Ai şi tu o întrebare ? Pune-o aici
 
3104176intrebari
Quiz-uri TPU
Ultimele intrebari
Twitter
micşorează boxul
Categorii
micşorează boxul
Blogul tău poate ajuta
TRAFIC
29 Apr
SATI 198.046AFISARI
107.646VIZITE
97.734V. UNICI
Raspunsurile castigatoare ale utilizatorului aladinbeci
 • raspuns ales
  DanielaIoana, ti-am trimis un mesaj cu cateva sugestii pentru abordarea intrebarii tale. Dupa parerea mea, s-ar obtine pentru rezistenta interna a sursei valoarea de 1 ohm, dar verifica si tu. Sper ca te-am putut ajuta cat de cat. Bafta!  postat la 2 Februarie 2012 22:23
 • raspuns ales
  Pai byby, imparti masa la densitate si afli volunul. Din faptul ca volumul este produsul celor trei dimensiuni, imparti volumul calculat anterior la produsul dintre latime si grosime si afli lungimea scandurii. Spor la lucru, ca nu e greu.  postat la 1 Februarie 2012 22:57
 • raspuns ales
  Karolincik, daca tot ai pus intrebarea asta, o sa-ti spun ca o molecula de apa are 10 electroni. 8 sunt ai atomului de oxigen, dintre care 6 sunt pe ultimul strat electronic, iar ceilalti doi sunt adusi de cei doi atomi de hidrogen(cate unul de fiecare atom de hidrogen). Legatura, care este covalenta, se formeaza prin punere in comun de electroni.
  Doar ca nu prea este uzual sa vorbesti de numarul de electroni din molecule, ci mai degraba din atomi.
  Sper ca te-am putut ajuta. Bafta!  postat la 31 Ianuarie 2012 22:22
 • raspuns ales
  Oxidul de calciu are formula CaO. Hidroxidul de calciu are formula Ca(OH)2.  postat la 30 Ianuarie 2012 21:33
 • raspuns ales
  Intrebarea pe care ai pus-o nu este chiar usoara. Ti-am trimis un mesaj cu parerea mea despre modul cum cred ca ar trebui abordata. Ma bucur daca te-am putut ajuta. Bafta!  postat la 29 Ianuarie 2012 22:54
 • raspuns ales
  Dupa parerea mea, iti lipseste o data din enunt, si anume caldura specifica a apei. Verifica inca o data enuntul. Ti-am trimis un mesaj cu cateva sugestii care te-ar putea ajuta. Bafta!  postat la 26 Ianuarie 2012 22:56
 • raspuns ales
  Bibycool, densitatea este raportul dintre masa si volumul unui corp. Acum, tu ai tona(care este o unitate pentru masurarea masei) supra metru cub(care este o unitate pntru masurarea volumului). In concluzie, tona/metru cub este si ea o unitate de masura a densitatii. Sper ca te-am putut ajuta.  postat la 26 Ianuarie 2012 21:32
 • raspuns ales
  TearsFall, ti-am trimis un mesaj. Sper sa te fi putut ajuta. Bafta!  postat la 19 Ianuarie 2012 17:02
 • raspuns ales
  Diana, ti-am trimis un mesaj cu niste sugestii. Ma bucur daca te-am putut ajuta. Bafta!  postat la 18 Ianuarie 2012 21:42
 • raspuns ales
  Cri, si eu zic ca variantele sunt: 4 buchete, 5 buchete si 6 buchete.  postat la 17 Ianuarie 2012 22:16
 • raspuns ales
  Ti-am trimis un mesaj care sa te ajute. Repet: NaOH (soda caustica) este o baza mai puternica decat Mg(OH)2.  postat la 17 Ianuarie 2012 21:49
 • raspuns ales
  Alexandra, ti-am trimis un mesaj cu niste sugestii. Ma bucur daca te-am putut ajuta. Si ca sa raspund: NaOH este o baza mai tare decat Mg(OH)2. Bafta!  postat la 17 Ianuarie 2012 21:42
 • raspuns ales
  Poly, ti-am trimis un mesaj cu ceea ce cred eu despre relatiile date in intrebare. Mai vezi si alte pareri si verifica si tu, ca nu sunt foarte sigur. Sper ca te-am putut ajuta cu ceva.  postat la 16 Ianuarie 2012 22:14
 • raspuns ales
  Culoarea galbena.  postat la 15 Ianuarie 2012 8:50
 • raspuns ales
  Simonika, si mie mi-a dat 25 de lazi si 137 kg de mere.  postat la 12 Ianuarie 2012 22:53
 • raspuns ales
  Byutsa, pentru elementele cu caracter electropozitiv, electrovalenta lor este pozitiva si este egala cu numarul de electroni cedati.
