Întrebare recomandată | www3idk a întrebat:

Salutare! In ultima perioada ma simt fara putere. Am împlinit 18 ani si ma vad fără viitor.
O am doar pe mama si se chinuie sa ne susțină cu salariul ei de 20 de milioane, imi e foarte frica ca o sa o pierd si o sa rămân absolut singura. Vad in jurul meu adolescenți care intra la facultăți plătite, care au un viitor asigurat....si ma cuprinde o tristețe nespusă.
Anul acesta am bacul si imi este foarte frica de viitor...
Daca mai sunt persoane care au trecut prin ceva asemănător si sunt dornice sa-mi spună cum au reușit.
Multumesc frumos

Răspuns Apreciat de Editori
| Drolja a răspuns:

Încearcă să te îngrijorezi doar de lucrurile care-ți stau în putere, pentru că nu ai nici resursele nici energia pentru restul. Bacul, de exemplu, e un lucru cu care poți contribui la bunăstarea generală a familiei: luând o notă mare, învățând pentru el, pregătindu-te. Job nu-ți poți lua acum, însă poți învăța pentru a-ți deschide uși la câteva locuri la buget în facultate. Chiar dacă nu vei face facultatea acum, sau vei abandona, cu nota de bac rămâi toată viața, în caz că te hotărăști mai târziu să urmezi ceva academic.

Viitorul e o necunoscută, cu deciziile greșite poate arăta ca un loc de care să ne fie groază, iar cu deciziile corecte, poate arăta ca un tărâm al oportunităților nelimitate. Optează pentru al doilea.

8 răspunsuri:
| mastadont a răspuns:

După ce dai bacul, chiar dacă decizi să faci o facultate, va trebui să-ți cauți un loc de muncă pentru a te putea întreține, mama ta nu va putea face acest lucru din salariul ei. Nu trebuie să te panichezi, toți trecem prin astfel de crize, trebuie doar să iei o decizie definitivă în legătură cu ce vei face exact cu viața ta după ce iei bacul și o să te simți mult mai bine.

| Florin9Florin9 a răspuns:

Nu am trecut prin ceva asemănător dar îți urez multă baftă,

"secretul" e să nu te dai niciodată bătută,

să te străduiești să iei bacul pentru că diploma contează la unele joburi chiar dacă nu vei da mai departe la o facultate,

să te străduiești fii un sprijin pentru mama ta atât moral cât și în ceea ce ține de treburile de prin casă, și poate în viitor chiar cu bani munciți de tine,

să nu te lași descurajată dacă nu o să ai mulți prieteni sau dacă vei vedea că unii te judecată pentru greutățile prin care treci,

să-ți alegi băiatul de care te vei îndrăgosti cu grijă ca nu cumva o relație toxică să-ți complice mai tare viața,

să nu-ți pierzi niciodată nădejdea în Dumnezeu,

sunt foarte multe cazuri de oameni care au plecat de jos și au ajuns sus,

ai o viață întreagă în față să încerci să devii unul din ei, poate nu o persoană faimoasă, dar una care să poată trăi fără griji exagerate

Multă baftă! De obicei viața îi răsplătește pe oamenii luptători happy

| Iunicu a răspuns:

Este absolut normal să simți nesiguranță.
Toți am trecut prin asta.
Dă bacul, cauta-ti un job și lasă facultatea pentru când o să poți să te autosusții.
Pentru început un job simplu. La un supermarket, livrator de mâncare, orice.
Mama ta, nu va putea să te țină în facultate dar tu o poți face singură cu puțină ambiție.
Și crede-mă, vei fi mult mai încrezătoare în forțele proprii atunci când vei studia pe banii tăi nu pe ai părinților și în plus vei participa la cheltuielile casei. Ar fi o ușurare pentru mama ta sa preiei măcar o factură, două.

| Magieinpoezie a răspuns:

Și eu am in familie doar un salariu. Nu suntem într-o situație dificilă, dar dacă nu intru la buget la facultate nu cred că ai mei mă vor putea întreține. E puțin riscant. Așa că am decis să învăț cât de mult pot ca să intru la o facultate bună la buget. Te sfătuiesc să lupți și tu pentru ceea ce îți dorești. În niciun caz nu te descuraja. Au existat multe cazuri fericite într-o situație ca a ta. Ai citit "Mâini înzestrate" de Ben Carson? Dacă nu, îți pot oferi eu pdf-ul cărții. Mult succes!

| nicunicu3 a răspuns:

