| paduregeasa a întrebat:

Buna me ajuta cineva si pe mine in privinta ciclului va rog trimitetimi un mesaj cu da care vrea am mare nevoie

5 răspunsuri:
| pietrean a răspuns:

Daca o sa explici care este problema ta, in legatura cu ciclul(presupun ciclul menstrual), da unele indicii, altfel nu putem sa te ajutam. Mesajbig grinA!

| ArmywCode a răspuns:

Specifica problema...

| adee25 a răspuns:

Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite
In copilarie, copiii pun multe intrebari si fiecare dintre ele trebuie considerata o oportunitate pentru parinti de a-i educa. Nu evitati intrebarile incomode sau sensibile. Raspunzandu-le si clarificand temele, copiii primesc informatiile de care au nevoie atunci cand le cer si sunt inca o data asigurati ca parintii sunt dispusi sa discute si nu evita conversatiile. Deci nu trebuie neaparat sa asteptati ca fiica dumneavoastra sa va intrebe despre pubertate si menstruatie. Momentul ideal, spun specialistii, este putin inainte de a intra in pubertate. Atat fetele cat si baietii trebuie sa stie ce schimbari vor avea loc in corpul lor. Orice mama trebuie sa isi inveta fiica...

Copiilor le place sa afle lucruri de la parintii lor. Si puteti fi siguri ca tot ceea ce dumneavoastra nu le spuneti, vor afla, mai mult sau mai putin deformat, de la prieteni sau de la scoala. Oferindu-le copiilor informatii de calitate, parintii se asigura ca acestia vor putea discerne adevarurile de minciuni. Copiii considera ca anumite aspecte legate de pubertate pot fi infricosatoare si asta poate influenta felul in care ei trec printr-o perioada si asa dificila.

Vorbiti despre menstuatie ca un lucru pozitiv

E foarte important ca parintii sa explice faptul ca menstruatia este un lucru pozitiv.
Daca o mama se refera la ciclul menstrual ca la un blestem sau ca la o povara, ceva neplacut si dureros, fetita ei poate ramane cu o impresie negativa despre asta. In loc sa se planga, mamele trebuie sa explice ca menstruatia este ceva natural, un proces biologic fara de care ar fi imposibil sa fie mame.

La fel de important este sa le explicati copiilor ca nu suntem toti la fel.
Asta o va ajuta pe fetita dumneavoastra sa inteleaga ca nu are o problema daca ei i se dezvolta corpul mai iute sau mai lent decat prietenelor ei.

Explicati adolescentei regulile de baza ale igienei feminine

Atunci cand le vorbiti fetelor despre menstruatie trebuie sa le explicati si regulile de baza ale igienei feminine si produsele necesare pentru perioada menstruatiei.
Desi puteti trai cu impresia ca reclamele de la TV s-au ocupat deja de asta, informatia trebuie sa vina completa de la mama.
Fetitele pot fi tentate de tampoanele interne, care daca nu sunt folosite cum trebuie, le pot provoca neplaceri si chiar le pot rani. Trebuie de asemenea sa le spuneti ca in timpul ciclului e posibil sa aiba crampe, din cauza contractiilor muschilor uterului.

Un alt motiv pentru care e important sa le vorbiti copiilor despre menstruatie relativ devreme, este acela ca fetele care deja au o viata sexuala (este o realitate si in Romania, unii copii au o viata sexuala mult mai devreme decat va inchipuiti) pot ramane insarcinate chiar inainte de prima menstruatie.

Uneori ovulatia poate avea loc chiar inainte de primul ciclu. Asta inseamna ca fetele pot fi fertile si pot ramane insarcinate chiar daca inca nu au ciclu.

Ce intreaba de obicei fetele despre menstruatie si ce raspunsuri le-ati putea da:

De ce doar fetele au menstruatie?
Explicati-le ca baietii trec prin alt gen de schimbari la pubertate: li se schimba vocea, le creste par pe fata. Atunci cand o fata incepe sa aiba ciclu menstrual, inseamna ca poate deveni mamica.

Menstruatia tine toata viata?
Nu. Femeile au ciclu pana la varsta de 45-51 de ani, ceea ce inseamna ca dupa 50 de ani e putin probabil sa mai poata ramane insarcinate pe cale naturala.

Cat dureaza menstruatia si cat de mult sange se pierde?
Acest lucru difera de la un organism la altul. Unele fete au ciclu 3 zile, altele o saptamana. Fluxul de sange poate fi abundent sau dimpotriva, redus. Cantitatile de sange pot varia de la un ciclu la altul.

