|

Mi-am făcut curaj şi am vorbit cu băiatul despre care v-am spus că îl plac în întrebarea anterioară. La început a fost ok, a vorbit frumos cu mine, am discutat despre trecut (noi am fost colegi în generala) şi amintiri, dar după câteva discuții a început să fie sec şi eu nu înțelegeam ce s-a întâmplat şi mă gândeam că am zis eu ceva aiurea... apoi am văzut că a postat pe insta o poză cu iubita lui... efectiv am fost distrusă. Eu habar nu aveam că el are iubită şi nici el nu îmi spusese nimic atunci când i-am scris. Nu i-am mai dat niciun mesaj şi nici el mie de când am văzut poza, iar acum mă simt foarte naşpa şi nu ştiu cum să ies din starea asta. Iubita lui, btw, arată foarte fain, aşa că oricum nu aveam nicio şansă ca el să mă placă. Acum îmi pare rău că m-am băgat ca proasta în seamă cu el şi nu ştiu cum să uit toata faza asta. Voi ce credeți despre toată faza asta?

16 răspunsuri:
| a răspuns:

Păi normal c-a fost sec cu tine dacă are iubită. iar aia cu spusu... ce voiai? să-l întrebi ce face și el să zică „am iubită"?! e atitudine de om disperat mai ales că ați fost colegi și vă cunoșteați. Omu a vorbit cu tine, a ascultat ce aveai de zis, s-a implicat dar normal că n-a dus curs conversației dacă n-are intenții cu tine.

| a răspuns:

Și dacă are iubită, ce-i? Nu este căsătorit cu ea. Situația se poate schimba.

| a răspuns (pentru sadrian46):

Ce sfat de rahat, hai să ne băgăm toți în relațiile altora că nu contează dacă nu-s căsătoriți, wtf?!

| a răspuns (pentru Adry05):

Și de ce să nu ne băgăm? Chiar, de ce să nu? Dacă eu sunt de rahat, explică, de ce?

| a răspuns (pentru sadrian46):

Pentru că nu e normal în pana mea să te bagi între 2 oameni?! e la mintea cocoșului. explică-mi tu de ce ar fi normal. Suntem cumva la legea junglei care se bate mai bine pleacă cu fata sau ce? e o chestie de bun simț. dacă nu-l ai măcar nu mai împărți și la alții prostiile tale.

| a răspuns (pentru sadrian46):

Domnule, nu mai suntem exact în epoca victoriană în care 2 cavaleri (în cazul ăsta de gen feminin) să se lupte pentru domnița dorită, și aceasta să-l aleagă pe cel mai breaz. Deși nu susțin moralitatea asta mundană, totuși, aveți o vârstă din câte pot vedea, cum să susțineți și mai mult de atât o fată care probabil e minoră să devină o "amantă seducătoare" pentru că vrea și pentru că poate? Totuși, dumneavoastră v-ați trăit viața, și înțeleg că priviți iubirile astea adolescentine ca fiind ceva copilăresc (pentru ca probabil așa sunt, dar tot pot crea traume și neîmpliniri), dar nu e corect din punct de vedere deontologic ceea ce o sfătuiți să creadă și să facă.

| a răspuns (pentru Totenkampf):

Unde scrie în deontologie despre acest mod de a fi corect?

| a răspuns (pentru Adry05):

Hai explică cum e bunul simț pe care eu nu îl am. Cu e bunul simț, cum știi că e bun. Uite, să zicem că eu nu îl am. Deci ascult. Bunul simț, spune că, pentru că. Până acum sunt de rahat și prost. Să vedem ce argumente mai ai.

| a răspuns (pentru sadrian46):

Ținând cont că deontologia presupune că un lucru moral trebuie să se supună unei legislații universale, dacă dumnevoastră considerați că în momentul în care un individ se bagă în relația deja formată dintre alți 2 nu comite o imoralitate, asta ar presupune că se supune legislației universale, ceea ce ar duce inevitabil la faptul că toți ar trebui să facem asta (inclusiv eu să mă bag în relația/căsnicia dumneavoastră, a fiului/fiicei dumneavoastră ș.a.m.d). Deci încă susțineți că nu ține de deontologie?

| a răspuns (pentru Totenkampf):

