anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Anul ăsta în martie împlinesc 18 ani. Aș dori să merg să lucrez în occident la un depozit fructe, legume sau ceva de genu.

Unde îmi recomandați să merg?
Să fie cu contract legal.

2 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Poti merge unde iti gasesti de lucru online, in tara respectiva, sau va trebuii sa te inscrii, la o agentie de recrutare a forelor de munca, in strainatate.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă vrei contract legal, de care să fii sigur.â, înainte de a pleca din România, să urmărești pe situl Ministerului Muncii, cam o dată pe an, prin primăvară, publică angajări care se fac prin el, pentru joburi în străinătate, pe diverse domenii. Dacă ajungi în străinătate pe cont propriu, în UE, dacă îți găsești loc de muncă și angajatorul respectă legile, vei avea contract de muncă. Sunt agenții de plasare, cu locuri de muncă în străinătate, le găsești prin anunțurile online la rubrica locuri de muncă de pe siturile de mică publicitate. Acolo apelează firme din străinătate pentru a căuta angajați. Uneori se încheie contact legal înainte de plecarea din România, alteori nu. Dar un contract semnat aici, nu îți oferă totdeauna siguranța că vei fi tratat acolo conform contractului, că el va fi respectat, că vei întâlni acolo condițiile de muncă și situația promisă la plecare. Dacă nu îți convine dta n uai puterea financiară ca să îl obligi prin lege pe patron să respecte ce a promis. Să mergi fără să știi ce vei păți dincolo în căutarea unui loc de muncă o faci pe risc propriu.
La cules de fructe și legume, care presupune și muncă în depozit, se găsesc locuri de muncă toată vara, din Spania până în Anglia.
Pot să îți relatez experiența fiului meu, care a fost la cules mere al o fermă din Anglia, ceva mai de mult, dar condițiile nu s-au schnimbat de atunci.
Erau pomii plantați în șiruri de 1, 5 km lungime. Pomii aveau coroana joasă, astfel puteai să le culegi direct din pom. Aveau un coș cu hamuri pe care îl purtau pe ei, fixat în față pe corp. La capătul rândului erau paleți în care colectau merele. Erau plătiți în funcție de numărul de paleți umpluți pe zi. Nu te obliga nimeni să te miști repede, culegeai ca din grădina raiului. Dar dacă te mișcai încet, datorită distanțelor mari din livadă, livezile se întindeau de la Londra până la Canalul Mânecii, cu rânduri de pomi pe 1-1, 5 km, dacă te mișcai încet, nu câștigai aproape nimic. Astfel, repet, nu îi alerga nimeni obligat, au constat ei, că pentru a câștiga totuși rezonabil, trebuie să alerge. Și alergau cu coșul plin de mere, cam 2O de kg, 1, 5 km să depună merele în box palet. Dacă aveau mere lovite, rupte din cauza lor în container la verificare, nu li se deconta plata la acel container. În zilele ploioase, lucrau în depozit. Acolo dacă te vedea supraveghetorul că stai un pic și nu lucrezi, era scandal mare. Așa că unul din băieți ca să scape, a încercat poanta să alerge puțin dintr-o parte alta prin depozit ca să nu stea. L-a văzut administratorul și l-a oprit și l-a felicitat,
- Good boy!
crezând că aleargă să facă ceva, să rezolve o problemă.
Erau angajați acolo mulți ruși care veneau an de an, care formau mafii, de care trebuiau să se ferească.