| sabin89 a întrebat:

Universul...A fost aparitia lui o chestiune de sansa? Adica, s-ar fi putut si sa nu apara?

Răspuns Câştigător
| Kaℓi a răspuns:

Poate ca da.
Poate ca, intre toate imensitatile alea pe care ne chinuim sa le pricepem, a existat si o infinitate de timp in care universul nu a existat. Pe urma a aparut, a fost o sansa dintr-o infinitate de posibilitati. Si poate o sa dispara candva, peste un timp fooooarte, foarte lung, care va conta cat o secunda in infinitatea de timp urmatoare, in care nu va exista.

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

Am ametit in timp ce incercam sa-mi imaginez scenariul pe care l-ai propus. Acum mi-am revenit. happy E interesant ca si reflectie filosofica.

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

Da, cred ca unele subiecte nu pot fi abordate decat la nivel filosofic.
Si cred ca asta e unul dintre subiectele alea happy

| drutzix a răspuns (pentru Kaℓi):

Stii de ce imi aduce aminte comentariul tau? Infinite monkey theorem (aia cu o maimuta care scrie intreaga opera a lui Shakespeare apasand la intamplare tastatura unei masini de scris) Poate ca universul nostru face parte dintr-un multivers iar daca ai avea tehnologia necesara ai putea explora tot felul de universuri care nu au fost asa de 'norocoase' ca asta.

50 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Probabil.

| sabin89 explică (pentru NOname):

Mi-ai amintit de ceva ce am citit nu demult intr-o carte de filosofie, in engleza. Erau puse fata in fata doua teze opuse. Unii spuneau ca "God created the universe", iar ceilalti ca "the universe is improbable". Mi se pare tare smecher termenul asta (improbable) folosit in context si sunt tentat sa spun ca nu are sens. Dictionarul nostru il traduce intr-un singur fel: improbabil. Stim cu totii ce inseamna improbabil. Dar, daca ar fi sa se traduca acea carte la noi, cine ce ar intelege din propozitia "Universul este improbabil"? Ai vreo idee?

| NOname a răspuns (pentru sabin89):

Glumeşti. La ora asta? laughing

Nu pot să-mi dau cu părerea fără să ştiu contextul. Doar "the universe is improbable" şi atât îmi sună a non-sens.

| sabin89 explică (pentru NOname):

Nu glumesc, chiar asa era, propozitie cu punct. M-am gandit ca or fi gresit si ei, dar nu, ca ideea a fost repetata de cateva ori in mai putin de o jumatate de pagina. Sa incerc sa imi amintesc in ce carte am citit si poate vin cu tot contextul.

| NOname a răspuns (pentru sabin89):

Ne, ziceam că la ora asta cu ideile e mai greu.hee hee

| NOname a răspuns (pentru sabin89):

Aaaa, ştiu ce au vrut să spună, că Universul era puţin probabil, adică e destul de anomalie că a apărut.

| sabin89 explică (pentru NOname):

Posibil. Desi ar fi trebuit "the universe was...", nu "is". Treaba lor happy

| Inferno a răspuns:

Parerea mea:
Universul nostru da, cred ca aparitia sa a fost o chestiune de sansa.

Insa un Univers tot ar fi aparut. Asta pentru ca nimicul este instabil. Mereu apare ceva din nimic, iar in contextul potrivit acel ceva poate fi substanta primordiala pentru un nou Univers.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Desi spui ca e doar o parere, cred ca este destul de aproape de parerea "oficiala" exprimata de oamenii de stiinta. Spun asta pentru ca stiu ca ai citit mult in legatura cu acest subiect.

| Wehrmacht a răspuns:

Daca ceva s-a intamplat nu cred ca e o chestie de sansa.E ca aia cu "mama ce gol putea sa fie asta daca dadea pe poarta..." da' n-a dat, deci este imposibil sa fii fost gol.
Daca universul a aparut atunci nu ar fi aparut doar daca cineva sau ceva actiona asupra cursului natural al evenimentelor ce au dus la aparitia lor.
E ca si cand umplu o sticla cu apa si ma apuc sa spun ca e o chestie de sansa deoarece puteam sa ma razgandesc si sa nu o mai umplu.
Asta este parerea mea, nu cred ca exista "sansa" decat atunci cand vorbesti despre animale.De exemplu, daca ai avea o putere d-asta supranaturala si te-ai apuca sa joci biliard ai stii unde se duc bilele inainte ca aia alba sa le atinga deoarece nu este o chestiune de sansa odata ce aia a fost lovita, este ceva stabilit dar necunoscut tie si imposibil de impiedicat fara o interventie din exterior.

