea ca o cercetare, un experiment efectuat in cadrul acelei stiinte (exacte) sa poata fi reprodus sau repetat de doi sau mai multi cercetatori. Si musai trebuie ca in cadrul unei stiinte exacte, sa se poata opera cu concepte, principii, legi generale.
Daca judeci au atentie, nici una dintre aceste cerinte nu este indeplinita de psihologie. Psihologia a fost considerata o lunga perioada de timp ca parte a filozofiei, pana prin secolul XVIII, cred. Si ea "opereaza" cu spiritul uman, cu fenomene ca gandirea, comportamentul, emotiile, tulburarile mentale - domenii care nu pot fi clasificate, cuprinse in legi sau metodologii stricte.

| FataCuChitaraMunților a răspuns:

Implică prea multe schimbări.

| LaLaura a răspuns:

Simplu.
Pentru ca omul nu e exact.
Nu mergem pe o anumita conduita pe care sa o respectam cu strictele, pentru ca nu sta in adn-ul nostru sa respectam toti o anumita structura, deci si psihologia nu are cum sa fie exacta pentru ca subiectul nu este exact.

| sappy a răspuns:

Pentru ca analizeaza pe fiecare individ in parte in functie de problema, dar are si ea anumite particularitati care sunt prezente aproape la fiecare sedinta!

| CatelusaCuParulCret a răspuns:

Pentru ca depinde de detaliile problemei fiecarui om. Daca te-ai suparat pe cineva, ai motive sa o faci sau nu.

Întrebări similare