anonim_4396
| Anonim întreabă:

Salut TPU! Am 1.72 și vreo 67kg la 16 ani.Nu am mai crescut de la 15 ani.E bine? Vreau sa știu dacă voi mai creste și dacă da, cam cât? Nu vreau răspunsuri de genul "Du-te la medic" sau orice altceva pentru ca vedeți și voi haosul din cabinetele lor. Tata are 1.75 iar mama 1.65 și fratele mai mare 1.77.

Răspuns Câştigător
| irezistibilul a răspuns:

Cati cm nimeni nu poate sa iti spuna asta e clar. Din cate stiu eu 223 de ani este varsta maxima cand e vorba de cresterea in inaltime la barbati. Sunt cazuri FOARTE rare cand creste si la 24-25, dar repet, sunt FOARTE RARE. La varsta ta, este buna inaltimea ta actuala, greutatea la fel. Oricum o sa mai cresti, stai linistit. La 16 ani eram si mai mic ca tine, iar acum la 20 am 184, insa in timpul asta am facut multa activitate fizica precum: catarare la bara, sarituri, stretching, flotari, abdomene, genuflexiuni si alergare. In special sariturile sunt bune, macar 50-100 de sarituri zilnic fa-le.
Bafta.

| irezistibilul a răspuns (pentru irezistibilul):

Din cate stiu eu 23 de ani*

| cmd82818 a răspuns (pentru irezistibilul):

Dacă ma duc la sala și în afara de asta ma apuc și de alergat e ok? Gen ma va ajuta cu ceva?

| irezistibilul a răspuns (pentru cmd82818):

Nu te lua dupa ce scrie Anastasia, nu te opresti din crestere la 20 de ani. Nu e ca odata ce ai implinit 20 de ani gata, te opresti din crestere, nu, nu functioneaza asa. Atata timp cat cartilajele sunt deschise o sa cresti, iar acestea nu se inchid mereu la 20-21 de ani, ci poate sa se prelungeasca si pana la o varsta mai inaintata. Varsta maxima este de 25 de ani, de la 25 de ani o sa cresti exclusiv doar in latime si in grosimea oaselor, in inaltime nu. Tatal meu a crescut in timpul armatei cu 5cm de exemplu(intre 21 si 22 de ani jumatate). Stii de ce majoritateapersoanelor crescnsi dupa 18-20 de ani, chiar si pe la 22-23 de ani? Pentru ca sunt doua posibilitati:
-Cresterea a avut o perioada de stagnare, in care acesta se opreste pentru cativa ani (2-3), iar dupa aceea procesul cresterii se reia.
-A avut o perioada in care nu facea deloc activitate fizica, er lenes, eccetera, insa cartilajele sale au ramas deschise pana la 21+ de ani, iar incepand activitate fizica de multe ori pe saptamana a mai castigat centimetri in inaltime.
In plus, in ultimii ani copii devin mai inalti ca parintii cu vreo 5-10 cm, dar asta se intampla doar daca conduci un stil de viata sanatos. Sala este buna, nu afecteaza cresterea in inaltime, doar daca pui foarte multa presiune pe coloana(exercitii pentru spate) deci ai grija. Daca te antrenezi bine din contra, te poate ajuta mult sala. La fel si alergarea, si ea ajuta mult. Si sariturile sunt foartebune, de aceea persoanele care practica volei, basket sunt mai inalte, pentru ca sar mult la antrenamente. 50-100 sarituri zilnice pentru un cativa ani, combinat cu sala, alergare si stretching si o sa vezi rezultate.

4 răspunsuri:
| Annastassia a răspuns:

Un baiat creste pana la varsta de 19-20 de ani, in functie de mostenirea genetica de la parinti si de dezvoltarea hormonala.
Din paacte, nimeni nu-ti poate spune cat vei mai creste, ca nu suntem Dumnezeu sau ghicitori in stele, deoarece nu de noi depinde cresterea ta, ci de hormonii tai, care pot fii stimulati prin sport, practicat zilnic.
cand spuns port, ma refer la practicarea unui sport, precum: baschet, volei, handbal, inot.
Mersul la sala la vasta asta este total inedecvat, deoarece inhiba hormonii de crestere si ramai micut de statura. sala este recomandata DUPA 20 de ani, cand cresterea ta este incheiata.

Exxista o formula cu care se poate aproxima inaltimea, dar sunt foarte multi factori care contribuie la cresterea ta, unde formula asta este doar evaziva.

Vad ca nu mi-ai dat inaltimile corecte ale parintilor, fiindca mie imposibil sa cred ca au fix: 1.65 si 1.75 dar am sa-ti calculez cu datele astea:
(inaltima tatalui in cm + inaltimea mamei in cm + 13cm):2 = inaltimea baiatului
(175+165+13):2 = 176.5cm