| 4b a răspuns:

S-ar fi putut sa nu apara planeta noastra, dar...am primit o sansa...

| sabin89 explică (pentru 4b):

Ce bine ca avem planeta asta! Chiar, unde am fi stat daca nu o aveam? In pom? nu se putea, ca nu ar fi fost nici pomi. In aer? nu, ca nu aveam aripi; si de fapt nu era nici aer. Ei, ne descurcam noi.

| 4b a răspuns (pentru sabin89):

Ah ca nici amu nu te-ai lasat de ironie...

| sublime89 a răspuns:

E imposibil sa spunem asta atat timp cat nu-i intelegem originea. Daca am sti cum a ajuns sa apara, atunci am sti si daca ar fi putut sa nu apara. Poate fi un simplu accident, cauzat de un fenomen complet necunoscut noua, sau poate fi ceva inevitabil in acel context. Intr-un multivers s-ar putea ca unviersurile noi sa se formeze la fel de des precum se formeaza stele noi in universul nostru. Si atunci sa intrebi daca aparitia universului nostru a fost doar o chestiune de sansa, ar fi ca si cum ai intreba daca aparitia Soarelui sau a oricarei alte stele din universul nostru e doar o chestiune de sansa. Si da, in mare parte, formarea unei anumite stele care are anumite caracteristici e doar o intamplare, deci acea stea putea foarte bine sa nu apara daca anumite evenimente s-ar fi intamplat altfel.

| sabin89 explică (pentru sublime89):

Corect. Sigur, discutia s-ar mai putea lungi. Chestiunea cu multiversul doar muta probema in alt plan, pentru ca omul tot nu se va lasa si va continua sa intrebe: "A fost aparitia multiversului o chestiune de sansa?" happy

| sublime89 a răspuns (pentru sabin89):

Da, asa-i, avem de-a face cu un regres infinit cand vine vorba de origini. Dupa logica noastra, sunt doar 2 posibilitati: ori a existat tot timpul ceva, ori a aparut ceva din nimic. Ambele variante au un singur lucru in comun: lipsa unei origini, ceea ce e cam inexplicabil pentru noi. Un creator, sau o forta creatoare, doar complica situatia, pentru ca apoi nu avem decat sa ne punem aceleasi intrebari despre originea lui. Poate ca nu conteaza atat de mult daca universul (sau multiversul) au aparut accidental, ci conteaza doar daca sunt guvernate de accidente. Asta e ca si teoria cu creatorul care si-a abandonat creatia, sau pur si simplu nu-l intereseaza sa intervina in creatia lui, si o lasa sa decurga de la sine, intr-un mod intamplator. Pentru noi nici n-ar mai conta daca un astfel de creator exista sau nu. Existenta sau inexistenta lui ar insemna acelasi lucru pentru noi. Universul creat de el ar arata exact ca un univers fara un creator, adica ar fi guvernat doar de sansa. Si universul nostru are exact aceste caracteristici, din cate ne putem da noi seama.

| IzvorulDeIntelepciune a răspuns:

Depinde. Daca dadeam 6 cu 4 nu se stie...

| sabin89 explică (pentru IzvorulDeIntelepciune):

6 cu 4 inseamna poarta in casa. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Teoriile spun ca dintr-o explozie a aparut totul straight face daca explodeaza o grenada ce sanse is sa apara ceva bun? O chestie ca asta nu aduce decat dezordine, iar universul este in ordine totala, sa fie din prost noroc legea gravitationala, pozitia perfecta a pamantului in sistemul solar, faptul ca exista un mediu ce permite dezvoltarea vietii pe pamant si asa mai departe. Sansa e chiar mai mica decat 0, 00000001% sa se intample asa ceva, eu cred ca totul a fost creat de catre un Creator, pana la urma totul trebuie sa aiba un inceput, substantele chimice cum ar fi apa de exemplu, e mai plauzibil asa decat sa crezi ca a fost la intamplare totul, o procedura oarba sau ca a existat din totdeauna.

| Inferno a răspuns (pentru anonim_4396):

"Teoriile spun ca dintr-o explozie a aparut totul"
Nu, teoriile nu spun asta. Asta spun siteurile de popularizare a stiintei (si chiar canalele TV de tipul Discovery) pentru a crea o imagine sugestiva oamenilor fara studii superioare.

