| Andreea4562 a întrebat:

Bună TPU! Am o intrebare, vreau sa imi fac pierce in nas, am 14 ani si 9 luni, il fac la salon, dar îl pot face fără părinți?

Răspuns Câştigător
| Ana1687 a răspuns:

Nu se poate, trebuie acordul părintelui.

4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu.

| MariaQuenn27 a răspuns:

Nu, nu se poate fara părinți. Daca ai fii avut 18 ani da, dar 14 și 3 luni nope

| isemilia a răspuns:

Nu legal.

| io13 a răspuns (pentru Ana1687):

Urmatoarele situatii, in care procedura de tatuare, micropigmentare si/sau piercing poate avea efecte negative asupra sanatatii clientului.
a) diabet zaharat;
b) hemofilie (sangerari care se opresc greu);
c) boli de inima;
d) boli dermatologice, leziuni ale pielii sau sensibilitatea pielii la sapunuri, dezinfectanti sau alte produse cosmetice;
e) manifestari sau reactii alergice la metale, pigmenti, coloranti sau alti sensibilizanti pentru piele;
f) boli transmisibile;
g) stari lipotimice, epilepsie, apoplexie, narcolepsie;
h) sarcina, alaptare;
i) deficiente imunitare;
j) cicatrici cheloide.


(1) Este interzisa efectuarea operatiunilor de piercing corporal persoanelor cu varsta sub 16 ani si de tatuaj persoanelor cu varsta sub 18 ani.
(2) Este interzisa tatuarea persoanelor cu varsta sub 16 ani chiar daca exista acordul parintelui, tutorelui sau curatorului, dupa caz.
(3) Se pot executa manevre de piercing, tatuaj si/sau micropigmentare la persoanele minore numai in situatia in care minorul este insotit de parinte, tutore sau curator, dupa caz, care sa declare in scris, pe versoul declaratiei pe propria raspundere, in fata operatorului, faptul ca minorul are permisiunea acestuia pentru efectuarea procedurii.
(4) Este interzisa efectuarea piercingului organelor genitale la persoanele care nu au implinit varsta de 18 ani.


Sub sanctiunea raspunderii penale si civile, se interzic mutilarea genitala sub orice forma, precum si orice alta procedura ce poate fi definita ca o circumcizie la femei; nu este luat in considerare acordul femeilor la niciuna dintre procedurile definite ca circumcizie a propriei persoane.

(1) In situatia in care exista suspiciuni cu privire la existenta unor afectiuni sau boli relevante, operatorul poate solicita clientului o adeverinta medicala emisa de medicul de familie, care sa ateste starea de sanatate a clientului.
(2) Operatorii au obligatia de a nu efectua proceduri urmatoarelor categorii de persoane:
a) persoane aflate in stare de ebrietate sau care dovedesc o incapacitate de decizie datorata utilizarii alcoolului sau a medicamentelor;
b) persoane care prezinta semne de injectare intravenoasa a drogurilor;
c) persoane care prezinta arsuri de soare, boli de piele sau cicatrici in zona aleasa pentru tatuaj, micropigmentare si/sau piercing;
d) persoane care au afectiuni dermatologice, inflamatii sau infectii prezente in zona in care urmeaza a fi executata procedura;
e) persoane care intra sub incidenta art. 5 si 6.