| cosminutza2000 a întrebat:

Demonstrati ca opera literara "Sobieski si romanii" de C. Negruzii apartine genului epic

Răspuns Câştigător
| TheGeor19 a răspuns:

Iti voi face un plan dupa care sa alcatuiesti textul.
Im primul rand trebuie sa scrii definitia genului epic!
Si in al doilea rand trebuie sa stii trasaturile genului epic:
-are narator:subiectiv sau obiectiv;
-are actiune desfasurata pe momentele subiectului
-are personaje
-are moduri de expunere:dialog, naratiune, descriere, monolog;
Avand aceste trasaturi poti demonstra ca acest text apartine genului epic prin evidentierea fiecarei trasaturi pe text.
Succes!
Funda?happy

7 răspunsuri:
| vreauTotulSauNimic a răspuns:

Chiar nu cred ca daca cauti pe net,nu gasesti.
Si in plus,data viitoare cand ai nevoie de ajutor la o tema,cel putin spune si tu "te rog",ca nu te doare mana sa mai scrii doua cuvinte.
P.Sbig grinecat sa stai pe net, mai bine fa-ti temele singura, pentru ca la examene, nu o sa iti rezolve TPU exerciitile.
Sper sa nu te superi pentru ce ti-am zis, nu e cu rea intentie!happy

| Musique a răspuns:

Demonstrează tu, e tema ta.

| skrillex79 a răspuns:

laughing In ce clasa treci, a 6 a? P.S.Nu o sa iti fac tema.

| BossBatausu a răspuns:

Frate cine crezi ca e asa prost in cat sa-ti faca tema straight face

| Mihai_Delia_1994 a răspuns:

Sobieski si romanii" este o nuvela deoarece nuvela este o creatie ce apartine genului epic,in proza, cu o actiune mai dezvoltata decat a schitei, cuprinzand o succesiune de episoade unite intr-o actiune complicata progresiv la care participa un numar mare de personaje.

In comparatie cu schita care are o actiune lineara, actiunea din "Sobiesk si romanii"se desfasoara pe un plan dezvoltat("pe drumul ce duce catre cetatea Neamtu","in cetate ","in curtea cetatii"). Mai este o nuvela si seoarece cuprinde o succesiune de episoade ceea ce aflam si din definitia nuvelei.
Expozitiune:descrierea armatei"pe drumul ce duce catre cetatea Neamtu" Intriga:discutia dintre Sobieski, Pototki si Iablonovski despre cucerirea cetatii si razbunarea pe Cantemir.

Desfasurarea actiunii:in cele 4 zile cat a tinut lupta plaiesii isi aparau tara cu darzenie chiar daca pierdeau multi soldati. Punctul culminant:Sobieski porunceste spanzurarea plaiesilor care n-au nici o vina ca si-au aparat tara cu pretul vietii. Deznodamantul:la cererile lui Iablonovski.Sobieski ii lasa slobozi pe plaiesi si le da cate 50 de sloti la fiecare.

Daca in schita personajele sunt putine si nu se fac incursiuni in trecutul fiecaruia si pornind de la definitia nuvelei "Sobieski si romanii" este o nuvela si deoarece are multe personaje(Sobieski,Pototki, Iablonovski, oastea polona, plaiesii si batranul plaies), iarele sunt prezentate in situatii diferite comportandu-se diferit.

De exemplu Sobieski a fost la inceput orgolios, vrand sa invinga cu orice pret oastea plaiesilor, dupa care devine furios
La vederea celor 9 plaiesi care au iesit din cetate, iar la sfarsit trebuie sa recunoasca intelepciunea hatmanului sau Iablonovski.

"Sobieski si romanii" este o nuvela deoarece timpul si locul sunt bine precizate:septembrie 1686, pe drumul ce duce catre cetatea Neamtu, iar actiunea este de lunga durata(aproximativ 5 zile), contrar actiunii din schita care se desfasoara pe durata a cateva ore. Pornind de la definitia nuvelei si argumentand fiecare trasatura in parte, Observam ca "Sobieski si romanii" este o nuvela.

| Dąphnne_Piticaa_1986 a răspuns:

Mulţumesc. am intrat pe acest site pentru a-mi reamintii, si mâine dau teza la română. big grin