Si oricum, plecand de la premisa ta cu explozia, daca materia rezultata di nexplozie este supusa ulterior unor legi ai sa dai tot de ordine.

Spre exemplu: Ai un saculet cu pilitura de fier. Il arunci in aer. Daca asta se intampla in camp magnetic, rezultatul va fi o aranjare ordonata a piliturii de fier, iar explozia nu a facut decat sa o imprastie.

Asa si aici, numai ca in loc de fier avem materie, iar in loc de camp magnetic avem camp gravitational.

In orice caz asta e departe de fenomenul real, deoarece nu vorbim de o explozie.


Eu sunt constient de faptul ca nu ai varsta potrivita pentru a intelege si cunoaste aceste lucruri, insa ar trebui sa ai macar inteligenta necesara pentru a intui ca toate acestea sunt MUUULT mai complexe decat "o explozie de grenada".

| anonim_4396 a răspuns (pentru Inferno):

Mda...tu crezi ca le ti pe toate? straight face Nu te mai tine destept si arogant cu comentariile tale, pacat ca iti e greu sa iei in calcul toate dovezile ca NU a aparut totul dintr-o intamplare oarba asa cum crezi

| Sean a răspuns (pentru anonim_4396):

Expune cateva din acele dovezii te rog sa le vedem si noi...

Universul s-ar fi putut crea din nimic, daca presupunem ca asta ii singurul univers, da ii adevarat ca probabilitatea sa fie totul legat de sansa ii mica, dar pune-o in plan mai mare si vei vedea cum ea creste, sper ca intelegi ce zic.

Un alt lucru ar fi sa presupunem ca universul in care traim noi acum nu ar fi primul, si el sa fie cuprins intr-un ciclu, sa zicem asa ca universul nostru este N si acest N a, aparut dupa Big Crunch universului N-1, de unde N-1, a aparut dupa Big Crunch universului N-2, de unde N-2, a aparut dupa Big Crunch universului N-3, si tot asa pana la N-M, unde M poate fii si infinit, dar poate avea si un numar, deci poate duce la un inceput, sau poate duce la simplu lucru ca Universul a fost din totdeauna aici, deci imagineaza-ti acest ciclu de 10^10 sa zicem, probabilitatea "intamplari" este uriasa atunci.

Ii usor sa zici ca l-a creat cineva, dar cand incepi sa te uiti peste teorii, sau de ce nu sa vi cu propria teorie care nu implica o forta supernaturala si cam respecta legiile fizici devine complicat, nu uita ca aici vorbim despre teorii, sper ca ai inteles cat de cat ce am zis mai sus.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Sean):

Teoriile nu dovedesc nimic, doar presupun ceva in caz ca nu stiai, fiecare alege ce doreste sa creada, tu nu ai analizat prea mult dovezile ca universul a fost creat ci mai mult ce accepta lumea fara intrebari, ca a aparut din senin din explozii si toate cele, toata materia necesara acestor procese de unde a aparut? alte teorii nu? straight face intai analizeaza atent si o parte si cealalta, bineinteles partea cu crearea pare de domeniul doctrinelor religioase cum ar fi ca in 6 zile literare s-a creat totul, o zi de 24 de ore si asa mai departe, uitati totusi ca pentru perioada in care a fost scrisa cartea Geneza, data cu mii de ani inainte de Cristos, oamenii nu erau atat de avansati ca acum cateva secole cel putin, totusi ordinea e exacta, intai a fost creat univrsul (Geneza 1:1) apoi in interval de 6 zile a fost modelat pamantul pentru a putea sa se dezvolte viata si sa traiasca pe el, intai plantele apoi pestii, anfibienii, reptilele si pasarile si dupa mamiferele. chiar acum 3500 de ani s-a spus prima data ca pamantul nu e in forma cubica sau ca e sustinut de 4 elefanti ei stand pe o testoasa ci ca pamantul nu e suspendat pe nimic (Iov 26:7) eu am adus dovezi ca e imposibil sa nu existe un creator din moment ce pana si oamenii de acum cateva milenii stiau mult mai multe fata de perioada in care se aflau, ei fiind inspirati de acel Creator care a creat totul

| Sean a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce te face sa crezi ca ce scrie intr-o carte este peste aceste teorii?