Sunt mai bune tampoanele interne decat cele externe?
Depinde de confortul psihic al fetei. Un tampon intern poate fi inconfortabil in primii ani, pentru ca pelvisul si vaginul sunt inca in crestere. Fetitele se simt mai bine cu un tampon extern la inceput, dar e posibil sa vrea sa foloseasca tampoane interne pentru ca prietenele lor asta folosesc. Fiecare cutie de tampoane interne contine instructiuni de folosire. Asigurati-va ca fiica dumnevoastra le citeste. Mai bine, cititi-le impreuna. Desi primele utilizari ale tampoanelor interne pot fi neplacute, explicati-i fiicei dumneavoastra ca e nevoie de putina practica. Muschii vaginului se pot incorda daca fetita e nervoasa si de aceea inserarea primului tampon poate fi dificila. Sfatuiti-o sa foloseasca un tampon  slim, dintre cele cu aplicator.

Fetele au voie sa faca sport sau sa inoate in timpul ciclului?
Cata vreme se simt bine, fetele au voie sa faca orice. Daca vor neaparat sa inoate e posibil sa aleaga un tampon intern ca sa poata intra in bazin in timpul menstruatiei.

Ce este sindromul socului toxic?
Sindromul socului toxic este o infectie bacteriana rara, asociata cu folosirea tampoanelor interne. Desi este rar, este foarte grav. Poate fi prevenit prin schimbarea regulata a tampoanelor si utilizarea celor mai subtiri tampoane interne. Tampoanele interne trebuie schimbate la 4 ore sau chiar mai des daca este un ciclu abundent.

Toate fetele au crampe in timpul ciclului?
Teama de crampe este foarte importanta. Dar pana cand la primul ciclu nu se poate prevedea daca si fetita dumneavoastra va avea sau nu crampe. E important sa le spuneti fetelor ca aceste crampe nu sunt de durata. Uneori o sticla cu apa calda sau o baie calda pot fi de ajutor. Daca devin prea puternice, crampele pot fi combatute de medicamente usoare pe baza de ibuprofen. Crampele sunt ceva obisnuit dar daca fetita da semne de dismenoree (crampe puternice care impiedica fetita sa mearga la scoala, sa invete sau sa doarma) ori are orice alta problema cu menstruatia, e important sa discute cu pediatrul.

Ce este Sindromul Premenstrual?
Sindromul Premenstrual implica iritabilitate, tensiune, balonare, dureri de sani, stari emotionale negative. Acesta se poate instala chiar inainte de menstruatie, dar de obicei se intampla dupa mai multi ani de la prima menstruatie, daca se intampla. In acest caz, e nevoie de odihna, de miscare si de o dieta echilibrata.

E nevoie de dusuri profunde si de deodorante intime in timpul ciclului?
Nu. De fapt, dusurile profunde pot creste riscurile de infectare, pentru ca distrug echilibrul bacterial in vagin.

Cum sa abordati subiectul despre menstruatie

Chiar daca vi se pare ca dumneavoastra va e greu sa discutati despre asta, aflati ca fetitelor (si chiar si baietilor) li se poate parea dificil sa aduca vorba despre asta. Daca vi se pare ciudat sau stanjenitor sa discutati despre menstruatie, iata cateva moduri de abordare a subiectului.

Cautati o enciclopedie.
Intrebati-va medicul de familie cum sa discutati pe aceasta tema cu copilul.
Puneti-va la punct cu informatiile (daca sunteti tatic singur) si pregatiti-va sufleteste sa le aduceti la cunostinta copilului atunci cand le va cere.
Incercati sa va coordonati informatiile cu cele primite la scoala.
Incercati sa deschideti discutia imediat dupa o reclama pentru calmante sau tampoane.
Daca fetita sau baiatul aduc vorba despre asta., intrebati de unde are informatiile. Intrebarile poti fi o buna cale de a indrepta orice parere gresita pe care copilul o are.
Inainte de a va duce fiica (de 9-10 ani) la medic pentru un control de rutina avertizati-o ca e posibil sa fie intrebata daca i-a venit ciclul. E un pretext bun sa aflati daca are intrebari despre primul ei ciclu.

E important sa le spuneti copiilor adevarul despre menstruatie intr-o maniera adaptata varstei lor si sa nu va lasati dezarmati de intrebarile lor. Sunt aceleasi intrebari pe care le vi puneati si dumneavoastra la varsta lor, acum aveti ocazia sa le oferiti un raspuns.

| ArmywCode a răspuns (pentru adee25):

Copy/paste.N00b straight face

| alexuta13pe a răspuns:

Da-mi idd tau si te voi ajuta eu cu mare drag