| Mădă0611 a întrebat:

Detergentul de rufe (cel de bun simt) nu omoara bacteriile/microorganismele? Unii spun ca trebuie ca temperatura apei sa fie ridicata, peste 40 °C, altii lauda "performantele" unui detergent la sub 30 °C, pai cam degeaba scoate petele daca nu omoara ce trebuie. Deci, cum e?

36 răspunsuri:
| Alphawolf a răspuns:

In combinatie isi fac treaba. In functie detergent si de temperatura apei(care sunt in functie de pretentii si de asumarea riscurilor), sunt si rezultatele. Trebuie echilibrat putin.

Asa cum ai si zis tu, trebuie sa ne aparam de bacteriile noi, de cele periculoase, ca bacterii, oricat ne-am spala, raman destule pe noi. Din cate am inteles(dintr-un documentar), o persoana matura, contine in corp cel putin 1, 5 kg de microorganisme, iar pe fiecare centimetru de piele, undeva pe la un milion...

| Inferno a răspuns:

Nu toate microorganismele sunt patogene. Exista o relatie de simbioza intre om si multe microorganisme.

Asa se face ca intr-un mediu 100% steril ai da ortul popii.

| RAY a răspuns:

Daca poti haine naturale nu din chimicale nu trebuie sa isi faci griji sunt microbi buni si rai ca si pielea moarta,daca folosesti haine din chimicale nu doar ca sunt daunatoare dar nu lasa pielea sa respire bine,adidasi intr-un studiu nu a ajutat nici un participant la un studiu mai mult ne incurca, sapunul ne scade imunitatea, sa descoprit recent ca viermi intestinali fac sa nu te racesti cum nu se stie, si noi suntem microbi dar de aia rai, distrugem natura nu ele, gandaci nu sunt mai rai ca o mustele, gandaci sunt chiar igienci

| RAY a răspuns:

Spalatul des afecteaza tot corpul
capul, distruge radacina capilara samponele
pielea cu chimicale de asta devi alergic, oare de ce?
referitor la dinti, nici un studiu nu a demonstrat ca spalarea de dinti te apara de carii, cunosc persoane batrane care au dinti la 70, 80 de ani dar si tineri fara dinti de ce?
dieta in gura avem si microbi buni dar cand ne intopam cu zahar inamicul nr1 al dinti logic ca nr microbilor rai creste
numai vorbesc de flulor o otrava
mai sunt multe chesti in fine
noi ne bagam in groapa nu microbi, virusi, daca am manca inteligent nu am avea atatea bolii

| Mădă0611 explică (pentru RAY):

Pe mine nu ma intereseaza sa traiesc mult, cu cat plec mai repede, cu atat mai bine, ci sa nu put, bacteriile rele put. laughing Nu toate care sunt pe haine sunt rele, dar daca le spal, ar trebui sa fie curate. Vad ca detergentul "arde" ranile de la maini, cauzate de inalbitor laughing, si de asta ma miram de ce cica n-ar omori microorganisme.

| RAY a răspuns (pentru Mădă0611):

Ai o singura viata,traiesti o singura data,apoi numai vei trai niciodata, asta e unica viata care o vei avea vreodata, nu poti vorbi asa viata e un miracol, eu in fiecare zi ma bucur ca vad lumina ca apoi numai voi exista vreodata, pentru traanspiratie e bun bircarbonatul eu l-am testat e ok, deodorantele faci nodule in timp, daca ai vedea la microscop nu ar fi trai, ce vedem noi putin, detergentul ne omoara si bacterile bune de pe piele, ba da si alergi sa le clatesti bine

| Mădă0611 explică (pentru RAY):

Nu-i bai, ca mori azi sau maine, tot acolo esti. Ma gandeam acum la ceva, ca cei care nu stiu de microorganisme sunt mai bolnavi decat cei care stiu, e selectia naturala. devil Oamenii nu au nimic special; forta ciuciu, rezistenta ciuciu, venin ciuciu, dar au inteligenta, n-o folosesc? mor.

| RAY a răspuns (pentru Mădă0611):

A te feri de microbi nu este selectie naturala si ai infrunta este selectie naturala, exemplu x se fereste de boala sida dar copilu lui poate lua, daca asta e imun la sida si copilu lui va vi, sunt oamenii la sat mult mai sanatosi ca astia de la oras

| RAY a răspuns (pentru Mădă0611):

Avem venin in stomac, forta acuma depinde de fiecare, sunt uni cu o rezistenta incredibila, inteligenta e relativa

| Mădă0611 explică (pentru RAY):

Sunt mai sanatosi ca sunt inteligenti. Si ce daca ia copilul, persoana si-a facut datoria, si-a dat genele mai departe, daca puradelu se drogheaza sau face pornache cu vreo sidoasa, doar nu crezi ca e posedat de inteligenta? Se poate sa iei sida si altfel, dar mai rar.