Dovedesc multe lucruri teoriile, o teorie este bazata pe dovezii bine intemeiate, de exemplu Big Bang ca dovezii avem:
-Expansiunea universului, care este in continua crestere, dand totul in spate ajungi la acel punct.
-Radiatia cosmica de fond(un fel de ecou al Big Bang-ului)

doar cateva din lucruri care sustin aceasta teorie, deci inca odata o teorie nu este o presupunere, este sustinuta de o gramada de dovezii in spate, ii gresit sa spui ca ii doar o presupunere, ii cam gresit.

Eu am luat doar ce crede lumea fara intrebari? Majoritatea populatiei din lumea asta crede intr-un creeator eu is impotriva asta, crezi ca nu mi-am pus la randul me intrebari in legatura cu aceste teorii, dar is cat se poate de logice. Am sa iti explic cat de cat cum s-au furmat elementele, primele elemente si cele mai usoare ar fi fost Hidrogen si Heliu, dar si mai putin totusi elemente precum litiu, beriliu si bor in urma diferitelor procese produse in timpul Big Bang-ului si asa numitei cosmic ray spallation(ai putea sa citesti despre), iar celelalte elemente mai grele au fost produse in urma nucleosintezelor stelare, un exemplu is Supernova(chiar cauta documentare despre acest lucru ai sa vezi multe lucruri de cum a aparut universul si cum o explozie poate creea), nu am o cunostiinta buna a chimiei sa ma pot exprima mai bine in aparitia elementelor chimice, dar cauta pe google si vei gasi informatii.

Tot in asa zisa geneza, din cate inteleg eu, Luminatorul mic(Luna), luminatorul mare(soarele) au fost create dupa ce a fost creat pamantul, ceea ce ii cam fals, luand in considerare teoria nebuloaselor, care afirma ca planetele s-au format in jurul soarelui, toate aceste lucruri care le-ai zis tu se pot observa usor, biblia mai nou is modeleaza continutul dupa stiinta, din cate se poate observa in ultimele sute de anii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da.

| Diavolcata a răspuns:

Doar "Dumnezeu" stie ce si cum, degeaba se cred astia mari specialisti, universul este infinit, din cate stim si noi cu el sau fara el nimeni nu stie cum ar fi fost sau cum o sa fie.

| Inferno a răspuns (pentru Diavolcata):

Universul nu e infinit, este insa nemarginit, iar asta e o certitudine stiintifica la ora actuala.

P.S.: Si da, un lucru poate sa nu fie infinit si cu toate acestea sa fie nemarginit. Cel mai concret exemplu este suprafata unei elipse.

| kyliejenner a răspuns:

De unde sa stim noi? Ti se pare ca traim de miliarde de ani?

| sabin89 explică (pentru kyliejenner):

Tu cam de cat timp traiesti? laughing Bineinteles ca nu a fost nimeni de fata cand au avut loc evenimentele, dar un exercitiu de imaginatie putem face. Sau mai mult, sa examinam descoperirile facute de oamenii de stiinta, ca poate ajungem la o concluzie apropiata de adevar. confused

| questsoul a răspuns:

Nu stim de ce a iesit acel punct din starea de singularitate, insa stim ca exista o cauza pentru fiecare efect in materie sau cel putin cineva a declansat acea retea de cauzalitate, de asemenea stim ca materia nu se poate cauza prin sine insasi. Deci cat de legitim este sa spui ca punctul a explodat prin sine insusi, este la fel de legitim sa spui ca o inteligenta exterioara punctului este cea care a declansat explozia acestuia. Aceasta inteligenta poate fi Dumnezeu, Mos Craciun sau cine vreti voi.

| Sean a răspuns:

Oricat mi-ar placea ideea unui creator, a unei vieti dupa moarte, dar raman la parerea ca nu exista un creeator, Universul s-ar fi putut crea din nimic, normal ca probabilitatea este destul de mica, dar si sa castigi la loto ii probabilitatea mica si totusi is castigatori, eu raman la ideea asta aparitia universului prin sansa, pana la o proba contrara, pana acum tot ce s-a descoperit tinde spre big bang, evolutie, dar is multe, foarte multe lucruri care oamenii inca nu si le pot explica, o teorie interesanta este teoria Big Bounce, adica Big Crunch->Big Bang->Big Crunch->Big Bang->...->Big Crunch-Big Bang, si mi se parea o teorie pe care tind sa o sustin.



