| Prezidentul a întrebat:

Vi se pare libertate faptul ca suntem obligati sa platim caldura desi nu dorim? (unii n-au nevoie, dar sunt obligati sa plateasca) Sau faptul ca suntem obligati sa platim taxe pe o locuinta unde nu locuim?

10 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Debranzeaza te de la caldura daca nu iti convine, vinde casa daca nu locuiesti in ea, muta te in salbaticie daca nu iti convine traiul civilizat in care ai si obligatii nu doar drepturi

| Prezidentul explică (pentru suntserios):

Este ilegal sa te debransezi dle... Daca unii considera alte surse de caldura mai eficiente, de ce sunt obligati sa plateasca rahatul de caldura de pe teava, mai nou peretii?

Stiu ca vei raspunde "faci parte dintr-o societate, bloc comun" etc. Dar termenul de libertate in mod normal nu ar trebui sa aiba limite...

| suntserios a răspuns (pentru Prezidentul):

Iti inchizi calofierul, pui repartitoare, te muti la casa solutii sunt, sa vrei sa le aplici, lasa filosofia cu libertatea

| alessia5158 a răspuns (pentru Prezidentul):

Debransarea este "ilegala" daca nu se face cu respectarea anumitor conditii impuse de Legea nr. 326/2006 si ordinul Autoritatea Naţ. de Regl. pentru Serviciile Publice de Gosp. Comunală nr.91/2007(http://www.radet.ro/clienti_derebransare.php)

| Dendoris a răspuns (pentru alessia5158):

Error 404 Not Found.

Poti sa repui linkul te rog?

| alessia5158 a răspuns (pentru Dendoris):

Copiaza link-ul si pune-l direct pe Google--- vei putea lectura articolele care te intereseaza si anume:

Legea nr. 325/2006 - art. 30, 32 alin. c, 45 (1) b, 46

art. 30
(2) Deconectarea unui consumator dintr-un condominiu se face cu respectarea urmatoarelor condiţii cumulative:


a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontala cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotarârea adunarii generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel putin 30 de zile înainte.


(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încalzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)-(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.

art. 32
c) - operatorul serviciului de alimentare cu energie termica în sistem centralizat are dreptul sa stabileasca conditiile tehnice de bransare sau de debransare a utilizatorilor de energie termica la instalatiile aflate în administrarea lor, cu respectarea normativelor tehnice în vigoare si a reglementarilor emise de A.N.R.S.C.;

art. 45
(1) Constituie contraventii, altele decât cele prevazute în Legea nr. 51/2006, si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei urmatoarele fapte:

b) debransarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termica fara respectarea dispozitiilor prezentei legi;


art. 46
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 45 se fac de catre reprezentantii împuterniciti ai autoritatilor de reglementare competente si/sau autoritatii administratiei publice locale, conform atributiilor stabilite în prezenta lege si în Legea nr. 51/2006, publicata în M.O. nr. 254/2006.

Ordinul A.N.R.S.C. nr. 91/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica - art. 246, 247, 248 alin. 2, 249, 251, 252, 254, 303 alin. 3

art. 246
Deconectările individuale ale unor apartamente situate în imobile de locuit tip bloc - condominii, alimentate cu energie termică din sistemul energetic de interes local, indiferent de cauze, se pot realiza în următoarele conditii cumulative:
a) să se modifice contractul de furnizare al energiei termice, prin act aditional, la solicitarea reprezentantului legal al asociatiei de proprietari/locatari, ca urmare a modificării puterii termice instalate în condominiu, cu acordul furnizorului;
b) să existe acceptul scris al proprietarilor spatiilor cu destinatie de locuintă sau cu altă destinatie cu care cel care doreste debransarea are pereti comuni sau plansee comune, din care să rezulte că sunt de acord cu debransarea si cunosc influentele debransării asupra conditiilor de confort si de mediu din spatiile pe care le detin în proprietate;
c) să existe documentatia tehnică prevăzută la art. 254 lit. g);
d) solicitantul să aibă montat aparat de măsurare a debitului de gaze naturale pe care le consumă, în cazul în care continuă să folosească spatiul pe care îl are în proprietate, după debransare.

art. 247
În situatia în care deconectarea se face cu intentia înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un alt sistem de încălzire individual, modificarea sistemului de încălzire individual se va face numai cu autorizatie de construire, obtinută în conditiile legii, care va tine cont de modul individual de evacuare a gazelor de ardere, astfel încât conditiile de mediu din imediata vecinătate să nu fie influentate si să fie respectat principiul de asigurare a unui mediu curat pentru vecini.

art. 248
Furnizorul are obligatia de a verifica îndeplinirea conditiilor prevăzute la art. 246 si 247 înainte de a emite avizul de deconectare.
(2) În cazul în care deconectarea se face fără îndeplinirea conditiilor legale, furnizorul este îndreptătit să aplice penalizări la factură, reprezentând cheltuielile suplimentare de exploatare datorate deconectării.

art. 249
Deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament.

art. 251
Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu este interzisă în următoarele situatii:
a) se intentionează deconectarea numai a unor corpuri de încălzire din cadrul spatiului cu destinatie de locuintă si nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) deconectarea totală fără asigurarea încălzirii spatiului cu destinatie de locuintă sau altă destinatie cu o sursă alternativă de producere a energiei termice.

| Dendoris a răspuns (pentru alessia5158):

Multumesc frumos

| alessia5158 a răspuns (pentru Dendoris):

Cu placere!

| relian a răspuns:

Daca ai o lucuinta unde nu sta nimeni de ce o mai ai? Inseamna ca ai bani de aruncat.Sa revin da mi se pare libertate sa platesti taxe pe o casa indiferent cum este, dar nu este corect sa platesti caldura daca nu doresti.Dar presupun ca stai la un aptm intr-un bloc si aveti caldura la comun.Asta e ce sa-i faci daca majoritatea din acel bloc vor asa si tu nu, atunci pleaca de acolo, ori te supui majoritati.Revenind la casa este logic sa platesti taxe pentru ca acea casa este situata undeva intr-o comunitate care se supune unor legi, reguli chiar daca nu iti este tie pe plac. Orinde in lumea asta, chiar si in africa in jungla de tiai face o casa tot ai plati taxe pentru ea chiar de nu stai acolo.Concluzia este pleaca pe Luna fa-ti acolo casa si nimeni nu te va deranja.Referitor la caldura te asigur ca daca stai la casa nu te obliga nimeni sa faci focul sau mai stiu eu ce.Deci cum cineva spunea pe aici libertate si drepturi le ai dupa ce iti indeplinesti obligatiile ce le ai.Nu te astepta ca ti se vor da doar libertati si drepturi fara ca tu sa faci nimic pentru asta.Deci cam asta inseamna libertate si dreptate.Altfel ai deveni un fel de dictator, adica numai sa ti se dea, dar tu ioc inapoi.

| Dendoris a răspuns:

Da, esti liber.

Faptul ca platesti pentru caldura reprezinta plata unui serviciu de care vrei sa beneficiezi. Este la alegerea ta daca vrei sau nu sa beneficiezi.

Esti liber sa ai mai mult de o proprietate privata, nimeni nu te limiteaza, bani sa ai. Da, este o obligatie fireasca cand e vorba de stat si anume sa platesti taxe.

Omul, relativ este liber. In cazul tau nimeni nu te obliga sa mai ai inca o locuinta in afara de cea pe care o folosesti sau sa fii abonat la serviciul de caldura.