| sweetys a întrebat:

Bună! Cineva care se pricepe pe partea de financiar? Care este diferența între un cont normal pe care încasezi salariu/alocație/bursa și unul de economii în ceea ce privește strângerea banilor? Ce avantaje îmi oferă contul de economii?

5 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Contul este pentru salarii, pensii, etc si pentru depunere este depozitul (nu contul!). La cont n castigi nimic, ba mai mult, platesti administrare de cont. La depozite primesti o dobanda, cu cat perioada de depunere este mai lunga, cu atat mai mare. Depozitul este cu dobanda care nu se capitalizeaza si se transfera intr-un cont sau cu capitalizare periodica si atunci depunerea ta creste cu fiecare dobanda. Daca scoti banii din depozit inainte de termen (o luna, doua, trei, etc) pierzi dobanda pe perioada anterioara. Daca ii scoti la termen nu pierzi nimic. La cont nici nu primesti dobanda si nici nu pierzi nimic in afara de administrarea de cont. Ii poti lua cand vrei.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Mergi la oricare bancă si întreaba acolo.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Contul de economii iti ofera dobanda la banii pe care ii tii acolo.
totodata unele conturi de economii au si diverse restrictii de genul nu poti umbla la bani o anumita perioada de timp daca nu vrei sa pierzi dobanda.

plus, conturile de economii nu sunt atasate niciodata unui card deci nu ai sanse sa iti dispara bani de acolo daca ti se fura cardul sau ti se cloneaza

| Nemessys a răspuns:

In contul normal poti sa depui si sa retragi bani oricand.
Intr-un cont de investitii, pui bani si nu ii poti scoate chiar oricand si daca tii banii in acel cont, primesti o dobanda nesimtit de mica (in cele mai bune cazuri, 1% ). Adica daca pui 100 de lei, peste un an ai 101 leu. Nu merita. Romanii care au cont de economii la banca sunt extrem de needucati financiar si sunt paraleli cu orice tine de domeniul investitiilor.

| Gnomzy a răspuns:

Salut
Ia în considerare răspunsurile de mai jos, însă legat de contul de economii, eu spun că nu este profitabil deloc pentru că nu te protejezi de inflație. Degeaba dobânda anuala este 1% (în cel mai bun caz) dacă inflația este de 3%-4%. E fix pix, degeaba peste câțiva ani o să ai mai mulți bani acolo, căci puterea de cumpărare rămâne aceeași, așa că sfatul meu e să-i investești în acțiuni sau alte active.