Cateva lucruri care corectez la unele comentari:

-Universul nu este infinit, este in expansiune, ceva care creste nu poate fii infinit
-Unde exista distrugere, exista si creatie, cat ar fi ea de mica, supernovele exemple perfecte

| sabin89 explică (pentru Sean):

"Oricat mi-ar placea ideea unui creator..."
De ce ti-ar placea ideea asta? Ti-ar placea sa fii pedepsit ca ai fost imoral sau ca ai facut cine stie ce nazdravanie aici pe pamant? Nu e mai bine asa, ca nu ne pedepseste nimeni?

| bleakk a răspuns (pentru sabin89):

Dar nu e totusi trist ca ne vom duce de tot odata?

| sabin89 explică (pentru bleakk):

Poti sa o iei si pe partea asta. Bine, ce am scris eu acolo nu are pretentia de a fi o filosofie. Un roman de-al nostru foarte talentat a spus: "Nu cerceta aceste legi...". Sunt convins ca stii continuarea.

| Sean a răspuns (pentru sabin89):

Depinde cum definesti tu creeator, se pot intelege multe prin asta, tot ce am vrut sa spun in fraza asta este ca as dori o viata de apoi, in care sa pot reintalni persoanele iubite in viata asta, dar nu exista asa ceva, is numai iluzii a unor oameni.

Ce as putea face eu ca om rational cu voia mea asa rau, sa omor o musca, dar hai sa nu vorbim despre basme.

| AdycuThebest a răspuns:

Cred ca ar fi putut sa nu apara universul. Daca Dumnezeu nu vroia sa il creeze nu il crea. asa.El a vrut sa il faca sa il creeze. noi nu suntem in stare sa putem spune ca aparitia lui e o chestiune de sansa.

opinia mea.

| andreiul78 a răspuns:

De ce iti bati capul cu asemenea intrebari? Viata e frumosa, trebuie traita nu explicata.

| tralalalalalalalalalalalala a răspuns:

Universul este si va ramane un mister. Unii spun ca a fost creat de Dumnezeu, dar unii au cu totul altre teorii.Fiecare crede ce vrea si fiecare are parerea lui, dar eu cred ca a fost o chestie de noroc pentru ca Dumnezeu ne-a iubit si a vrut sa ne fie noua bine. Sper ca te-am ajutat :*

| Inferno a răspuns (pentru tralalalalalalalalalalalala):

Ma "bucur" sa vad ca indoctrinarea religioasa isi face treaba foarte bine.
Deci,sa inteleg: Exista ideea de baza ca Dumnezeu a creat Universul. Idee care dupa toate sansele e corecta. Iar pe langa aceasta idee centrala, mai exista si niste teorele mititele ale unor sonati, care zic diferit.



Of, of, cat de mult deformeaza religia adevarul... of of...

| Teardrop a răspuns (pentru tralalalalalalalalalalalala):

Nu va rămâne un mister. Până la urmă oamenii vor descifra totul.

| sabin89 explică (pentru Teardrop):

Esti optimista. Cam asa gandesc si eu. Daca s-au elucidat atatea "mistere" pana in present, de ce sa nu privim cu incredere viitorul?

| AndreiBossCss37 a răspuns:

Nu de fapt, totul este de la Dumnezeu.

| anonim_4396 a răspuns (pentru AndreiBossCss37):

Corectwinking

| sabin89 explică (pentru AndreiBossCss37):

E doar o parere a ta, bineinteles; un crez. Nu cred ca ai ceva dovezi, ca daca ai avea ni le-ai spune si noua; nu ai fi atat de egoist/a sa le tii doar pentru tine. happy

| AndreiBossCss37 a răspuns (pentru sabin89):

Nu am nicio dovada, asa scrie in biblie ca Dumnezeu a facut Universul si totul ce vedem in lume. Doar nu se putea fi intamplat altceva. happy