  Pentru cele cu carecter electronegativ, electrovalenta este negativa si egala cu numarul de electroni acceptati.
  Pentru Ca este clar ca electrovalenta sa este +2, deoarece cedeaza 2 electroni.
  Ge este un semimetal cu proprietati de semiconductor, ca si siliciul. Se poate spune ca electrovalenta lui, in unii compusi, este +2, dar electrovalenta stabila normala este +4.
  Asta este parerea mea.
  Ma bucur daca te-am putut ajuta.  postat la 12 Ianuarie 2012 21:51
 • raspuns ales
  Simonika, mie mi-a dat 16 bile albe si 4 bile rosii. Ti-am trimis un mesaj cu niste sugestii. Ma bucur daca te-am putut ajuta.  postat la 12 Ianuarie 2012 21:36
 • raspuns ales
  Din cate stiu eu, Ioan Budai Deleanu in "Tiganiada" si Alexandru Mitru in "Legenda valaha" (care cuprinde si "Sageata capitanului Ion"). A fost facut si un film dupa "Sageata capitanului Ion". Ma bucur daca te-am putut ajuta.  postat la 12 Ianuarie 2012 21:01
 • raspuns ales
  Maria, cred ca restul cautat este 0.
  Uite si explicatia.
  Sa consideram un numar natural oarecare a. Daca il impartim la 9 obtinem catul ( pe care sa - l notam cu b si care va fi tot un numar natural) si restul 3. Conform teoremei impartirii cu rest, putem scrie ca:
  deimpartitul = impartitorul *catul + restul.
  Cu semnul "*" simbolizez operatia de inmultire.
  Deci, in cazul nostru avem: a = 9*b + 3 = daca dam pe 3 in factor = 3(3*b + 1). Daca impartim numarul a la 3 avem:
  a : 3 = 3(3*b + 1) : 3 = dupa simplificare cu 3 = 3*b + 1.
  Asadar, se observa ca numarul a s-a simplificat cu 3, deci el se imparte exact la 3, deci restul impartirii lui a la 3 este 0.
  Poti analiza si cateva exemple. De pilda, 21 : 9 = 2 rest 3, dar 21 : 3 = 7 rest 0. Sau 30 : 9 = 3 rest 3. dar 30 : 3 = 10 rest 0.
  Asta e parerea mea. Sper ca te-am putut ajuta. Bafta!  postat la 11 Ianuarie 2012 22:53
 • raspuns ales
  Alexandra, alcoolii sunt o clasa de compusi organici. Daca te referi la alcoolul etilic sau etanol (H3C - CH2 - OH), densitatea lui este cea pe care ti-a scris-o userul Zenithf, adica 0, 7894 grame/centimetru cub sau 789, 4 kilograme/metru cub.
  Ma bucur daca te-am putut ajuta.  postat la 10 Ianuarie 2012 21:47
 • raspuns ales
  Sonnora, s-ar putea sa te referi la filmul Red Planet (2000), adica Planeta Rosie, cu Carrie - Anne Moss, Terence Stamp, Val Kilmer, Tom Sizemore, Simon Baker etc. in distributie.
  Ma bucur daca te-am putut ajuta cu ceva.  postat la 8 Ianuarie 2012 22:35
 • raspuns ales
  Dana, eu cred ca ar trebui sa discuti problema asta cu medicul veterinar. Nu amana, du-te si cere-i parerea, pentru ca el stie cel mai bine sa-ti dea un raspuns competent.  postat la 8 Ianuarie 2012 21:34
 • raspuns ales
  Keyko, in cazul clorurii de cesiu intalnim un dimorfism. Prin asta intelegem proprietatea unei substante de a cristaliza in doua forme, avand retele cristaline diferite.