Da, dta spui că aparține unei legislații universale.
Mai întâi să îmi spui care este aceea legislație universală, înainte să continui cu argumentele despre ce ar trebui sau nu ar trebui să facem toți.
Deci repet. Deontologie, lucru moral, legislație universală.
Unde scrie, de unde rezultă acea legislație universală la care te referi. Legislație înseamnă lege, cod de legi, scrise sau nescrise, care legiferează asta, ce susții dta, că nu e voie să întri în viața unui cuplu. Te rog răspunde la asta, nu ce ar trebui să facă sau să nu facă toți. Deci, dentologie, cod moral, legislație, să vedem, unde scrie, cine spune, de unde rezultă? Te rog chiar.

| a răspuns (pentru sadrian46):

Aveți răspunsul tocmai în cel de mai sus despre ce înseamnă "legislația universală", dar o să mă repet doar de dragul demonstrației. Legislația universală reprezintă acel tip de legislație care definește moralitatea/imoralitatea unui lucru, în detrimentul în care lucrurile sunt privite doar dintr-o singură perspectivă și se aplică oriunde și în orice domeniu existențial. Spre exemplu atunci când te rogi, comiți o imoralitate conform legislației universale (care presupune eliminarea haosului) pentru că rugămintea reprezintă inacțiunea și inerția (ceea ce ar implica că orice individ ar trebui să fie așa, inert și inactiv, ce s-ar crea atunci, nu un haos?)

V-am dat un exemplu din rândul imoralității, acum să vă dau unul din rândul moralității, și anume obiectivitatea. Imaginați-vă scenariul clasic în care fiica unui individ bogat lovește cu mașina de mare viteză un cetățean ce traversează regulamentar. Ajunge în fața instanței, iar tatăl individei în cauză se cunoaște cu judecătorul pe care-l și mituiește pentru a-i da o sentință cu totul nedreaptă și aberantă, judecătorul făcând-o fiind influențat de subiectivitate, și nu de obiectivitate. Asta presupune legislația universală, restul în Kant, Descartes și alți raționaliști.

| a răspuns (pentru sadrian46):

ți-a explicat foarte bine @totenkampf, poate la un nivel prea ridicat, nu mai are rost să-mi pierd și eu timpul că presimt că n-ajută la nimic. dacă ție nu ți se pare nimic anormal și chiar încurajezi oameni să se bage în relația altora, n-am ce altceva să mai zic. E târziu la vârsta ta să mai încerc să-ți insuflu minimul de valori.

| a răspuns (pentru Totenkampf):

Domnul meu, nu mi-ai răspuns la întrebare. Nu comentez aceste două argumente ale dtale, căci ne îndepărtăm de subiect rău de tot.
Fata aceea a întrebat, ce să facă, căci a constat că acel fost prieten are acum o iubită. Ea avea o nesiguranță, să îl mai caute sau nu. Ne este clar și mie și dtale, că acela cu iubita lui nouă, nu erau căsătoriți. Eu i-am recomandat să nu se blocheze din acest motiv ci să reîncerce să reia contactul cu fostul prieten.
Dta m-ai făcut de rahat și prost, fiindcă nu am aceeași părere cu dta.
Dta suștii că îndemnul meu nu este moral, deontologic, că nu corespunde unei legislații universale, la care ar trebui să adere toată lumea. Te rog să te referi strict la aceasta. De ce sfatul meu, conform acestei legislații universale, este rău, imoral, iar punctul dtale de vedere, este bun și moral. Nu mă lua cu contestarea rugăcunii ca imorală și cu Kant și Descartes, căci nu despre ei este vorba. Nu susțin că eu dețin adevărul și dreptatea absolută. Dta susții că o deții, și faci apel la această temă, legislația universală pe care eu o calc iar dta o aperi. Te rog, lămurește-mă pe mine, strict referitor la acest caz, iar nu la altceva. Dta mă condamni pentru atitudinea mea. Arată-mi unde greșesc eu.

| a răspuns (pentru Adry05):

Ba, chiar te rog, nu te lega de vârstă, te rog să-mi insufli acel minim de valori care îmi lipsește, niciodată nu e prea târziu. Unde e greșeala mea, ce valori îmi lipsesc?

| a răspuns:

Incercarea moarte n-are. Tu nu stiai ca el are iubita. Asa ca mergi mai departe, ca n-ai omorat pe nimeni.

| a răspuns:

Simte-te norocoasă, ai scăpat de un meltean. Comportamentul este de meltean de etnie indiană.