*Un studiu care evalueaza riscul de infectie din hainele murdare arata ca sunt 0, 1 grame (aproximativ 10.000 de organisme) de materii fecale in fiecare pereche de lenjerie intima "curata"* rolling on the floor nu toti sunt nespalati si imputiti, e fix ca povestea cu tastatura pc-ului sau telefonul mobil, care ar avea multe bacterii, pai daca te speli pe maini cand le folosesti, sunt putine, si inofensive. Banii sunt cele mai jegoase lucruri posibile, bineinteles ca daca pui mana pe ei si apoi scrii ceva la pc tocmai ti-ai populat tastatura, ca astia se inmultesc siguri, cam la 20 de minute.

| RAY a răspuns (pentru Mădă0611):

Foloseste cardul atunci, foloseste manusi de unica folosinta

| Mădă0611 explică (pentru RAY):

Sapun, apa si atentie. :p

| RAY a răspuns (pentru Mădă0611):

Spalare manuala?

| Mădă0611 explică (pentru RAY):

Despre spalat pe maini era vorba, nu?

suntserios
| suntserios a răspuns:

Orice detergent o sa isi faca treaba si la peste 40 grade asa ca spala cu apa mai fierbinte

| Mădă0611 explică (pentru suntserios):

Spal la 60, si tot imi fac idei. laughing) Mai pun Ace, dar asa imi stric hainele.

| neutrino a răspuns:

Acesta este adevarul, motiv pentru care rufele trebuie si calcate.

| OoBunnyoO a răspuns:

Incearca sa fii atenta cu dezinfectatul in exces. Fiecare coltisor al hainelor este populat de bacterii. Bacterii bune, avand in vedere ca nu iti provoaca nicio problema. De asemenea, tot corpul uman este acoperit de bacterii, din nou bacterii bune. Ei bine, aceste bacterii au teritoriul lor si atat timp cat ele populeaza acea zona, alte bacterii nu se vor pune pe zona respectiva. Decat daca este vorba de o bacterie extrem de agresiva care le va omori singura si impotriva careia nu prea ai ce face, decat tratamentul de dupa. Insa, cu cat omori mai mult bacteriile bune, cu atat lasi mai des mai multe zone nepopulate de bacterii (prin dezinfectare in exces) maresti sansele ca o bacterie rea sau care nu trebuie sa fie acolo sa populeze zona respectiva.
Prin urmare, hainele au bacteriile lor care chiar nu te vor afecta cu nimic, pentru ca pielea ta este populata in primul rand de bacterii. Bacteriile de pe haine nu vor avea loc sa se urce pe pielea ta. Nu trebuie sa omori bacteriile de pe ele.
De asemenea, sapunul, detergentul nu omoara bacteriile, cum nici dezinfectantul nu omoara absolut toate bacteriile. Omoara doar bacteriile rele si de regula, daca nu dezinfectezi lucrurile in exces, bacteriile rele nu vor fi pe hainele tale sau pe pielea ta, de la bun inceput. Au si ele nevoie de un loc unde sa se aseze. Si chiar daca isi vor gasi un loc vor fi omorate destul de rapid de bacteriile aflate pe corpul tau pentru ca cele noi vor fi depasite numeric.
Nu stiu exact daca am fost suficient de clara, asta nu inseamna ca nu trebuie sa te speli pe maini dupa ce te joci cu un animal sau inainte sa mananci. Insa nu incerca sa omori toate bacteriile pentru ca este o lupta inutila. Si daca gasesti un detergent care omoara absolut toate bacteriile in momentul in care vei scoate hainele din masina de spalat, bacteriile isi vor gasi locul din nou pe ele inainte sa apuci sa le porti.

| Mădă0611 explică (pentru OoBunnyoO):

Am inteles, dar asa cum trebuie ca bacteriile rele sa fie indepartate de pe maini, de exemplu, asa ar trebui sa faca detergentul cu hainele, altfel dupa ce le scoti din masina si le intinzi, te poti imbolnavi, daca e o bacterie de genul, ceea ce ar fi culmea, doar hainele sunt curate, cica.

| OoBunnyoO a răspuns (pentru Mădă0611):

