| ιиѕι∂є yøur hє∂яt♥ a întrebat:

Buna sunt in clasa a8-a si anul asta o sa intru la liceu.stiu mai e pana atunci... dar nu stiu la ce profil sa dau.asi fi vrut sa dau la filologie sau la stiinte sociala. dar nu sunt sigura pe mine. mie una imi place mult romana si istoria.si din cate am inteles la filolgie e pe baza de istorie, romana etc. dati-mi si mie niste idei la ce profil asi putea da

Răspuns Câştigător
| MisterKat a răspuns:

Salut! Daca vei da la filologie vei face multe ore de limba romana (4 ore), limba latina (1 ora in clasa a 9, 10, 12) si 2 ore de latina (in clasa a 11-a), 2 limbi straine(1 limba straina care e baza- daca vei fi la bilingv franceza/engleza etc, vei face 5-6 ore de franceza/engleza etc. Iar a doua limba straina o vei studia in 2-3 ore/saptamana. Vei face 2 ore de istorie, 2 de geografie, 2 ore de mate, 2 de fizica, 1 de chimie, 1 de bio, 1 de info. Dar in clasa a 11-a, vei scapa de matematica, chimie, bio, fizica si vei face doar o materie numita Stiinte(1 ora/saptamana), materia asta e foarte usoara sa stii. Vei mai face si 1 ora de TIC/Informatica... dar e necesar.
Vei da teza la romana, o limba straina, istorie sau geografie(la alegere) si limba latina.
Nu te speria de notele pe care le vei primi in primul semestru din clasa a 9-a.vei observa ca nu vei mai avea notele mari din generala, asa ca nu fa o drama cand iei un 3 sau un 4. Ai grija ca la finalul semestrului sa iti iasa media cel putin 4. 50 (cu rotunjire, 5).
Depinde ce vrei. Daca vrei sa faci stiinte sociale iti spun ca vei face cam aceleasi ore ca la filologie, dar te vei baza mai mult pe stiintele socio-umane: istorie, geografie, logica(o sa vezi. in a 9-a, materie mai idioata ca asta nu gasesti. Iti dau si un exemplu din ce ne preda profa': "daca p nu este cu, atunci cu este x" "cu implica p ...etc", sau sa scrii formula logica a unei propozitii. E tampita materia aia. Eu am avut noroc ca aveam o profa care nu lasa corigenti, ca la mine in liceu, alt profesor a lasat destui.

Bun, in legatura cu tezele, vei da teza la Romana, Istorie, o limba straina (daca esti la spaniola, vei da teza la spaniola etc), si inca o teza la Logica(in clasa a 9-a), Psihologie(in clasa a 10-a), Sociologie /Economie(clasa a 11-a) si Filozofie (clasa a 12-a).
Dar la stiinte sociale vei face matematica pana in clasa a 12-a. Asa ca daca vrei sa scapi de matematica, mergi la filologie! happy

Succes in alegerea facuta!
Succes la examene!

O zi buna!

5 răspunsuri:
| Victoria a răspuns:

Romana se invata in egala masura si la stiinte sociale si la filologie, cu un plus pentru ultima. Istoria, in schimb, tine de stiinte sociale, unde se fac 3 ore pe saptamana. La filologie te bazezi mai mult pe romana si latina, iar la stiinte sociale pe romana, istorie si limbi straine. Eu iti recomand stiinte sociale, este profilul meu si sunt foarte multumita de el, avand in vedere ca vreau sa dau la drept si sa urmez in paralel un curs de limbi straine.

| andreea7520 a răspuns:

Te gândeşti la materiile pe care trebuie să le ştii foarte bine la fiecare profil şi apoi tu decizi la care te pricepi mai bine, noi nu avem de unde să ştim rolling eyes ofof.

| Aries90 a răspuns:

Depinde de preferintsele tale... Si de specializare, uneori profilele desi sunt filologie, SS, mate info au si o specializare aparte. Eu sunt la filologie jurnalism si fac multa romana, istorie, engleza si jurnalism. Prietenii mei de la SS fac mai putsina romana cu o ora, istoria la fel ca mine si mai putsine limbi straine, dar au specializarea si optsionalul lor. Succes. happy

| Bubble a răspuns:

@BarbieGirl
Sunt la filo si fac 3 ore de istoriehappy ca la ss
Eu zic filo

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca iti place asa mult limba romana si derivatele acesteia, ar trebui sa-ti placa sa fi profesoara.Sincer eu am 25 ani, in generala mi-a placut si mie acelasi lucru, dar am renuntat in ideea unei vieti mai bune si am urmat atat liceul, cat si facultatea ecomica si nu regret. Ti-am dat un raspuns la intrebare si o lectie de viata, acum gandeste-te ce te avantajaza mai mult...