  Clorura de cesiu sub forma alfa va cristaliza sub temperatura de 460 de grade Celsius in acelasi tip de retea ca si bromura si iodura de cesiu, adica CsBr si CsI.
  Tipul de retea corespunzator este retea de cuburi centrate intern. Daca privim pe ansamblu aceasta retea, raportul ionilor de Cs+ si Cl- este 1:1.
  Daca temperatura este superioara valorii de 460 grade Celsius, atunci intalnim forma beta a CsCl. Reteaua corespunzatoare in acest caz este cubica de tip clorura de sodiu NaCl. Are loc o alternanta intre ionii de Cs+ si ionii de Cl-. Fiecare ion de Cs+ este inconjurat de 6 ioni de Cl- si fiecare ion de Cl- este inconjurat de 6 ioni de Cs+. Raportul intre numarul de ioni incarcati cu sarcini opuse este 1:1. Privind in ansamblu, cristalul este, din punct de vedere electric, neutru.
  Ma bucur daca te-am putut ajuta cu ceva.  postat la 7 Ianuarie 2012 22:00
 • raspuns ales
  AutumnFeelings, gazele inerte sunt de fapt gazele rare, adica elementele care apartin grupei a VIII - a principale a sistemului periodic al elementelor (sau, daca respectam noua nomenclatura, grupa a 18 - a).
  Care sunt gazele inerte? Sa le luam in ordine:
  Heliu He (Z = 2), Neon Ne (Z = 10), Argon Ar (Z = 18), Kripton Kr (Z = 36), Xenon Xe (Z = 54) si Radon Rn (Z = 86).
  Daca ne uitam intr - o varianta mai noua a sistemului periodic al elementelor, pe langa gazele inerte amintite, mai gasim si:
  Ununoctium Uuo (Z = 118) si Unhexoctium Uho (Z = 168).
  De ce se numesc gaze inerte sau nobile? Pentru ca s-a constatat faptul ca ele au drept principala proprietate inertia lor chimica. Aceasta se datoreaza faptului ca stratul lor de valenta este complet ocupat cu opt electroni (cu exceptia He care il are ocupat cu doi electroni), de aici rezultand o stabilitate deosebita.
  Totusi, cercetari recente au evidentiat faptul ca unele gaze nobile pot sa dea si combinatii, si uneori combinatii foarte stabile. Asa incat, denumirea de gaze nobile sau gaze inerte are in zilele noastre doar un sens istoric, si nu unul propriu.
  Ma bucur daca te-am putut ajuta!  postat la 25 Decembrie 2011 22:06
 • raspuns ales
  Pooofu, Cu este situat in seria de activitate in urma H2 si a Al, deci teoretic H2 si Al il pot scoate din compusi. Mercurul se situeaza dupa Cu in aceeasi serie, deci nu-l va putea scoate din compusi. In ceea ce priveste cocsul, este de amintit ca reducerea CuO cu carbune (deci cocs) este a doua etapa in procedeul pirometalurgic de obtinere a Cu, conform ecuatiei reactiei chimice:
  CuO + C = Cu + CO
  Asadar, are loc reducerea CuO cu carbune, reactia avand loc cu degajare de monoxid de carbon.
  Deci, dupa parerea mea, raspunsurile corecte sunt: a)cocs; c)aluminiu si d) hidrogen.
  Sper sa te fi putut ajuta.  postat la 24 Decembrie 2011 21:08
 • raspuns ales
  Adina, spiritul Craciunului ar trebui sa ne faca pe toti mai buni, mai milostivi si mai curati la suflet si la inima. Nu trebuie sa uitam niciodata ca sarbatorim Nasterea Fiului Lui Dumnezeu, care a venit in lume sa aduca mantuire. IIsus Hristos s-a intrupat de la Sfantul Duh si din Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, iar noi ar trebui sa uitam ambitiile si orgoliile care uneori ne stapanesc si sa ne bucuram in liniste si pace de Sarbatoarea Nasterii Domnului.
