anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Intrucat azi mi s-a pus "pata" pe Cioran,iar Inferno ma acuza ca "nu-i inteleg intrega filozofie" o sa mai fac o incercare sa ma disculp:
-Vorbind de INTROVERTIT,Cioran spunea:"Nu eu sufar in lume, ci lumea sufera in mime"
Adica cum vine asta?

16 răspunsuri:
| Dmonik a răspuns:

Posibil: minimalizeaza, prin aceasta afirmatie, suferinta individuala.
Suferinta colectiva, poate si privita in sens diacronic, e cea care conteaza, iar pe aceasta o regasim in fiecare dintre noi.

| sabin89 a răspuns:

Prima parte a frazei - nu eu sufar in lume - are ceva sens, desi e si o doza de minciuna, pentru ca el a suferit destul, sarmanul. Dar a doua - lumea sufera in mine - are sens zero, adica filosofie de doi bani (nu chiar zero). Pai cine era el - buricul pamantului? - ca sa sufere o lume intreaga in el?
Tot ce am scris mai sus este strict parerea mea (zic si eu, ca Gg); este posibil si sa gresesc.

| anonim_4396 explică (pentru sabin89):

Pai daca Cioran a facut filozofie "de doi bani", eu sunt prea mic ca sa pot raspunde unui "competent" ca tine. Ma si mir cum de te-ai coborat sa-ti pierzi timpul cu asa nimicuri.

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Scuze, metanie, stiu ca am exagerat. Mie nu mi-a placut de la bun inceput de el si poate de asta cand vad numai fragmente din filosofia lui fac alergie. Nu stiu cum sa zic, filosofia ma atrage si sunt multi filosofi pe care ii admir, dar Cioran mi-a cazut antipatic de la primele incercari de a citi ceva din scrierile lui. Un soi de pessimism (poate nu asta e termenul cel mai potrivit), ceva ce eu nu le-as da copiilor mei, cand i-oi avea, sa citeasca. Altora se prea poate sa le placa, gusturile niciodata nu sunt la fel. O seara buna!

| anonim_4396 explică (pentru sabin89):

Vezi care este deosebirea dintre a raspunde (in exterior)inpulsului de moment si a-ti "cenzura" gandurile? Eu pe tine sincer nu te inteleg! Ai atitudini diametral opuse. Poate ca nu eu, ci tu ar trebui sa-ti pui aceste intrebari.

| Kaℓi a răspuns:

Nu stiu din ce context e desprins citatul, dar cred ca vorbeste despre el, ca introvertit. Eu nu il consider un introvertit, si cred ca aici a sugerat ca suferinta personala, individuala nu conteaza atat de mult ca durerea pe care o resimte, provocata de suferintele lumii.
Adica el era un empatic si un sensibil care se impregna de suferinta universala, pe care o rumega, o tezauriza si o transpunea in fiecare cuvant pe care l-a scris. Un teoretician si un practician al suferintei...
Paradoxal, mie treaba asta (adica citatul din intrebare) nu mi se pare ceva generos si implicat, ci ceva egoist si aproape imoral.

| anonim_4396 explică (pentru Kaℓi):

Ai dat un raspuns interesant.

| anonim_4396 explică (pentru Kaℓi):

Si eu am perceput la fel, initial. Dupa care mi-am reamintit ca totul tine de perspectiva. Da, se pune pe el pe primul loc, victimizandu-se. Dar face asta in timp ce cara in spate si durerea celor din jur. Asa ca nu ma pot intreba cat de egoist e citatul, pana la urma. Oare e un gest egoist sa te plangi ca simti suferinta celorlalti?

| T0T a răspuns:

Adică pe el îl afectează anumite lucruri și prezintă niște stări, trăiri legate de lume dar în ceea ce privește lumea există o doză de nepăsare sau poate neștiință. De asemenea el spunând că nu suferă în lume se poate referi la faptul că nu arată ceea ce simte și că deși lumea face anumite lucruri care îl ating într-un anumit fel emoțional, aceasta nu își dă seama cum îl afectează pe introvertit tocmai pentru că nu arată ceea ce simte și ce îl afectează. E strict opinia mea.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Fiecare om e propriul univers, desi avem empatie, in realitate, tot ce percepem este propria interpretare a ce ni se intampla si e in jurul nostru, nu neparat a ceea ce se petrece cu adevarat. Cioran asta spune, ca totul se intampla in el din moment ce el este cel care atribuie un sens tuturor lucrurilor din exterior care il impacteaza, direct sau indirect.

Prima parte se refera la cat e el dispus sa arate lumii, dintre propriile suferinte, iar a doua parte se refera la capacitatea lui de a intelege prin ce trec ceilalti si cum asta il afecteaza direct.

| Lia340 a răspuns:

Termenul,,introvertit,, desemneaza un tip de personalitate in care individul se raporteaza mai mult la propia fiinta, la trairile si starile sale interioare in defavoarea atentiei practice, orientate spre exterior(cel mai probabil stiai asta deja)...Persoana extrovertita atunci cand se intristeaza, se raporteaza la tristete ca individ (din acest motiv tristetea cel mai adesea trece mai repede la ei).Ei sunt iritati, frustati din cauze externe, de suprafata, asta ii face parte a unei intregi,, comunitati,, s-ar putea spune chiar a unei lumi...la fel cum un copac este o parte a unei paduri.Asa vad extrovertitii viata.
Introvertitul,in plan opus, resimte sentimentul tristetii si nu numai, in sensul lui profund,situandu-se pe o scara mai inalta a intelegerii. El se concentraza pe intreaga lume care exista in interiorul sau, astfel incat tristetea nu este de ceva de moment, ci aproape constant... pentru ca el nu considera, chiar in subconstient, sinele sau ca el ca parte a unui univers, ci metaforic vorbind,, stapanitorul universului sau spiritual,, Probabil din acest motiv in aceasta tipologie au existat mai multi artisti, ei concentreaza toate laturile lumii intr-una singura care ii defineste devenind astfel unitari cu sentimentele si sensul lor in lumea inconjuratoare.

| anonim_4396 explică (pentru Lia340):

Da,ai dreptate, zic eu, in ce spui.Esti insa prea alambicata pentru a fi inteleasa pe deplin de cei care acceseaza acest site. Poate ne vom mai intilni pe viitor.

| Lia340 a răspuns (pentru anonim_4396):

laughing laughing

| anonim_4396 explică (pentru Lia340):

Destul de buna caracterizarea introvertitilor, totusi, nu ar trebui sa stii atat de multe lucruri despre ei. Daca vrei sa inveti sa traiesti, oamenii superficiali sunt cei pe care trebuie sa-i intelegi si nu pe introvertiti.

| GgAnett a răspuns:

Introvertitii sunt persoane cu ganduri extrem de ample si au mii de intrebar legate de orice. Din punctul MEU de vedere (si specific asta ca sa nu inceapa careva sa ma contrazica) Cioran se refera la faptul ca Lumea sufera in mine, adica tot ce se intampla in jur, lucruri de care eu imi dau seama si multi altii nu ma fac sa sufar, dar multa lume sufera fara ca ei sa stie asta, fara sa stie ce consecinte au faptele lor asupra celor din jur sau cum le schimba unele decizii toata viata pe parcurs. Nu eu sufar in lume, lumea inconstienta sufera in mine, tot ce fac ei prost si inconstienta lor e suferinta ce si-o astern singuri

| anonim_4396 explică (pentru GgAnett):

Suntem pe lungimi de unda apropiate, deci eu te admir.