|

Salutare TPU, am 15 ani si asteptam venirea mentruastiei, ieri ma durea tare burta si am vazut doar o pata foarte mica pe tampon, asta s-a intamplat ieri iar azi nu mi-a curs deloc si ma simt rau si ma doare burta. Ce inseamna asta?

Răspuns Câştigător
| a răspuns:

Semnele care se produc inainte de menstruatie numite simptome premenstruale de regula incep sa se produca/sa apara cu cateva zile inainte de a porni in mod efectiv sangerarea.
Sunt cazuri si situatii in care pornirea sangerarii poate fi ''anuntata'' uneori cu 1-2 zile inainte prin aparitia unor pete de sange.
Daca intr-un ciclu menstrual femeia nu ramane insrcinata, atunci uterul se ''curata" de tesutul (stratul) numit ENDOMETRU care s-a format si a acoperit peretele din interiorul sau, tesiut care a fost produs/creat in vederea gazduirii si dezvoltarii unui posibil embrion. Pentru a elimina ENDOMETRUL devenit inutil, nefolositor, atunci cand NU s-a implantat o sarcina in el. Pentru a fi desprinsa aceasta ''imbracaminte'', muschii uterului sunt supusi la contractii si contorsionari care devin dureroase, si au scopul de a desprinde endometrul si a provoca sangerarea menstruala. Aceste contractii genereaza durerea pe care unele femei le simt in zilele de dinaintea menstruatiei si un rol foarte important în stimularea acestor contractii il au prostaglandinele care sunt compusi chimici eliberati in mod natural in organism inainte de momentul inceperii menstruatiei. Mai au ca rol si stimularea contractiilor uterine. in cazul acumularii prostaglandinelor în concentraţii sporite, o singura contractie uneori poate dura mai nulte minute, ceea ce genereaza durerea. Toate femeile care au menstruatie traiesc experienta acestor contractii uterine, insa in functie de cantitatea de prostaglandine eliberate, durerea este diferita in functie de particularitătile fiecarui organism in parte la care se adauga si pragul individual de suportarea a durerii. De aici apar diferitele grade de percepere a durerii in timpul menstruatiei. Asta poate inseamna ca in scurt timp, probabil in urmatoarele 24 de ore va porni sangerarea menstruala. Multa sanatate!

| explică (pentru corbulalbrosu):

Deci nu trebuie sa fie ceva probleme? Sau sa ma îngrijorez?

5 răspunsuri:
| a răspuns:

Buna! Ai luat ceva pastile inainte sa ti se opreasca sangerarea?

| explică (pentru 70gabriela70):

Nu, ce pastile?

| explică (pentru 70gabriela70):

Niciodată nu am luat pastile

| a răspuns (pentru Alexa123890):

Ma gândeam ca ai luat pastilele pentru durere. De obicei, alea îți opresc sângerarea pentru câteva ore. Posibil sa fie un lichid premenstrual. Nu te speria, asteapta un pic sa vezi ce se întâmpla.