| ardeigras a întrebat:

Salut TPU! Am o mare problema: Astazi un prieten (y) mi-a (dat trotineta lui, fara ca eu s-o cer. La un moment dat un alt baiat (x) a luat trotineta lui y, iar eu plec. Trece ceva timp, si imi spune sa iau trotineta lui. Eu ma duc sa o caut si nu o mai gasesc. Am gresit cu ceva? Ce trebuie sa fac? Ma simt vinovat, chiar daca cred ca nu e vina mea. Sunt sanse mari ca y sa ma santazeze si sa ma puna sa o platesc. Poate cineva sa ma ajute? Rog seriozitate.

Răspuns Câştigător
| Genesys2001 a răspuns:

Bună.
De ce să te simți vinovat dacă el ți-a dat trotineta cu mâna lui?
Îmi pare rău, dar persoana respectivă ar fi trebuit să își cunoască consecințele atunci când urmează să facă ceva. Ca să fim clari, nici tu nu trebuia să accepți că ți-a dat trotineta și ar fi trebuit să îi dai băiatului înapoi trotineta! Dacă ești adoleșcent, sau cel puțin știi ce se petrece în jurul tău, ți-as sugera să ai o discuție serioasă cu mama ta despre asta. Îi vei explica totul pe îndelete, iar tu speră ca ea să nu reacționeze greșit fără ca să știe situația! Spune-i totul, sau dacă nu simți că ar trebui să fie discuția cu mama ta, atunci ține discuția cu tatăl tău. Presupun că va fi mult mai calm cu fiul lui decât mama cu fiul.
Nu ești singurul copil care a pățit asta!
Nu e un moment bun să o lași doar pentru tine, vorbește cu părinții tăi cât mai repede posibil!

| ardeigras explică (pentru Genesys2001):

Multumesc foarte mult. inainte sa pun intrebarea, am vorbit cu ambii parinti si au fost de aceeasi parere cu tine. eu am o mare problema cu santajul. sunt adolescent si fumez si nu doresc sa afle parintii. ce as putea sa fac? multumesc inca odata!

| Genesys2001 a răspuns (pentru ardeigras):

Crede-mă, și eu eram exact la fel când m-am transformat într-un adolescent.
Dar, toate au o limită.
Crede-mă pe cuvânt, am fost internată în spital doar pentru că fumasem un pachet întreg de țigări pe zi.
Poate tu ești altfel, și poate nu fumezi atât cât am fumat eu, ci doar regulat.
Nici în ziua de astăzi nu au aflat părinții mei, aș fi o dezamăgire pentru ei.
Dar tu, ca om, ca persoană
Dacă știi că părinții tăi nu te vor judeca pentru lucrul ăsta, atunci ești cel mai norocos! E timpul să îți iei inima în dinți și să le vorbești!
Dar dacă crezi că părinții tăi te vor judeca în legătură cu fumatul, eu ți-aș recomanda să nu menții o discuție cu ei până nu te simți tu pregătit.
Nu ești obligat să menții o conversație cu părinții tăi dacă nu ești pregătit!
Nimeni nu a fost, și nimeni nu este sfânt. Toți am făcut greșeli, am învățat din ele. Și poate că, chiar dacă încă producem unele greșeli înseamnă că ne-am atașat prea tare de aceste greșeli și poate că am vrea să dăm înapoi, dar nu se poate.
Ascultă-mă, îți spun ultima oară.
Dacă știi cum vor reacționa părinții tăi, și crezi că vor reacționa pozitiv, atunci dă-i drumul.
Dacă nu, atunci ține discuția pe altă dată când te simți mult mai pregătit și în stare să ții o discuție cu părinții tăi despre asta!
Baftă.
Multă sănătate îți doresc, mă bucur că am putut fi de ajutor!

| ardeigras explică (pentru Genesys2001):

Tata nu a fumat niciodata. M-a mirosit de vreo 2 ori, si mi-a spus ca nu e bine sa fumez. Prietenul ma santajeaza constant ca daca nu fac ce face el, ma paraste. Mi-e foarte frica ca o sa imi ceara banii si o sa ma si parasca. Eu cu banii nu am problema, fac rost, dar cu santajul, chiar nu stiu ce sa fac...
Multumesc!

4 răspunsuri:
| Panamax a răspuns:

Ai fi putut sa ai grija de un lucru pe care cineva ti l-a incredintat,chiar fara sa-l ceri.
Eu consider ca vina este doar a ta.
Trebuia sa-i inapoiezi trotineta si gata, dar te-a durut undeva.