| dey11 a întrebat:

Buna!
Am mare nevoie de ajutor!
Bunica mea s-a taiat ieri la deget din greseala foarte rau [ taia o conserva ]. Crede ca si-a taiat vena ce intra in deget.
Ii curge mult sange, am bandajat`o ieri, am strans cred ca prea tare, iar acumavea degetul parca,, murat" si sange tot curgea tare. Taietura e destul de mare, la degetul mare de la mana.
i-am pus spirt pentru ca asa a vrut [ eu voiam sa-i pun rivanol, dar a spus ca trece mai repede cu spirt desi ustura rau crying ].
Cum o pot ajuta? Cu ce sa o mai dau? Cum sa o bandajez? Cu ce?
Fundita cat de mare se poate pentru un raspuns folositor. [ la medic nu se duce ea pentru o taietura chatterbox`...stiti cum sunt persoanele de la tara. Zic ca nu vor muri de la o taietura. ]

4 răspunsuri:
| AdinaVreaDoarFunditeDePusInPar a răspuns:

Sângerarea dintr-o rană de la suprafaţa corpului se poate produce dintr-o rană uşoară de tipul unei înţepături de ac, până la răni majore ca o tăietură adâncă în care este lezată o arteră importantă. Toate rănile necesită tratament corespunzător. Tratarea lor inadecvată poate duce la infecţii severe. O precauţie importantă împotriva infecţiilor este aceea de a vă asigura că vaccinarea antitetanică este la zi.

Tăieturile
În cazul unei mici tăieturi care sângerează doar puţin, spălaţi cu atenţie tăietura cu apă şi săpun.
Aplicaţi un unguent antibiotic pentru a preveni o infecţie şi un bandaj pentru a menţine rana curată. Dacă tăietura dumneavoastră este mai adâncă -adică sângerarea nu se opreşte de la sine în decurs de câteva minute sau tăietura este mare, profundă sau zdrenţuită pe margini- consultaţi-vă medicul. Dar, mai întâi, opriţi sângerarea comprimând direct leziunea, folosind un bandaj steril sau o o bucată curată de material. Menţineţi presiunea până la oprirea sângerării.

Contuziile
Contuziile rezultă în general de la o lovitură sau o căzătură. Sângerarea de sub piele produce o acumulare de sânge (un hematom). Pentru reducerea disconfortului, ridicaţi zona afectată şi aplicaţi periodic gheaţă sau pansamente reci, câte 20 de minute de câteva ori pe zi, timp de 1-2 zile.

Înţepături
Călcarea pe un cui constituie cel mai frecvent mod de producere a unei răni prin înţepare. O asemenea rană nu determină, de obicei, o sângerare abundentă. De regulă, sângerarea este mică şi pare să se oprească aproape instantaneu. Aceasta nu înseamnă că nu este necesar tratament. Leziunile prin înţepare sunt periculoase datorită riscului de infectare. Obiectul cu care s-a produs leziunea, în special dacă a fost în contact cu pământul, poate conţine spori ai barilului tetanic sau ai altor bacterii. Există, în acest caz, riscul unei infecţii severe. O rană produsă prin înţeparea piciorului prin pantof este în mod particular susceptibilă de a determina o infecţie severă.

În cazul îngrijirii unei răni produse prin înţepare, opriţi sângerarea, dacă este cazul, prin compresia rănii cu ajutorul unei comprese sterile sau a unei cârpe curate. Apoi, căutaţi ajutor medical de urgenţă, pentru prevenirea infecţiilor. Dacă sângerarea este minoră, unii medici recomandă să lăsăm să se scurgă puţin sânge pentru o perioadă scurtă de timp pentru curăţarea rănii. Dar, nu se ştie dacă acest lucru poate reduce riscul de infecţie.

Lezarea ţesuturilor moi
În cazul lezării ţesuturilor moi, pe lângă rănirea pielii are loc şi lezarea ţesuturilor subiacente cum ar fi muşchii, ţesutul de susţinere şi vasele de sânge. Aceste leziuni pot rezulta în urma lovirii sau tăierii severe a zonei respective, atunci când pielea este separată de ţesuturile subiacente sau când pielea este îndepărtată în mod forţat. Lezarea ţesuturilor moi necesită îngrijire medicală specifică. Comprimaţi zona lezată pentru oprirea sângerării şi chemaţi ajutor medical de urgenţă.

Leziuni abdominale
Datorită posibilităţii lezării organelor interne, orice leziune care penetrează peretele abdominal este o leziune potenţial gravă. Dacă dumneavoastră sau cineva cu care sunteţi prezentaţi o asemenea plagă abdominală, chemaţi ajutor medical de urgenţă. înainte să deplasaţi pe cineva cu o rană abdominală, poziţionaţi persoana respectivă pe spate. Dacă nu protruzionează nici un organ intern prin rană, apăsaţi pe rană folosind un bandaj steril sau o cârpă curată pentru a opri sângerarea. După oprirea hemoragiei, fixaţi bandajul cu o bandă adezivă. în cazul în care există deplasări de organe interne, nu încercaţi să le repoziţionaţi. Acoperiţi rana cu o bucată de îmbrăcăminte.

| alexiaa a răspuns:

Daca de ieri curge intr-una,nu e binesaddar cred ca e chiar asa. Daca ii curge numai uneori,cand se mai loveste sau si-l misca, e in regula.E bine ca ai strans-o dar nu trebuie foarte tare strans ca astfel nu-i mai curege sangele deloc in acel deget si nu e bine.Te-ai gandit bine sa-i pui rivanol, sa nu i se infecteze.Acum il poti pansa cu baneocin pudra si daca vezi ca i se face rosu in jur sau ca are puroi il pansezi iar cu rivanol si ii cumperi niste capsule de oxacilina.Sanatate bunicii tale!

| Jorah a răspuns:

Pai incearca sa o convingi sa o dai cu Rivanol sau apa oxigenata este mult mai eficient, si daca este o taietura asa mare nu ii va trece in 2 zile cu Spirt, incearca cu apa oxigenata sau rivanol daca tot ii curge (desi nu are cum)oh go on duo la doctor FUNDA puppy dog eyes?

| krena a răspuns:

Ia o pudra Baneococin parca era si pune-i pe rana.Bandajeaz-o si seara te uiti la rana si o bandajezi la loc.