  Adina, iti doresc Sarbatori Fericite!  postat la 20 Decembrie 2011 22:37
 • raspuns ales
  Luanna, cred ca te referi la filmul " Devil in the flesh " (1998), cu Rose McGowan in rolul principal. Sper sa te fi putut ajuta.  postat la 18 Decembrie 2011 22:47
 • raspuns ales
  Winter,ti-am trimis un mesaj cu niste sugestii pentru aflarea raspunsului. Sper sa te descurci. Ma bucur daca te-am putut ajuta.  postat la 17 Decembrie 2011 22:32
 • raspuns ales
  Vrei o mica idee?
  Mai intai trebuie sa stim valoarea densitatii mercurului. Ea se gaseste in tabele si este ro mercur = 13, 6 g/cm cub = 13, 6g/0, 001 l = 13 600 g/l.
  Asta deoarece 1l = 1 dm cub = 1 000 cm cubi.
  Sa vedem, din formula densitatii, ce masa de mercur avem in sticla de 2l.
  ro mercur = m mercur/V, de unde m mercur = ro mercur inmultit cu V = 13 600 g/l inmultit cu 2 l = 27 200 g mercur.
  Deci, vom avea o masa de apa egala cu 27 200 grame apa.
  Tot din tabele avem densitatea apei ro apa = 1 g/cm cub = 1 000 g/l.
  Volumul de apa corespunzator masei de 27 200 g apa il scoatem din formula densitatii aplicata acum pentru apa.
  ro apa = m apa/V apa, de unde
  V apa = m apa/ ro apa = 27 200 g/1 000 g/l =... litri(asta calculezi tu).
  Acum, pentru a vedea de cate sticle cu volumul de 2 l ai nevoie, va trebui sa imparti volumul de apa pe care tocmai l-ai calculat la volumul unei sticle (adica la 2 l) si obtii numarul de sticle necesare. Numarul de sticle este un numar natural, deci daca vei obtine un numar fractionar va trebui sa rotunjesti prin adaos pana la numarul natural imediat urmator. De exemplu, daca obtii - dau o valoare absolut intamplatoare - 15, 3 sticle, e clar ca vei avea nevoie de 16 sticle, pentru ca altfel o parte din apa ramane pe dinafara.
  Sper ca ai inteles. Spor la lucru!  postat la 13 Decembrie 2011 22:20
 • raspuns ales
  I9irina, cazul 0/0 este un tip de nedeterminare care se rezolva (in anumite conditii bine determinate) cu ajutorul analizei matematice, si anume se recurge la regula lui l'Hopital. In esenta (dar fara a aminti aici toate conditiile), in acest caz limita raportului functiilor f si g intr-un punct x0 in care cele doua functii iau valoarea 0 este egala cu limita raportului derivatelor celor doua functii f'/g' in acel punct x0. Cauta regula intr-un manual de analiza matematica spre a te convinge.
  Tot cu regula lui l'Hopital se poate rezolva si nedeterminarea
  infinit/infinit.  postat la 13 Decembrie 2011 21:57
 • raspuns ales
  Hai sa judecam logic. Luam problema de la coada la cap.
  Cel care vorbeste este Petre. Tatal celui care vorbeste este tatal lui Petre.
  Deci, problema devine acum: Tatal celui din perete este Petre.
  Rezulta imediat ca in tablou este fiul lui Petre.
  Asa mi se pare mie logic, dar mai vezi si alte pareri. Ma bucur daca te-am putut ajuta.  postat la 10 Decembrie 2011 23:26
 • raspuns ales
  Ti-am trimis un mesaj cu cateva sugestii pentru rezolvare. Sper sa te descurci.  postat la 10 Decembrie 2011 22:44
 • raspuns ales
  Muppet, intr-o transformare izobara caldura are expresia, pentru o masa m de gaz:
  Q = m*Cp*(T2 - T1)/miu = m*cp*(T2 - T1).
  Expresia pentru lucrul mecanic este:
  L = p(V2 - V1) = m*R*(T2 - T1)/miu.
  Si de aici faci raportul. Semnificatiile marimilor nu ti le mai scriu, ca le gasesti in partea de teorie. In ceea ce priveste tipul de molecule, banuiesc ca aici intervine miu, care este masa molara a gazului. Deci intervine natura gazului. Imi pare rau, dar nu stiu cum as putea sa te ajut altfel.  postat la 10 Decembrie 2011 22:34
 • raspuns ales
  Gybylan, am impresia ca tie iti lipseste o data numerica din problema, si anume numarul n de kmoli de gaz. Si uite de ce.
