| florin9999 a întrebat:

O sa ma mut in Italia si am nevoie de cat mai multe informatii despre scoala din acea tara.Ma intereseaza daca o sa repet clasa a 9-a,daca este mai greu ca la noi,daca exista discriminare din partea profesorilor si a celorlalti elevi,daca se poate chiuli,daca se dau corigente, care este nota de trecere, si daca gasesc un profil echivalent cu cel de stiinte sociale din Romania.

Răspuns Câştigător
| 5a a răspuns:

Nu pot sa-ti raspund la toate intrebarile dar pot sa-ti dau raspuns la unele intrebari.
Discriminat ai sa fi cu siguranta, nu de toata clasa dar o sa se gaseasca 2-3 derbedei sa te numeasca tigan.
Studiile acolo sunt mult mai usoare decat la noi in Romania, acolo in liceu faci materie de cl a 7, ( toti fostii mei prieteni/colegi ) care au mers acolo toti au spus ca este foarte simplu, numai scoala nu se face.
De chiulit nu ai sa poti pentru ca acolo odata ce ai intrat portile se inchid timp de 8 h ( tot programul ) ai magazine in curte ai tot ce trebuie, nimeni nu te lasa sa iesi afara de capul tau. ( stiu este destul de strict ) dar nu te speria ai sa te obisnuiesti. Acolo nu o sa fie probleme cu note de trecere pentru ca eu iti garantez ca o sa ai numai si numai note mari, o sa-ti fi-e foarte simplu.

3 răspunsuri:
| 100SweetSmile4you a răspuns:

Îți voi prezenta lucrurile din perspectiva cuiva care a trăit pe propria piele experiența școlii în Italia! big grin Sunt aici de un an, și aș zice că știu cam cum stau lucrurile... În primul rând, nu te baza pe ceea ce spune toată lumea, care crede că știe perfect situația din Italia fără să fi ajuns măcar vreodată între granițele acestei țări! happy Cu toții spun că este ușor, floare la ureche, că școala e mai mult "o joacă" aici, că elevii italieni sunt proști, etc. Nu vreau ca și alții să repete greșeala mea. happy
Acum să îți răspund la întrebări:
1. Nu este obligatoriu să repeți anul, dacă nu dorești asta. În cazul meu, a fost ceva mai complicat: când am mers pentru prima dată pentru a depune documentele necesare, secretara ne-a spus că pot sălta un an, adică dacă abia ce o terminasem pe a VI-a, puteam trece direct aVIII-a. Am mai fost la școală cu puțin timp înainte să înceapă anul școlar și cea care urma să îmi fie dirigintă m-a întrebat dacă vreau să trec aVII-a sau aVIII-a, iar eu am vrut să fiu aVIII-a... Când am început anul, încă din primele zile am observat că este ceva în neregulă, și profesorii au văzut că nu prea știam nimic. Îmi amintesc cum profsoara de matematică ne punea întrebări din materia de aVII-a, pe care eu nu o știam, pentru că pe aVII-a nu o făcusem, iar eu nu știam să răspund. Îmi amintesc acea voce care se auzea dintre colegii mei "Nu știe nimic". Eh, asta a fost o lecție pentru mine. În România aveam media 10, singura din școală cu media asta, și eram apreciată. Când am ajuns aici, mi se dărâmase toată acea lume "roz" din mintea mea. Acolo nu mai eram nimeni, ci doar o româncă care a venit pe aici să încurce lucrurile ...Heh. Era deja prea târziu pentru a trece în aVII-a și a repara acea greșelă, 50% a mea, 50% a profesorilor, care nu au numărat bine câte clase făcusem. La Preside (cea care ia toate deciziile privind un institut de învățământ) a decis că e mai bine să lăsăm lucrurile așa cum sunt, dat fiind că manualele erau deja cumpărate, anul școlar începuse, documente precum catalogul, erau deja făcute. Așa mi-am început anul, a fost greu. Dar l-am terminat cu un mare zâmbet pe față, hehehee hee.
2. Din punctul meu de vedere, este mai greu decât în România, dar în același timp și mai frumos, pentru că profesorii sunt foarte apropiați de elevi! big grin Până prin clasa aIIIa - aVIa, elevii le spun pe nume profesorilor! Hmm, acum depinde și de profesori... Ca și materie, da, într-adevăr, sunt lucruri care în România se învață cu un an mai devreme, dar aici totul este mai detaliat! Lucru evident, având în vedere că vei avea mai puține recreații, deci ore de 60 de minute, în care profesorii au timp să vă predea pagini întregi (pot fi și câte 10-15 pagini într-o oră, sau chiar mai multe, în funcție de liceu).
3. Au fost destule cazuri de discriminare față de elevii de altă naționalitate, dar nu te lovești de ele peste tot! Fie vorba înte noi, dacă reușești să te împrietenești cu cât mai mulți, te vor lua ca pe unul "de-al lor", și nu vei avea probleme.
4. Nu se poate chiuli, și motivul ți l-a explicat foarte bine @5a. Ar fi de precizat, insă, că vei putea alege în a face religia sau nu. Dacă nu vrei să o faci, îți poți găsi alte activități, dar eu personal, consider mult mai plăcut să rămân la oră. Am avut un profesor extraordinar în a VIII-a, sper ca cel pe care îl voi avea în următorii ani să nu mă facă să-mi pară rău de alegerea pe care am făcut-ohee hee. Manualele de religie de aici prezintă lucruri pe care pe manualele din România nu prea cred că le-ai găsi, și care nu țin de ortodoxism sau catolicism, ci de suflet. În fine, vei vedea tu. big grin
5. La liceu, chiar nu știu. La gimnaziu, profesorii decid dacă să te treacă sau nu, la sfârșitul anului, în funcție de media generală. Și sunt foarte aspri în privința asta!
6. Nota de trecere este 6! big grin Și un 6 este destul de greu de obținut...
7. Hmm, nu vreau să zic prostii, deci nu te baza pe ceea ce îți zic eu, dar cred că echivalentul profilului tău ar fi "Scienze umane", un liceu. Aici există mai multe categorii de "școli superioare", cum se zice, în funcție de dificultatea acestora. Există școli profesionale, cele mai puțin dificil de urmat și se adresează elevilor care intenționează să intre direct în lumea muncii, fără a urma o facultate, fiind specializați doar pe o anumită meserie. Apoi există institute tehnice, ceea ce am ales eu. Avantajul acestora este că după cei 5 ani de studiu, poți alege între a intra în lumea muncii, sau a continua prin a urma o facultate. În cazul meu, urmându-mi profilul (Administrație, finanțe și marketing), aș putea lucra direct în bancă cu un salariu destul de bun, dar, totuși, sunt decisă să urmez și o facultate. Iar liceele aici sunt cele mai dificile parcursuri de urmat, dar în cazul tău, la Șcienze Umane, vei avea materii SUPERBE (filozofia, antropologia, psihologia, sociologia, pedagogia, latina, dreptul și economia), motiv pentru care și eu, înițial, aș fi dorit să urmez acest liceu big grin. Aici însă, ești obligat să urmezi și o facultate după cei 5 ani de studiu.

Am scris cam mult, ce e drepthee hee. Dar am vrut să mă asigur că ți-am dat + sau - toate detaliile de care ai nevoie. Multă baftă, și dacă mai ai nevoie de informații, îți dau id-ul de messenger în privat! big grin
Bye, bye! happy

| VasileMoldova a răspuns (pentru 100SweetSmile4you):

Salutare. Poti sa mi-l dai mie in privat. Sunt in Italia de 8 luni( din aprilie) si mi-ar fi de ajutor sa vorbrsc cu cineva ce are mai multa experienta in Italia etc. Astept raspunsul tau?

| VasileMoldova a răspuns (pentru 100SweetSmile4you):

Poti sa mi-l dsi mie. Miar fi de mare ajutor sa vorbesc cu tine( sunt din aprilie in Italia si totul e nou pentru mine)?