Nu cred ca ai inteles, sau poate nu am fost eu suficient de explicita. Daca exista bacterii bune deja pe haine, cele rele nu au loc sa se aseze, decat cele foarte agresive (care sunt foarte rare). Cu cat dezinfectezi mai mult hainele cu atat eliberezi locurile ocupate de bacteriile bune si lasi mai mult spatiu pentru cele rele.
La fel si cu mainile. Daca ai bacteriile pielii deja acolo, cele rele nu au cum sa se aseze acolo. Singurele care se pot aseza sunt cele foarte agresive si care de regula nu prea se intalnesc in mediul nostru. Mainile se spala doar pentru ca sunt murdare, insa nu confunda murdaria cu bacteriile. Nici macar sapunurile nu omoara bacteriile.
Bacteriile rele pe care le gasesti in mediu sunt oricum intalnite foarte rar, si de regula o simpla clatire cu apa le indeparteaza pentru ca pur si simplu nu au de ce sa se apuce.
Oricum ar fi, sa nu crezi vreo clipa ca detergentul omoara bacteriile. Niciunul din detergentii gasiti pe piata nu omoara bacteriile, doar indeparteaza petele. Daca vrei sa sterilizezi complet hainele trebuie sa le pui in apa peste 100 de grade, doar asa o sa omori toate bacteriile. Si abia la 60 de grade incepi sa omori o parte din bacterii (insa nu pe toate).
Chiar daca exista bacterii rele pe haine nu se vor aseza pe tine, tu nu ai cum sa le iei pe pielea ta sau in organismul tau, poate decat daca incepi sa iti sugi sau sa iti mananci hainele. Si daca sa zicem ca intr-un caz foarte rar apuci sa iei o bacterie rea, pentru asta ai sistemul imunitar. De ce crezi ca oamenii complet obsedati de igiena sunt predispusi atator alergii si infectiilor si cei care sunt jegosi rar ii vezi imbolnavindu-se (asa cum a spus cineva mai sus)? Pentru ca cei obsedati de igiena sterilizeaza tot in jurul lor, deci omoara si bacteriile bune si fac pana la urma, mai mult loc pentru cele rele. Iar apoi in momentul in care iau una dintre ele, pentru ca organismul lor nu a fost obisnuit cu ele si sistemul lor imunitar nu este antrenat si se vor imbolnavi mult mai usor. Daca vreo bacterie rea intra in organismul tau nu este capat de tara, corpul tau ar trebui sa fie capabil sa se protejeze. Iar bacteriile extrem de periculoase se gasesc in jurul nostru foarte rar, si sansele sa le iei sunt extrem de mici.
In fine, nu stiu din nou, daca am fost suficient de explicita. Sa nu crezi ca vorbesc din ceea ce visez noaptea, pentru ca traiesc alaturi de cineva care lucreaza in medicina si chiar in domeniul microbiologiei.
Nu confunda murdaria cu bacteriile, asta este un mit. Speli hainele pentru a fi curate, in sensul sa nu miroasa, sa nu arate urat, sa le simti tu curate, insa nu pentru a scapa de bacterii. La fel si cu spalatul nostru, ne spalam pentru a nu mirosi, pentru ca ne simtim bine cand suntem curati etc, dar nu pentru a omori toate bacteriile.

| Mădă0611 explică (pentru OoBunnyoO):

Am inteles, dar daca insisti, vad ca te contrazici. Ai bacterii bune pe maini, pui mana pe un caine murdar, de ce te-ai mai spal ca doar cele bune o sa le manance pe cele rele? Sau cele ale cainelui nu sunt rele? Atunci de ce te-ai spala? Ziceai mai sus ca trebuie.
Apropo, stii de ce miros urat hainele? Sau pielea, sau orice miroase urat?

| OoBunnyoO a răspuns (pentru Mădă0611):

Nu ma contrazic, din nou, cred ca nu ai inteles. Ma spal pentru ca ma simt murdara si prafuita, dar nu pentru ca gandesc ca am mii de bacterii pe maini, am si specificat de cateva ori mai sus. Apropo, bacteriile bune nu le mananca pe cele rele, cele rele pur si simplu nu au loc sa se aseze si sa creasca pe pielea ta si asta am specificat de cateva ori (uneori da, o bacterie rea se poate rataci si sta o perioada scurta de timp pe pielea ta, insa este vorba de o perioada scurta si poate fi indepartata foarte usor, doar punand mana pe altceva, de exemplu). De asemenea este o diferenta intre spalatul mainilor (de aceea am specificat spalatul mainilor) pentru ca intra in contact cu multe bacterii (care vor sta scurt din pe pielea noastra), dar mainile le punem in contact permanent cu gura, cu ochii, cu nasul si intre spalatul hainelor pe care le punem o data pe noi si asta este, nu le mancam, nu ne stergem la ochi cu ele etc. Situatia este diferita, spalatul mainilor este diferit, spre deosebire de spalatul hainelor si nu prea poti face comparatie intre ele. Daca iti speli mainile inainte de masa este suficient.
Da, hainele miros din cauza bacteriilor. Daca sunt urat mirositoare nu inseamna ca sunt rele. Majoritatea bacteriilor sunt mirositoare in momentul in care se inmultesc foarte mult, dar daca se inmultesc prea mult, din nou, asta nu le face daunatoare. Ne spalam ca sa inlaturam excesul de bacterii, insa nu ca sa le indepartam complet.
Din nou, repet, exista o diferenta intre a te simti murdar si a te spala pentru ca te simti murdar si a te spala pentru a omori toate bacteriile de pe tine.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Ba le omoara, dar nu pe toate. Cu cat temperatura apei este mai ridicata cu atat cresc sansele ca detergentul sa omoare si mai multe bacterii. Nici chiar clorul in forma pura nu omoara 100% dintre bacterii.