Iti zic cine te ajuta cu adevarat, cauta pe Instagram Taher Sonu si zic si eu ce sa faci aici. Daca vrei mesaj in privat.Ai 18 ani poti sa muncesti pe timpul verii sau par time dupa scoala gasesti undeva cu 4 ore si o ajuti si tu financiar.Si asta dezvolta de la sine indempendenta de a nu depinde de cineva care este acum in viata ta.Si de a te descurca singura si cu si fara acea persoana sau exemplu fete care stau cu barbati batute pentru bani.Mai bine sa fii independenta.Si vorbind despre facultate, cunosc multe persoane care au facultate, master etc.Si ce fac cu ele? Cand te duci ai experienta? Nu out, valea.Si vine unu cu un curs si cu experienta in spate si iti ia de sub nas toti bani investiti in facultate.Asa alea 4 ore te ajuta ca si experienta cand te vei angaja chiar si pe timpul facultati poti face.Si ai mai multe sanse sa fii alesa pentru postul dorit fiindca ai orice fel de experienta, decat unu care nu are.Si cu facultatea este un mare prostie si vrajeala.Dai bani ca sa pierzi banii si timpul.Cei care se duc se duc ca au parintii bani si sa se distreze ca sa nu munceasca sau a 2 categorie au pile pe tasu senator, primar, sef la ceva si ii baga fix acolo fara experienta.Adica prin pile cine se duce la facultate si se angajeaza fix unde a gasit, se angajeaza fiindca are pile.Asa tu daca nu ai gasesti foarte greu sau deloc.Si mai petreci inca 5 ani din viata sa construesti experienta si ajungi la 31 de ani sau 40 sa tragi cu carca.In loc sa fii de la 22 de ani sef sau maneger ceva.Si asa s-a dus viata.Nu spun cu rautate asta e adevarul in Romania ai bile ai bani si loc de munca, nu ai nu intri.Multi au bani dar nu sunt fericiti, trebuie sa te faci pe tine fericita si sa nu te mai simti asa de rau cum te simti acum, chiar te inteleg.Dar intai fericire si apoi banuti se fac, dar fericirea si timpul nu se mai intorc.Si alea 4 ore te pot ajuta mult chiar si dupa terminarea liceului. Funda? Daca mai ai ceva sa intrebi da-mi mesaj in privat sau da-mi facebookul sa vorbi.

| viorelman11 a răspuns:

Dupa ce promovezi bacalaureatul poti sa cauti ceva de lucru, care nu necesita calificare. Mai tarziu poti sa urmezi si o facultate. Succes.

| TudorDD a răspuns:

Cred că la mine a fost mai rău, dar nu asta contează. Important e să iei bacul pentru că te ajută la angajare și ca să-ți iei o grijă de pe cap. Spun "să-l iei" nu nota 10, micuțo. Adică nu e nevoie să te zbați enorm pentru el. Apoi, facultatea poate să mai aștepte ceva timp. Și eu am așteptat un an, timp în care am muncit mult, acum m-am înscris, nu e vorba de cine știe ce facultate, însă o să vezi ca diploma aia, oricare ar fi ea, îți poate deschide multe uși, că degeaba te duce capul dacă n-ai facultate, că directoare nu te pune pe tine. Pentru prezent, e destul sa înveți pentru bac. Apoi, câteva săptămâni poți să te relaxezi. Apoi, bine ar fi să te angajezi, iar dacă ești foarte ambițioasă, înscrie-te și la facultate. Muncești part-time. Dacă îți găsești un băiat cu care să îți împărtășești "paharul sorții" și sa va fie mai ușor, și mai bine. Mult succes și liniștește-te. Totul se rezolva one-by-one. Mă doare ce îmi spui, iar dacă te pot ajuta, nu ezita să-mi scrii. Și apropo, mulți părereau "asigurați" și au intrat la facultăți bune, iar după un an, au părăsit totul și lucrează "pe 20 de milioane". Nu te descuraja. Ai 18 ani!

| MunteanuIoan870 a răspuns:

Trebuie sa te increzi in Dumnezeu sa te rogi lui ca sa te ajute. Trebuie sa inveti, iar daca nu intelegi ceva trebuie sa cauti pe internet, Dumnezeu te va ajuta, dar si tu trebuie sa invetii si sa - ti cauti un loc de munca ca sa poti sa te intretii, poti incepe de jos, dar cu ajutorul Domnului vei reusi sa cresti si daca doresti sa - ti faci o familie.