| EDWARD96 a întrebat:

Buna TPU in ultima vreme sunt foarte trist am 15 ani am intrat la liceu si n-am nici un prieten ma simt singur cu nici unul nu ma inteleg si sunt tare deprimat ce sa fac sa ies din depresie dati-mi sfaturi filme sunt toate bine venite.

| TelefonulCopilului a răspuns:

Buna,

Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro

Asteptam sa te ajutam!

Asociatia Telefonul Copilului
Răspuns Câştigător
| MioaraParalescu a răspuns:

In primul rand iti recomand sa te apuci de un sport eduard,acolo pe langa ca o sa capeti incredere in tine o sa iti faci si prieteni,o sa iti ocupi timpul si e bine si pentru sanatatea ta!
Box,judo,lupte greco-romane, skandenberg, handball, football ce iti place tie, ai de unde alege laughing
Bafta!

2 răspunsuri:
| danay72 a răspuns:

Poti depasi aceasta situatie.
Ce pot face ca să nu mai fiu atât de trist?
„Ori de câte ori prietenii mei sunt cu moralul la pământ, eu îi ajut să-şi rezolve problemele şi să se simtă mai bine. Dar puţini ştiu că apoi mă duc acasă, mă închid în camera mea şi plâng." (Kellie)
„Când sunt trist, mă izolez. Dacă sunt invitat undeva, găsesc o scuză ca să nu merg. Reuşesc să-mi ascund foarte bine tristeţea de membrii familiei. Ei cred că totul e în regulă." (Rick)
AI TRECUT şi tu prin stări asemănătoare cu ale lui Kellie şi Rick? Dacă da, nu te grăbi să tragi concluzia că e ceva în neregulă cu tine. Toţi suntem trişti câteodată. Chiar şi unele persoane fidele menţionate în Biblie au trecut prin astfel de stări (1 Samuel 1:6–8; Psalmul 35:14).
Poate că uneori ştii de ce eşti trist, însă alteori nu. Anna, care are 19 ani, spune: „Nu trebuie să te afli într-o situaţie îngrozitoare ca să fii trist. Tristeţea te poate cuprinde oricând, chiar dacă n-ai probleme. E ciudat, dar se întâmplă!".
Indiferent că ai sau nu motive să fii trist, ce poţi face în asemenea momente? Încearcă să aplici sfaturile de mai jos:
1. Spune ce simţi. Când a trecut prin mari suferinţe, Iov a spus: „Voi vorbi în amărăciunea sufletului meu!" (Iov 10:1).
Kellie: „După ce vorbesc cu cineva, simt că mi se ia o piatră de pe inimă. În sfârşit, ştiu şi alţii prin ce trec. Astfel, ei pot să-mi arunce o frânghie, să mă scoată din adâncurile tristeţii şi să mă salveze".
Sugestie: Scrie mai jos numele unui prieten pe care te poţi baza când tristeţea te copleşeşte.
․․․․․
2. Scrie ce simţi. Când tristeţea pare să-ţi umbrească viaţa, încearcă să-ţi aşterni gândurile pe hârtie. În unii psalmi, scrişi sub inspiraţie divină, David a exprimat sentimente de tristeţe profundă (Psalmul 6:6). Scrie şi tu despre sentimentele tale. Lucrul acesta te va ajuta ‘să păzeşti înţelepciunea practică şi capacitatea de gândire’ (Proverbele 3:21).
Heather: „Când scriu ce simt, pot să-mi pun gândurile în ordine şi să scap de confuzia pe care mi-o provoacă tristeţea. De fapt, dacă reuşeşti să-ţi exprimi sentimentele şi să le înţelegi, tristeţea nu mai este atât de apăsătoare".
Sugestie: Foloseşte tabelul de la pagina 93 ca să vezi cum ai putea reacţiona mai bine în unele situaţii dificile. Acest lucru te va ajuta să-ţi alungi tristeţea.
3. Roagă-te. Biblia spune că, dacă te rogi cu privire la îngrijorările tale, ‘pacea lui Dumnezeu, care întrece orice gândire, îţi va păzi inima şi mintea’ (Filipeni 4:6, 7).
Esther: „Încercam să-mi dau seama de ce eram atât de deprimată, dar nu reuşeam. L-am rugat pe Iehova să mă ajute să fiu bucuroasă. N-aveam niciun motiv să fiu tristă şi nu mai suportam starea în care eram. Până la urmă mi-am revenit. Puterea rugăciunii nu trebuie subestimată niciodată!".
Sugestie: Foloseşte Psalmul 139:23, 24 ca model pentru rugăciunile tale. Deschide-ţi inima înaintea lui Iehova şi roagă-l să te ajute să înţelegi de ce eşti trist.
Pe lângă sugestiile prezentate mai sus, vei descoperi multe sfaturi valoroase în Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă îţi umpli mintea cu idei ziditoare din Biblie, te vei simţi mai bine (Psalmul 1:1–3). Poţi găsi exemple de relatări biblice ziditoare în paginile intitulate „Model de urmat", din fiecare volum al acestei cărţi. Citind pagina 227 din volumul II, vei observa cum a reuşit apostolul Pavel să-şi învingă sentimentele negative pe care le avea uneori din cauza imperfecţiunilor sale.
Când sentimentele de tristeţe persistă
„În unele dimineţi îmi vine pur şi simplu să zac în pat ca să nu mai fac umbră pământului degeaba", spune Ryan. El suferă de depresie clinică, şi nu este singurul. Studiile arată că aproximativ 1 din 4 tineri au o anumită formă de depresie înainte de a ajunge la maturitate.
Cum îţi poţi da seama dacă suferi de depresie? Iată câteva simptome: schimbări bruşte de dispoziţie şi de comportament, izolare socială, interes scăzut faţă de aproape toate activităţile, o schimbare vizibilă a obiceiurilor de alimentaţie şi de somn şi sentimente puternice de inutilitate sau de vinovăţie nejustificată.
Bineînţeles, aproape oricine are, la un moment dat, unul sau mai multe dintre aceste simptome. Dar, dacă acestea se manifestă mai mult de două săptămâni, ar fi bine să vorbeşti cu părinţii, întrucât ar putea fi necesar un control medical. Medicul poate stabili dacă tristeţea ta are cauze medicale.
Dacă suferi de depresie clinică, nu trebuie să-ţi fie ruşine. După ce au urmat un tratament, mulţi bolnavi de depresie au început să se simtă mai bine, probabil cum nu se mai simţiseră de mult timp! Indiferent că tristeţea ta este sau nu cauzată de depresie, nu uita cuvintele mângâietoare din Psalmul 34:18: „Iehova este lângă cei cu inima frântă şi îi salvează pe cei cu spiritul zdrobit
Pe situl jw.org poti gasi alte articole utile.la sectiunea adolescenti.