| Mădă0611 explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Cred ca omoara tot, e cam ca acidul sulfuric. Daca omori pe cineva, il poti pune intr-o cada si sa torni clor peste fara sa risti sa ramai fara o parte din casa, ca in Breaking bad. laughing O sa-i ia ceva timp sa te scape de belea, dar cred ca o sa isi faca treaba.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns (pentru Mădă0611):

Eu stiam ca omoara 99% dintre bacterii. Aniway, ideea este aceeasi : cu cat mai ridicata temperatura apei cu atat mai eficient este detergentul. Si la temperaturi mai joase isi va face treaba, dar nu la fel de bine. Si vasele daca ai sa le speli cu apa calda ai sa vezi ca se curata mai usor decat cu apa rece, indiferent cata reclama se face la TV. Este exact acelasi principiu ca si la rufe.

| suffarstar a răspuns:

Bacteriile fac parte din viaţa noastră,ele sunt peste tot,chiar şi în apa pe care o bei sunt milioane de bacterii,de aia apa distilată,nu are gust,că nu are bacterii. Nu te mai speria aşa de tare,lasă corpul să lupte singur,eu nu mai folosesc pastile de mult timp şi răcesc tot mai rar,organismul evoluează,devine din ce în ce mai puternic,dacă îl aperi mereu cu antibiotice şi tot felul de chimicale va rămânea mereu sensibil, ba mai mult bacteriile, virusurile suferă mutaţii şi devin tot mai puternice. Gange este cel mai poluate fluviu, şi totuși indienii îl beau fără nicio problemă, s-au adaptat.

| Mădă0611 explică (pentru suffarstar):

Mie nu mi-e frica, mi-e scarba. Imi imaginez niste gandacei mici misunand pe hainele mele, inmultindu-se rapid, macar cele curate (spalate si nepurtate) sa fie curate.

| suffarstar a răspuns (pentru Mădă0611):

Păi noi chiar bem şi mâncăm acei "gândăcei ". laughing Cică tastatura unui computer are mai mulţumiţi microbi decât un WC public. Deal with that!laughing Oricum sunt doar nişte cerculeţe inofensive, nu-ţi doresc să fi văzut gândaci de bucătărie, printr-o împrejurare am văzut aşa ceva într-o casă şi am rămas marcat.

| sappy a răspuns (pentru Mădă0611):

Apropo,eu unul nu-i inteleg pe aceia care baga in masina de spalat tenesii sau slapii si dupa aceea, in alta zi, lenjeria intima! Unii sunt tare jegosi si nu patesc nimic iar cei care au prea multa grija au probleme! Karma is a *** big grin

| Mădă0611 explică (pentru suffarstar):

Daca pui mainile murdare pe ea. devil Pai gura e plina cu bacterii, de ce te mai speli pe dinti? devil Mergi vara cu autobuzul, vezi sa ai maieu pe tine si sprijina spatele de spatarul scaunului. O sa puti, bacteriile noi sunt baiul, altfel ai puti tot timpul, de ele trebuie sa scapi, celelalte, ale tale, raman si nu-i bai.

| Mădă0611 explică (pentru sappy):

Adidasi bag si eu, dar ii spal (cu mana, folosesc detergent) inainte sa ii spal (la masina) laughing), si nu ii bag cu haine pe care le port, eventual cu geci sau veste, care odata atinse de nu stiu ce chestii din afara sunt ca ei de murdare, dar si pe alea le spal inainte sa le spal, si asa fac cu orice chestie mai murdara, ciorapii de exemplu. Apoi ii dau masinii o spalare si clatire fara haine, cu detergent, clor sau otet, am inteles ca asta ar omori gandacei.

| RAY a răspuns (pentru Mădă0611):

Si in organism nostru avem nevoie tot felul de organisme, pe pielea noastra sunt milioane de organisme

| Mădă0611 explică (pentru RAY):

Bifidus regularis din iaurturile Danone sunt bacterii.

| NoName0x0 a răspuns:

Maii, ai dreptate, degeaba scoate petele daca nu omoara bacteriile/microorganismele. Undeva peste 40 de grade eu zic ca e ok, insa nici prea mult. Dupa parerea mea 60 e suficient, astfel in cat sa nu distruga tesatura.