| AlexAL275 a întrebat:

Am 16 ani și aș vrea să încep să citesc mai mult, dar nu din obligație, ci din plăcere. Atunci când mă gândesc la citit, parcă mă duce imediat cu gândul la școală. Doamna de română ne obligă să citim și cred că de aici e și antipatia aceasta pentru cărți, din simplul fapt că sunt obligat. Dar dacă n-aș fi obligat cred că n-aș citi nimic. Uneori am senzația că citesc degeaba, citesc și mă simt de parcă nu aș înțelege nimic, nu aș fi atent. Și de la citit mă ia foarte repede somnul. Nici nu pot citi mult, mă plictisesc foarte repede și acum să nu ziceți că e vina cărții, că nu e cea potrivită. Am și un program haotic și somnul e la fel, mă culc între 01:00-02:00 și când mă trezesc mă pun din nou în pat. Mă simt de parcă aș urî cărțile, mi se par plictisitoare. Stau și foarte mult pe telefon. Sper că ați înțeles ceva rolling on the floor Help!

6 răspunsuri:
| CoRoDa08 a răspuns:

Buna! Cred ca suntem multi care am trecut prin perioada asta in care esti obligat sa citesti tot felul de prostii apoi sa inveti caracterizarea personajelor si sa redai ca un papagal. E normal. Incearca sa vezi ce carti te atrag daca vrei sa citesti pentru ca vrei, nu din obligatie. Poti sa iti faci abonament la biblioteca din orasul tau. Abonamentul e gratuit si poti imprumuta carti noi aparute.

| viavo a răspuns:

M-am uitat pe ultimele 2 intrebari postate de tine... pana la urma cati ani ai? 17 sau 16? Cred ca in urmatoarea intrebare o sa ai 15.

| AlexAL275 explică (pentru viavo):

Eram sigur că o să se ajungă la întrebarea asta, acum pe 27 mai fac 17. Eu consider că tot 16 am, dar ceilalți zic că gata am 17 și am fost indecis, de aici și confuzia.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Când citești literatură, te distrezi, te educi, te informezi, trăiești viața personajelor și astfel primești o experiență de viață. Înțeleg că lectura obligatorie școlară poate fi neplăcută. Dacă mergi la biblioteca orașului, poți căuta cărți care să te intereseze, să fie pe gustul tău să îți placă.
Exemplu. Toate pânzele sus, de Radu Tudoran, romanele lui Jules Verne, ale lui Jack London.

| Andreeush a răspuns:

Încearcă să nu mai stai mult pe telefon și să îți organizezi timpul.

| Maxxxi a răspuns:

Salut!
Observ ca ai asociat scoala cu cititul cartilor si simti ca cititul nu iti va aduce satisfactie.
Nu trebuie sa te fortezi sa citesti cate o ora pe zi. Daca faci asta o sa te plictisesti foarte tare si o sa creezi o antipatie mai mare fata de citit.
Incearca sa gasesti o carte care te atrage, cu un subiect pe gustul tau si care sa te prinda. Daca nu stii sigur ce iti place alege o carte cu ceva actiune, o sa te prinda destul de repede.
Incepe usor citeste doar cate 2 minute pe zi.Pare putin dar dupa cateva zile creierului ii va fi mai usor sa se apuce de citit stiind ca nu este asa greu sa citesti si nu esti obligat sau presat de vreun profesor sever.Este si o vorba "Pofta vine mancand" :)).Cel mai greu este sa te apuci :).
Cu timpul vei putea extinde perioada de citire.Ai zis ca ti se face somn cand citesti si te plictisesti.Incearca sa nu stai intr-un mediu cu o caldura destul de mare(caldura induce somn si oboseala) si nu citi seara, poate in timpul zilei, stai la balcon sau daca stai la tara stai afara sprijinit de ceva, etc.
Eu am zis mai pe scurt uite aici un video explicativ care se axeaza pe problema ta:

https://www.youtube.com/watch?v=9QiE-M1LrZk

Faptul ca te plictisesti se datoreaza faptului ca stai prea mult pe telefon si telefonul ofera o mare cantitate de dopamina care iti satisface creierul.Cand vei citi o carte cantitatea de dopamina eliberata va fi mai mica si creierul nu va fi multumit.

Incearca sa lasi telefonul deoparte cateva zile.Creierul va ramane fara dopamina si va vrea oricat de putina dopamina ar putea avea. Daca vei citi creierul va primi cantitatea de dopamina(chiar daca este mica) si va dori si mai mult.

Sper ca te-am ajutat, incearca sa mai lasi telefonul :) si daca citesti nu te forta foarte tare, fa-o din placere. Sper sa ajungi sa citesti cate o carte pe saptamana :), te va ajuta foarte mult.Succes!