| Dafii a întrebat:

In curand vine teza la romana iar eu nu am inteles anumite chestii sad. Spre exemplu azi profu ne-a pus sa facem o propozitie cu un pronume nehotarat la atribut pronominal ( functia ). Eu pe astea nu le-aam inteles absolut deloc crying. Nici atribut adjectival nici pronominal ma puteti ajuta?

Si am ma avut o propozitie cu pronumele demonstrativ functia de complement circum. de timp si nu am stiut sad.

4 răspunsuri:
| AdevarulDoare a răspuns:

Eu o sa-ti raspund din perspeciva clasei a 6-a deoarece si verisoara mea trece prin asta si asa i-am raspuns:

Atributul pronominal este la pronume big grin Adica pronume demonstrativ [aceasta, aceea etc.], pronume personal [el, ea ei etc.], pronume reflexiv [pe mine M-am, tu TE-ai etc] si pronume posesiv [meu, tau etc]. Dar nu si adjectivele pronominale poseive/demonstrative! [care nu insotesc un substantiv, de exemplu ACEASTA fata merge la magazin are f.s. de atribut adjectival deoarece insoteste substantivul "fata", iar atributul pronominal este doar pentru pronumele personal, posesiv si reflexiv thinking ]

Atributul adjectival pentru pronume este numai pentru adjectiv pronominal posesiv si demonstrativ. Asa cum am precizat si mai sus. Acestea insotesc un substantiv.


Sper ca te-am ajutat, noroc la teza! Funda?

| denniii a răspuns:

Pronume demonstrativ cu functia de c.c.t: Am ajuns inaintea acestuia.
inaintea acestuia=pronume demonstrativ de apropiere, cu f.s de c.c.t. deoarece arata timpul in care s-a desfasurat actiunea (inainte sa ajunga acesta se subintelege), precedat de prepozitia specifica cazului genitiv "inaintea"...
Comportamentul fiecaruia e diferit.
fiecaruia=pronume nehotarat si are f.s de atr. pron. genitival.
Eu zic ca mai intai de toate ar trebui sa te pui sa inveti bine de tot toate tipurile de pronume.Mai apoi sa revizuiesti functiile sintactice.Numai asa si prin exercitiu vei reusi sa le intelegi.
Sper ca aici sa gasesti cate ceva sa te ajute sa clarifici putin lucrurile:D http://www.acuz.net/html/Functii_sintactice.html

http://limba-romana.ucoz.ro/index/pronumele/0-147
http://www.google.ro/......http?/url
Daca iti e mai usor, retine exemplele pentru fiecare pronume si f.s daca chiar nu intelegi si ghideaza-te dupa ele, adaptandu-te la cerinta, dar te avertizez ca s-ar putea ca in conditiile de stres de la teza sa uiti exemplele, asa ca mai bine ar fi sa incerci sa le intelegi:)

| BlueEyes16 a răspuns:

Bun.
Sa luam de exemplu pronumele nehotarat ''oricine''.
In propozitia ''Cadoul de la oricine mi-a placut.'',''oricine'' este atribut pronominal.De ce? Pentru ca nu respecta regula pentru care ar fi atribut adjectival.

Atributul adjectival se comporta ca un adjectiv stand pe langa un substantiv si acordandu-se cu acesta in gen,numar si caz ca in exemplul:


Fiecare copil a castigat cate un premiu. In aceasta propozitie,pronumele nehotarat este ''fiecare''.De data aceasta sta pe langa substantivul ''copil'' cu care se si acorda.

ATENTIE!
Nu este suficient ca un pronume sa stea pe langa un substantiv pentru a deveni atribut adjectival; trebuie sa se si acorde cu acesta in gen, numar si caz.

Exemplu:Cartile aceluia sunt pe birou.

Pentru a ne da seama schimbam numarul substantivului:din plural in singular(cartea aceluia), iar forma pronumelui nu se schimba; ceea ce inseamna ca nu se acorda si, deci, este atribut pronominal.


Cat despre a doua chestiune, in propozitia urmatoare pronumele demonstrativ''acestuia''(forma de genitiv ceruta de prepozitia ''inaintea'')este complement circumstantial de timp pentru ca raspunde la intrebarea ''cand(voi pleca)?'' :

Voi pleca inaintea acestuia.



Daca tot nu ai inteles, intreaba-ti profesorul. Spune-i ca esti nelamurita si vrei sa ii pui o intrebare.

Mult succes la teza.

| mOonyX99 a răspuns:

Pai pronumele e greu... prop cu pronumele nehotarat era cu functia sintactica de atribut pronominal, nu de atribut adjectival?