  Tu ai acolo o transformare izoterma.
  Pentru un proces izoterm, variatia energiei interne este zero, deci Delta U = 0.
  Atunci, conform principiului intai al termodinamicii (Q = Delta U + L) rezulta Q = L.
  Notand cu n - numarul de kmoli de gaz ideal care sufera transformarea izoterma, expresia caldurii si a lucrului mecanic este (vezi teoria):
  Q = L = n*R*T*ln(V2/V1).
  Stii ca volumul se dubleaza. deci V2 = 2V1, deci ln(V2/V1) = ln(2V1/V1) = ln 2 = 0, 693.
  Daca ai cunoaste pe n, ar fi usor sa gasesti valoarea temperaturii T aplicand ecuatia Clapeyron - Mendeleev in starea initiala a gazului.
  p1*V1 = n*R*T, unde p1 = 100 000 Pa si V1 = 1l = 0, 001 metri cubi.
  R este constanta universala a gazelor. R = 8310 J/(kmol*K).
  Se obtine: T = p1*V1/(n*R).
  Acum ar trebui sa inlocuiesti pe T in expresia caldurii si a lucrului mecanic si problema ar fi gata.
  Poti scoate T si daca scrii ecuatia Clapeyron - Mendeleev pentru starea finala. Presiunea in starea finala se afla aplicand legea Boyle - Mariotte: p1*V1 = p2*V2.
  Se scoate p2, cunoscand pe V2 = 2V1 = 0, 002 metri cubi, apoi:
  p2*V2 = n*R*T/ de unde T = p2*V2/(n*R).
  Repet insa, ar trebui sa stii valoarea lui n, adica cati kmoli de gaz se supun transformarii izoterme. De acolo ai vazut ca e foarte usor.
  Eu zic sa recitesti enuntul problemei, sa vezi daca nu incepe cumva cu "1 kmol de gaz avand volumul...'.
  Asta e parerea mea. Imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult.   postat la 8 Decembrie 2011 21:56
 • raspuns ales
  De acord cu raspunsurile pe care le-ai primit la intrebarea aceasta. Intr-adevar, la arderea acetilenei in aer rezulta, ca la arderea oricarei hidrocarburi, CO2 si H2O.
  Ecuatia reactiei chimice este:
  C2H2 + 5/2O2 = 2CO2 + H2O
  Arderea C2H2 decurge cu o mare degajare de caldura. Acest fapt sta la baza sudurii autogene. Temperatura la care poate ajunge flacara amestecului de C2H2 si O2 poate sa fie chiar peste 2 000 grade Celsius, iar aceasta se foloseste pentru topirea si pentru sudarea unor metale.  postat la 7 Decembrie 2011 22:04
 • raspuns ales
  Foxie, la punctul a) n-am scris formula procentuala a hidrocarburii. Ea este: 83, 33% C si 16, 67% H. Oricum, reiese din calcule. Scuze ca mi-a scapat sa o precizez.  postat la 6 Decembrie 2011 23:22
 • raspuns ales
  Dadydi, cred ca s-ar face asa.
  Daca unghiurile sunt suplementare, rezulta ca suma masurilor lor este 180 de grade.
  Notam cu x - masura unghiului AMB si cu y - masura unghiului BMC.
  Se poate scrie:
  x + y = 180 si
  x = 4y.
  Inlocuim pe x in suma si avem:
  4y + y = 180, adica 5y = 180.
  Scoti de aici pe y, apoi pe x. Sper ca te-am putut ajuta. Spor la lucru!  postat la 6 Decembrie 2011 22:12
 • raspuns ales
  Maya, analizez doar ultima parte a demonstratiei. Prima parte (cea cu etapa de verificare) banuiesc ca stii cum se face.
  Asadar, ar trebui sa demonstram ca daca o multime alcatuita din k elemente are (2 la puterea k) submultimi, atunci o multime alcatuita din (k + 1) elemente va avea un numar de submultimi egal cu 2 la puterea (k + 1).
  Pentru aceasta sa consideram o multime A alcatuita din (k + 1) elemente, adica:
  A = {a1, a2, a3,...,ak, a(k + 1)}.
