| LoReDaNa a întrebat:

Ce obiceiuri si traditii din muntenia cunoasteti?

1 răspuns:
| DdDiX a răspuns:

Obiceiuri de nuntă în Muntenia


În Muntenia s-a păstrat mult timp obiceiul bradului împodobit. În seara dinaintea nunţii, mirele împreună cu prietenii lui împodobesc un brad cu hârtie, panglici, clopoţei, fructe, în varf aşezând o sticlă de ţuică sau un cozonac. Bradul este tot timpul în fruntea alaiului de nuntă, fiind purtat de un bradaş ales de mire. După nuntă, bradul rămâne la poarta tinerilor căsătoriţi până se usucă, semn că acolo locuieşte un cuplu tânăr.


Ca şi în alte zone, în Muntenia colacii joacă un rol important în cursul nunţii. Ei însoţesc bradul, dar nici mireasa nu scapă de ei. Înainte de hora miresei, care precede plecarea spre biserica, naşa rupe un colac deasupra capului miresei.


Jucatul găinii este un obicei care încă se mai păstrează în Muntenia, în special la sat. O femeie, fie participantă la nuntă, fie bucătăreasă, dansează cu o găină în faţa naşului, care trebuie să negocieze preţul ei. În unele locuri se obişnuieşte ca naşul să încerce să fure găina, care este gătită, de obicei, de soacra mică.


Şi în Muntenia se practică legătoarea, obicei care face trecerea miresei la statutul de soţie. I se ia voalul şi i se pune pe cap un batic. Voalul îl primeşte fata necăsătorită care prinde buchetul aruncat chiar înainte de mireasă.
Una dintre superstiţiile zonei spune că mireasa trebuie să-şi scrie pe talpa pantofului numele fetelor nemăritate care participă la nuntă, iar dacă rămâne vreun nunme neşters, înseamnă că acea fată se va căsători prima.