| Madutzza98 a întrebat:

Buna, am o întrebare dacă mai am inca 4 ani rata lunara la o banca mai pot face un împrumut pentru nevoi personale la alta banca?

5 răspunsuri:
| Salontanul a răspuns:

Suma maxima pe care o persoana o poate imprumuta este direct proportionala cu venitul lunar (la nivel individual sau familial, dupa caz). Conform noilor reglementari, bancile pot stabili individual propriile praguri de indatorare. De regula, persoanele cu venituri mai mari pot acum aloca o parte mai mare din venituri pentru a achita ratele lunare.
Venitul luat in calcul de banci pentru acordarea creditului - numit si venit disponibil - se determina prin scaderea cheltuielilor de subzistenta din venitul total incasat de client. Nivelul acestor costuri se determina de la caz la caz pentru fiecare client, in functie de numarul membrilor de familie. In acest sens, fiecare banca stabileste un cost fix pe membru de familie. Daca ai o rata la alta banca, banca ta se poate informa si sa afle. Daca ofiterul de credit este un om mai moale poate sa treaca cu vederea. Sunt, insa, credite de refinantare care pot avea dobanda anuala (DAE) mai mica decat imprumutul tau la banca. Asta inseamna sa mergi la banci si sa te informezi la fiecare in parte. S-ar putea chiar banca initiala sa te ajute.

| Madutzza98 explică (pentru Salontanul):

Nu înțelegeți ce vreau eu sa spun, nu vreau sa fac refinanțare la banca care deja o am, as dori sa fac alt împrumut la alta banca din care să îmi achit prima banca și să mai rămân cu vreo 5.000 de lei în mana. Și asta am întrebat dacă se poate

| Salontanul a răspuns (pentru Madutzza98):

Exact asta ti-am explicat. Doar ca eu am lucrat prin banci si inteleg termenii. Asta se numeste refinantarea. Si, da! Ai posiblitatea sa ramai si cu ceva bani in mana cu conditia sa ai un venit care sa-ti permita luarea unui nou imprumut indiferent de la ce alta banca. Mergi la banci (ti-am spus mai sus), ceri sa-ti dea conditiile, contractul si un scadentarul de plata (am uitat termenul oficial ca sunt cam batran) spre studiu. Daca nu-ti dau actele pot fi amendate cu sume intre 10.000 si 50.000 lei. Le iei, le studiezi cu cineva care se pricepe si apoi apoi vezi cat poti lua.

| Wr3nch a răspuns:

Da, atata timp cat suma totaa a ratelor care trebuie achitata nu depaseste 50% din venitul tau net. Parerea mea, si un sfat, ar fi sa astepti sa termini prima rata. Evenimente neprevazute se pot intampla, si daca banca nu e intelegatoare, poti ajunge la executare silita daca nu mai poti plati ratele.

| Madutzza98 explică (pentru Wr3nch):

Pai asta vreau sa fac, vreau sa fac un împrumut că să mă achit de tot de prima banca, și să mai rămân și cu ceva bani in mana. și să plătesc doar rata de la a doua banca