  Aici 1, 2, 3,..., k, (k + 1) sunt indici, deci se vor scrie mai jos decat elementele a.
  Consderam acum o submultime A' a multimii A.
  A' = {a1, a2, a3,...,ak}.
  Deoarece am presupus ca P(k) este adevarata, avem imediat ca numarul submultimilor lui A' este (2 la puterea k).
  Este evident ca din fiecare submultime a lui A', daca adaugam elementul a(k + 1) (citeste " a indice (k + 1) "), se va obtine o noua submultime a lui A. Asadar, se vor obtine inca (2 la puterea k) submultimi ale multimii A.
  Numarul total de submultimi ale multimii A va fi atunci:
  (2 la puterea k) (cate am presupus initial considerand P(k) adevarat) + (2 la puterea k) (cate s-au obtinut prin adaugarea elementului a indice (k + 1)) = 2*(2 la puterea k) = 2 la puterea (k + 1).
  Cu semnul "*" am simbolizat inmultirea.
  Asadar, s-au obtinut 2 la puterea (k + 1) submultimi ale multimii A, deci P(k + 1) este adevarata, deci, conform metodei inductiei matematice rezulta ca P(n) este adevarata.
  Ma bucur daca te-am putut ajuta. Verifica si tu demonstratia.  postat la 6 Decembrie 2011 21:34
 • raspuns ales
  Biscuite, ti-am trimis un mesaj cu niste indicatii despre cum ai putea sa ajungi la raspuns. Ma bucur daca te-am putut ajuta. Insa trebuie neaparat sa citesti teoria despre presa hidraulica si sa analizezi schema presei.  postat la 5 Decembrie 2011 20:47
 • raspuns ales
  Ioana, ti-am trimis un mesaj care sper sa te ajute in gasirea raspunsului. Ma bucur daca te-am putut ajuta cat de cat cu ceva.  postat la 4 Decembrie 2011 23:21
 • raspuns ales
  NoSUno, ti-am trimis un mesaj cu niste informatii care sa te ajute. Dupa parerea mea, ar trebui sa ti se dea in problema si caldura specifica a apei. Ma bucur daca te-am putut ajuta cat de cat. Verifica rationamentul meu.  postat la 28 Noiembrie 2011 22:19
 • raspuns ales
  Alice, ti-am trimis un mesaj cu cateva indrumari pentru a putea afla raspunsul. Verifica si tu rationamentul meu. Ma bucur daca te-am putut ajuta.  postat la 28 Noiembrie 2011 21:46
 • raspuns ales
  Greutatea lui Armstrong pe pamant (luand acceleratia gravitationala pe pamant g = 10 m/ secunda la patrat) este:
  G = 84 inmultit cu 10 = 840(N).
  Raluca, daca pe Luna greutatea lui este de sase ori mai mica, asta inseamna ca pe Luna greutatea lui este 840 N/6 = 140 N.
  Vezi ca n-a fost greu?  postat la 22 Noiembrie 2011 22:18
 • raspuns ales
  Ti-am trimis un mesaj cu niste sugestii pentru gasirea raspunsului. Ma bucur daca te-am putut ajuta. Bafta la scoala!  postat la 21 Noiembrie 2011 22:49
 • raspuns ales
  Ti-am trimis un mesaj cu niste sugestii. Sper sa te ajute.  postat la 21 Noiembrie 2011 21:06
 • raspuns ales
  Inutzza, fii atenta:
  1 km = 10 hm = 100 dam = 1 000 m = 10 000 dm = 100 000 cm = 1 000 000 mm.
  Din cm in hm este in felul urmator:
  1 cm = 0, 1 dm = 0, 01 m = 0, 001 dam = 0, 0001 hm.  postat la 14 Noiembrie 2011 20:04
 • raspuns ales
  E cam greu sa ma pronunt fara sa vad reprezentarea grafica, dar o sa incerc sa-ti dau niste indicatii.
  Densitatea benzinei ro = 0, 8 g/cm cub = 800 kg/metru cub.
  a)Cu semnul "*" o sa notez inmultirea.
  Fie h1 - inaltimea corespunzatoare presiunii p1 = 100 Pa.
