| cristianzgz3 a întrebat:

Funda! ce inseamna sa actualizezi biosul? in ce conditii actualizezi biosul?
ce este biosul? imi puteti explica cu detalii

2 răspunsuri:
neluL
| neluL a răspuns:

1.Ce este BIOS-ul?

Sistemul de intrare-ieșire primar (BIOS-ul) este un program încorporat în computere personale care pornește sistemul de operare atunci când deschizi computerul. De asemenea, este referit ca firmware de sistem. BIOS-ul este o parte a hardware-ului computerului și este independent de Windows. Basic Input Output Sistem. Asa se traduce denumirea in engleza. Mai este numit si Firmware cand este vorba strict de partea de cod, (software) aceasta denumire fiind folosita mai ales pentru alte dispozitive (HDD-uri, unitati optice, placi video). Asadar vorbim despre managementul intrarilor si iesirilor la initializarea, pornirea, placii de baza. Fara aceasta etapa initiala care sa se desfasoare corespunzator nu este posibila nici o operatie si computerul sau platforma hardware nu este altceva decat o adunatura de componente care nu fac decat sa stea degeaba. Primele linii de cod executate de sistem la pornire poarta denumirea de BIOS. Dupa executarea acestui cod sistemul este gata si poate incarca codul sistemului de operare care va prelua toate functiile legate de managementul resurselor (iesiri, intrari... etc) Sistemul de operare poate fi DOS Windows, Linux sau oricare altul.

2.Ce inseamna sa actualizezi biosul?

Inseamna sa-i faci update la o versiune mai noua aparuta.De aici rezulta foarte clar ca Update-ul de bios este procesul de actualizare a BIOS-ului (actualizarea firmware-ului a codului necesar la pornire) Update-ul presupune existenta pe calculator a unui BIOS functional pentru pornire. In concluzie pentru update trebuie sa ai un calculator functional. Update-ul se face cu suport si software obtinute de la producator. Producatorul furnizeaza periodic variante imbunatatite de BIOS (cod) pentru a asigura in general compatibilitatea cu device-uri si componente mai noi sau pentru a rezolva problemele de compatibilitate, stabilitate sau performanta aparute sau descoperite ulterior comercializarii produsului. In general fiecare update are specificata si problema sau problemele pe care acesta le rezolva sau pentru care acesta a fost creat. Procedurile de actualizare variază în funcție de producătorul BIOS-ului. În cazul în care consideri că este necesar să actualizezi BIOS-ul, consulta informațiile livrate împreună cu computerul sau viziteaza site-ul Web al producătorului computerului.

3.In ce conditi actualizezi biosul?

Actualizarea BIOS-ului trebuie efectuată numai dacă este necesar (de exemplu, pentru a rezolva o problemă de compatibilitate). Acest lucru poate fi un proces complicat și, dacă apare o eroare, computerul poate deveni inoperabil. Asigura-te că urmezi cu exactitate instrucțiunile producătorului. Pentru a putea face un update de bios este nevoie ca sistemul sa poata incarca un sistem de operare oarecare deci sa aiba BIOS functional in prealabil. Trebuie ca sistemul sa poata duce la bun sfarsit o operatiune de copiere a noului BIOS in locul celui vechi. Cum biosul nu este folosit in timpul utilizarii sistemului de operare, (Windows Dos sau LINUX) se poate copia foarte usor orice noua varianta in locul celei vechi cu softul furnizat de la producator. Asta inseamna update: procesul de inlocuire a vechiului BIOS cu altul. Aici apar problemele. Practic nu vom sti daca am reusit update-ul decat dupa ce am oprit PC-ul pentru ca nu exista loc decat pentru un singur BIOS pe chip. Daca mai porneste am reusit daca nu... nu. Din aceasta cauza ve-i observa ca producatorii mentioneaza ca update-ul il faci pe propria raspundere si ca este posibil ca device-ul sa nu mai functioneze.

| RomulusMilea a răspuns:

BIOS - Basic Input Output System.

Orice computer are o placă de bază, care comunică cu hard disk-ul, cu monitorul, cu placa video, etc. Placa video poate sau nu să fie inclusă în placa de bază, memoria RAM (memoria volatilă) este de asemenea conţinută de placa de bază.

BIOS-ul este de fapt un set de intrucţiuni (deci este o componentă software) care ghidează computer-ul la orice pornire, şi numai la pornire.

Acest BIOS este înmagazinat într-o componentă de pe placa de bază, nu este înmagazinat pe hard disk, altfel în cazul "crăpării" hard disk-ului, ar putea "deceda" şi BIOS-ul, adică computer-ul nu ar mai putea porni.

Una dintre cele mai importante funcţii ale BIOS-ului este aşa-numitul POST (Power Self Test), adică auto-testul la pornire. Computerul îşi verifică partenerii la pornire, aşa cum dirijorul unei orchestre verifică dacă nu cumva lipseşte nimeni din orchestră, şi dacă fiecare mai ştie să cânte, că altfel, concertul va ieşi fie fără unul sau mai multe instrumente, sau va suna ca din fundul butoiului (:-))).

Apoi BIOS-ul conţine secvenţa de boot-are. Boot este în engleză bocanc, cu care computer-ul se încalţă, iar în BIOS secvenţa de bootare este ordinea în care se "încalţă" computer-ul, care se presupune că are multe picioare, nu doar două.

Cam atât despre BIOS. Actualizarea lui se recomandă:

- dacă au trecut multe luni sau ani de la achiziţionarea computer-ului (se presupune că în acel interval de timp producătorii au îmbunătăţit BIOS-ul plăcii de bază, au "scos" o nouă versiune, pe care au îmbunătăţit-o, adică au eliminat erorile găsite după lansarea în masă a versiunii de BIOS existente la tine în computer şi au mai adăugat opţiuni noi);

- dacă computer-ul dă uneori semne de slăbiciune cauzate de placa de bază.

Până aici toate sunt bune!

ATENŢIE! Actualizarea BIOS-ului este un proces destul de complex, şi trebuie să se facă NUMAI şi NUMAI de către personal instruit în acest sens.

Dacă nu, te expui unui risc uriaş, de 99.00% să îţi distrugi BIOS-ul, iar computerul, surpriză, nu va mai porni niciodată! Nu vrei asta, nu?

Sper să te fi ajutat. O zi excelentă.

Întrebări similare