| Edyez a întrebat:

Salut tuturor! sunt clasa a 12-a si curand voi sustine examenul de bacalaureat. Problema e ca nu stiu ce vreau sa fac mai departe, ca multi elevi cel mai probabil. Caut raspunsuri in mine, dar imi place sa primesc si sfaturi. Stiu ca pe acest site sunt multi oameni trecuti prin viata, deci poate pot primi un raspuns bun care sa ma lumineze cat de cat.
Nu stiu de ce, dar inca din generala (clasa a 8-a) ma gandeam ce voi face cand voi fi mare la un mod serios. M-am gandit prin clasa a 10-a sa incep sa invat IT, programare, ca doar se castiga bine si e o meserie de viitor. Incepusem sa merg si la niste cursuri la facultate pentru studenti cu restante si elevi din liceu care isi doresc sa dea la o facultate cu profil informatic. Incepusem sa invat acasa si de pe o platforma gratuita, dar m-am lasat deoarece mi-am dat seama ca nu ma vad stand intr-un scaun si scriind cod in nu stiu ce limbaj, nu e de mine, eu sunt mai dinamic, energic imi place sa ma mut dintr-o parte in alta n-am stare. Sunt o fire protectoare in acelasi timp si imi place sa-i ajut pe ceilalti si cateodata sa ma impun in scopuri bune, m-am gandit sa dau la jandarmerie, dar nu cred ca e de mine. In primul rand am un tatuaj vizibil, in al doilea rand, eu sunt cu istoria si am fost si la proteste si nu as suporta sa fiu sluga unui sistem corupt si sa fiu folosit cum vor ei, asta e alta poveste oricum. Cum am precizat mai sus, imi place sa-i ajut pe ceilalti, imi place sa-i sfatuiesc, imi plac problemele oamenilor, m-am gandit sa ma fac psiholog, dar am auzit ca faci multa scoala (6 ani din ce am inteles) si castigi si putin, asta daca nu ai cabinet privat. Mi-a placut mereu insa ideea de a calatori si a cunoaste alte persoane si culturi, mi-a placut mereu ideea de a zbura cu avionul, dar provin dintr-o familie modesta, nu am prea avut eu bani de lucruri de genul, insa de aici mi-a pornit o idee, de a pleca in afara sa lucrez si nu neaparat pentru bani si pentru a putea sa realizez aceste doua lucruri ce mi-am dorit mereu, sa calatoresc si sa cunosc alte persoane, dar asa nu o sa fac o facultate sau poate o sa fac mai tarziu. M-am gandit ca sunt tanar, niciodata nu e prea tarziu, nu trebuie sa fac ceva acum neaparat. Chiar simt ca asta-mi doresc sa calatoresc si sa ma simt liber, voi ce ati face in locul meu, ati pleca de nebuni in lume? Nu am fost in viata mea in alta tara. Imi mai place muzica, cant mereu, piesele altora, de pe clasa a 8-a, mai scriu si versuri din cand in cand, dar niciodata nu am avut ocazia sa le expun, desi cateodata mi-as fi dorit, alteori nu deoarece sunt versuri mai personale, dar daca ar veni un duh si mi-ar spune ca-mi implineste o dorinta, cu siguranta i-as spune ca vreau sa imi ofere echipamentul necesar pentru a putea creea muzica.
Multumesc pentru timpul acordat!

2 răspunsuri:
| CortinaDeLut a răspuns:

Te faci inginer, te trimit ăia pe afară de vrei sau de nu vrei. Așa poți cunoaște oameni din toată lumea. Aș recomanda să faci automatica. Nu numai că e de viitor, dar înveți și programare și vezi cum o folosești în mod practic, vezi de unde a plecat programarea și cum a fost și e aplicată în tehnologie. Pe lângă asta înveți multe alte lucruri din diverse arii. E unul dintre puținele job-uri care nu poate să dispară (cel puțin nu în următorii 100-200 de ani).

Muzica probabil nu va dispărea cât e omul. Dar cine știe? Poți să te duci la un profil de muzică. Nu e musai să ai nu știu ce instrumente. Înveți prima oară pe din alea ieftine. Acolo ai nevoie de mult talent și de cineva care să te descopere. Nu prea te poți propulsa dacă nu te și promovezi. Postează muzică pe YouTube. Postează ceea ce faci și învață să lucrezi și cu soft-uri.

Iar asta cu psihologia, las-o pe aia cu „e grea". Dacă îți place, nu e atât de grea. După vei avea mulți bani din așa ceva. Din ce în ce mai mulți oameni simt nevoia de a avea un psiholog. Trist, dar profitabil pentru tine.
Și eu mă simțeam la un moment dat între 2 dimensiuni. Dimensiunea filologică și cea reală. Am mers pe cea reală. Pe cea filologică o păstrez ca pe pasiune. Poate vreodată voi face bani din așa ceva, însă pe acolo lucrurile nu par la fel de sigure (deși depinde de situație). Psihologia este undeva între cele două, cred eu

Îți mai recomand să ceri sfatul cuiva apropiat, unui părinte de exemplu. Dacă cineva te cunoaște mai bine, îți poate da sfaturi și mai bune. Îți mai recomand să nu pierzi timp. Era vorba „nu lăsa pe mâine ce poți face azi". Facultatea poate fi făcută în paralel și cu un serviciu full-time, cu atât mai mult cu o activitate în care pui pasiune. E multă muncă, dar munca asta de la început te poate avantaja mult în viitorul apropiat. Ești tânăr și ai forță de muncă. În timp se duce și energia și luciditatea și acest spirit tineresc pe care îl ai.

| rosessunflowersandlillies a răspuns:

Cred ca ti-ai raspuns singur: ' daca ar veni un duh si mi-ar spune ca imi implineste o dorinta, cu siguranta i-as spune ca vreau sa imi ofere echipamentul necesar pentru a putea creea muzica'. Eu zic sa mergi pe productie muzicala / editare audio. Cred ca ti-ar placea sincer. Poti incerca sa iti produci una din melodii : ). In felul asta vezi daca iti place zona asta si ar fi interesant sa iti faci propria melodie de la 0. Plus ca industria e destul de mare.