  Presiunea p1 = ro*g* h1, de unde h1 = p1/(ro*g) = 100/(800*10) = 0, 0125 (m) = 1, 25(cm).
  Acum, pentru t2 = 40 s, ar trebui sa te uiti in grafic, sa pui liniarul si sa vezi care este valoarea presiunii hidrostatice la timpul t2 = 40s. Deci, cunosti o cordonata (t2 = 40 s) si te duci pe graficul functiei sa vezi cealalta coordonata corespunzatoare.
  Apoi. dupa ce ai presiunea la timpul t2 = 40 s, scoti inaltimea h2 procedand ca mai sus.
  b)Masa de benzina care va curge este m = ro*V, unde V este volumul de benzina.
  V = S*h, unde h este inaltimea benzinei in rezervor.
  Vezi pe grafic care este presiunea maxima (adica presiunea finala), apoi calculezi inaltimea rezervorului h= p finala/(ro*g).
  Cunoscand h, calculezi volumul, apoi masa de benzina.
  Debiyul masic se obtine impartind masa de benzina calculata la timpul de umplere (vezi pe grafic cat e timpul la finalul graficului).
  c)Cred ca viteza de crestere a nivelului benzinei in rezervor ai putea s-o afli impartind inaltimea coloanei de benzina (practic este inaltimea rezervorului) la timpul de umplere. Inaltimea h ai gasit-o la punctul b), iar timpul de umplere se poate scoate de pe grafic.
  Acuma, ar fi o cale si mai simpla dar, deoarece eu nu pot sa vad graficul, nu pot sa fiu sigur. Ce vreau sa spun: daca dependenta presiunii hidrostatice de timp este liniara, adica graficul este al unei functii de gradul intai, f(x) = ax + b, cu a si b numere reale, iar a diferit de 0, poti calcula pe a si b formand un sistem de ecuatii pentru valorile p1 - t1, respectiv p2 - t2. Apoi, dupa ce ai expresia matematica a dependentei presiunii hidrostatice de timp, poti calcula presiunea la timpul t2 = 40s inlocuind in legea functiei. De asemenea, poti calcula apoi timpul final si presiunea finala. Deci n-ar mai trebui sa-ti scoti valorile din interpretarea graficului, ci din calcul. Repet insa, nu vad forma graficului, asa ca evit sa ma pronunt categoric.
  Asta e parerea mea, dar mai vezi si alte pareri.


   postat la 12 Noiembrie 2011 22:17
 • raspuns ales
  Andrei, cred ca te referi la:
  Agatha Christie - Zece negri mititei.
  Sper ca te-am putut ajuta.  postat la 10 Noiembrie 2011 21:46
 • raspuns ales
  Adelush, eu as merge imediat sa intreb un medic veterinar. De fapt, ar trebui dus cainele la medicul veterinar, pentru ca acesta sa vada concret despre ce este vorba.  postat la 10 Noiembrie 2011 21:15
 • raspuns ales
  Candybebe, cuprul nu reactioneaza cu oxigenul din aer la temperatura camerei.
  Daca se incalzeste in aer sau in oxigen, el se oxideaza cu formare de CuO (oxid cupric, in care cuprul este divalent). Daca temperatura este mai ridicata, se obtine Cu2O (oxid cupros, in care cuprul este monovalent).
  In ceea ce priveste ecuatia rectiei chimice, eu as scrie doar
  2Cu + O2 = 2CuO,
  deoarece nu sunt sigur daca transformarea in Cu2O se face pornind de la Cu sau de la CuO. De fapt, in cazul elementelor ce formeaza mai multi oxizi, oxidul ce corespunde starii de oxidare mai inalte (in cazul nostru CuO) disociaza la temperatura mai joasa.
  CuO trece la temperatura de 1200 grade Celsius in Cu2O, probabil in urma reactiei (mai bine n-o scrie, ca nu sunt foarte sigur):
  4CuO = 2Cu2O + O2
  Pentru cazul magneziului, lucrurile sunt mai simple:
  2Mg + O2 = 2MgO
  Se obtine oxidul de magneziu.
  Mai vezi si alte pareri.
  Sper ca te-am putut ajuta.  postat la 7 Noiembrie 2011 22:20