| pikco a întrebat:

Ce-i aia Tocilar? tongue big grin Evident ca stiu, dar vreau sa ma conving big grin Cand o persoana e considerata tocilara? big grin

Tot aud cuvintele astea adresate unor persoane care chiar nu-s toci, si ma gandeam ca poate eu nu stiu big grin

aaa... si fara definitie Dex big grin msi

Răspuns Câştigător
cristacheceliute
| cristacheceliute a răspuns:

Expresia vine de la cei cu note mari nu datorita inteligentei si memoriei, ci din cauza ca "tocesc" cartea invatand toata ziua repetand la infinit un text pana intra in memorie asemeni cuvintelor pe care le invata un papagal. Daca in clasele primare un copil isi poate forma rutinele de memorare citind repetat cu voce tare, in liceu ar fi normal sa retina informatia prin intelegerea continutului, conexiuni si asocieri. Termenul insa s-a extins pe parcurs si poate fi folosit doar si ca referire la cineva care are note mari sau invata mai mult, pana la cineva care chiar daca nu invata bine are "semnalmente" ale unui tocilar: fire introvertita, neadaptata, aspect mai neingrijit sau dezordonat, conditie fizica slaba, privire ce nu tradeaza inteligenta eventual de dupa ochelari (cititul in exces are si el dezavantaje )...in fine ai prins ideea: oameni care recupereaza dezavantajul de la natura invatand mai mult sau care au singura prioritate in a excela la invatatura ignorand celelalte aspecte (dezvoltare fizica, preocupari sociale etc ).

1 răspuns:
| Vizitiul a răspuns:

Elevii sau studentii care isi invata lectiile pe dinafara, mecanic, fara logica, se numesc tocilari.